Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Teaway

És mi gátolja meg azt, hogy vki a 230V-os E27-es foglalatba csavarja? [#confused]

Motoros

A hagyományos 24V-os izzót is be lehetett csavarni. Nem probléma, csak villan egy nagyot és kész.

PSoft

"A géplámpák 24V-osak ettől nem lehet eltérni."

http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0ahUKEwiM9YHnq9fMAhVMDxoKHbzZDdoQFghGMAQ&url=http%3A%2F%2Fmeter.hu%2Fpublikacio%2Fmubi%2Feve_munk_2004_feb.pdf&usg=AFQjCNHX54sfVFTuy_q-aUyJjjtw466vGA&bvm=bv.122129774,d.d2s" TARGET=_fnew>Emlékeztető az Érintésvédelmi Munkabizottság 2004. február 3.i üléséről

A második lapon a hatodik pontban írja hogy...

"6.) Kisteljesítményű munkagépen (pl varrógép, asztali csiszoló) a géplámpa nem
törpefeszültségű, hanem 230 V-os. Elfogadható-e ez ?

A törpefeszültségű táplálást korábban az MSZ 1600-1 a gépek MSZ 2100
termékszabványára való utalással követelte meg. Ma már ezek a szabványok közül egyik
sem hatályos, ezt a kérdést az MSZ EN 60204-1:2001 rendezi. Ez csupán ajánlja, de nem
követeli meg a törpefeszültségű táplálást. Ez általában a géplámpák táplálását a gép saját
belső vezetékrendszeréről (elválasztó transzformátorral vagy külön túláramvédelemmel
ellátott áramkörrel) írja elő, de 3 kW-nál kisebb gépek esetén megengedi a külső (pl.
műhelyvilágítási) hálózatról való közvetlen táplálást is."

PSoft

Miért kéne meggátolni?

Egyébként, a...józan ész!:)

Motoros

De ez az eszterga topik, amit írsz az a varrógép és asztali csiszoló topikba való.

Azért ahol talicskaszám ömlik az acél forgács oda jobb a 24V-os. Műanyag forgácsnál persze más a helyzet. :))

Teaway

Pont azok miatt, akiknél a józan észt kiskanállal mérték. Ma már szinte mindent "bolondbiztosra" terveznek, fura hogy ezt nem... tudom, régi gép, régi szabvány, de akkor is.

PSoft

Persze...

Lehetne pld. az az E27-es Edison-féle zsinórmenet balos is a 24V-os izzóknál, de...nem az!:((

Fogadd el így, amióta "világ a világ", így van.:))

Motoros

Akkor a balos csavart becsavarnák a jobbos anyamenet túlvégéről, ne féljél Te semmit.[#csodalk][#fejvakaras][#nyes]

ecp4rs0md

E400-as kisebb motorral(3,6kW) nekem van annyit venni észre,hogy a magasabb fordulatok 1000 felett lassan pörög fel a gép ill. a menetvágás oda-vissza kapcsolásnál lustábban megy rá kell számolni minden kicsit "lustább".

zad0dwj37

Akkor biztosan nem véletlenül mondta nekem egyszer egy emberke, hogy ő még nem látott 3,6 KW-os motorral. A tiéd kivételes gép.Biztosan kell ezek szerint a nagyobb teljesítményű motor. A hálózatot akkor rángatja jobban a (nagy) motor, amikor menetet vágok, oda-vissza kapcsolgatok, de azt ki lehet kerülni egy menetórával. Bár én még csak hallottam róla, és tudom mi a lényege, menetet idáig még nem vágtam ilyen módszerrel.

ecp4rs0md

Az eredeti motorja ennek is 5,5kW-os volt de sajnos nem tudtam elindítani 3*16-ról és akkor kapta a kisebb motort.

fisrcxuk3

Nekem csak 2,2-es motor viszi,röpsúly nélkül,fix tárcsával.

000000000

Sziasztok,  

Nekiálltam E1N esztergám főorsócsapágyának a kézi hántolásához. Nemrég voltam egy szakinál aki megmutatta hogy hogy kell, viszont most elakadtam. Az a gond, hogy nem tudok igazán használható lenyomatot készíteni a tusípasztával. A főtengely egyébként fel van köszörülve. A csapágyakat eléggé meghúztam, most van egy tokmánytárcsa a főorsón, úgy még kézzel lehet forgatni. Nos ha bekenem pasztával a tengelyt és bedugom, a csapágyak letolják az összes pasztát, így a végükön már nincs semmi lenyomat. Próbáltam azt is, hogy a csapágyat kentem be, de így sem az igazi. Hol lehet a gond?

PITU

szia Gabcsi5456

szerintem a kilazított  csapágyat   kell  bekenni
beledugni a  főorsót
ráhúzni a csapágyat , hogy  még tudd kézzel  forgatni , és így letörli a kiálló részekről a pasztát

zad0dwj37

Mi a tapasztalatod? Bírja a 2,2 kw-os motorrral a forgácsolást? A nagyobb fordulatoknál mit tapasztalsz? A mágneskapcsolók is működnek rendesen?