Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Motoros

Én szériamelónál a hátsó késtartóba teszem a megfelelő leszúrókést, fordítva, hogy ne kelljen irányt sem váltani. Így az első késtartóban marad másra hely.

Nekem inkább az a gondom, hogy a szegnyeregbe ugye csak egy szerszám fér egyszerre, oda lenne jó valami okosság legalább 3 szerszámnak.
Volt egy ilyen kínai--úgymond revolverfejem ami forgatható volt, de az már nincsen meg.
Nem igen találok hasonlót pedig hasznos lenne.

f7k4ytivb

Szia!
Ilyen nem lenne jó?
Nekem van egy eladó.

f7k4ytivb

jani300

Szia !
Nekem is tanították ahogy  
 © Németh Szabolcs írja .
De letekeredhet a menetes tokmánytartó lap , és ha a motor elég erős akár a késszánt is fel lehet így tépni . Úgy hogy az óvatosság biztos nem árt .

jani300

Üdv ! Biztosan jó dolog , meg jó drága is :)
A viccet félretéve , szép nagy kinyúlása van .
Valami revolver fej szerűség , csak jóval labilisabb .
Én azt vallom egy szerszám egyvalamire legyen jó  , de arra legyen tökéletes .
A kombinált megoldások nem a profi szerszámokra jellemzőek .  
De ez az én véleményem , másnak lehetnek más szempontjai .

ysc3kmx9v

A főorsó nyugalmi állapotban a csapágy alsó részén helyezkedik el, fordított késnél, vagy hátsó késtartó használatakor le akarja nyomni a főorsót a forgácsoló erő a csapágyra, amit már lejjebb nyomni nem tud. Leszúrásnál a kopott főorsó esetében, van létjogosultsága a fordított illetve, a hátsó késtartóban fogott késnek.

Motoros

Sajnos nem lenne jó mert 3-as Morse kellene. Látom hogy van ugyan hozzá szűkítő de akkor már nagyon sok hiba összeadódhat. Nem tudom azt sem mennyire állna vissza  pontosan.

Motoros

Igen, van olyan, hogy ami mendenre jó az nem jó semmire :((
Láttam egy amolyan kis ceruzahegyezőt amiben a szegnyereg helyén "gyárilag" van kialakítva egy revolver fej.
De itt a nyereg tengelyvonala el van tolva, és a gép fő tengelyvonalába egy tárcsán fordulnak be a szerszámok.
Ez a megoldás egyszerű, rövid, és stabil-nak néz ki.

KoLa

Ha siklócsapágyas a gépünk, a főorsónak ott van a legjobb helye ahová koptattuk!
Ha úgy esztergálunk hogy, a szánt az ágyazatra nyomjuk a forgácsoló erővel, az jó megoldás! ilyenkor megy fel a főorsó 'két óra' tájékára, a kopottságtól függően, a késünket eleve nem központba tesszük hanem kicsit magasabbra! és a hátszöggel is nyomni kell kicsit az anyagot!
A hátsó késtartó teljesen kényelmi megoldás!oda általában nem a századoló késünket fogjuk be,hanem valami egyszerűbbet! sarok letörő, vagy egy ütköző, vagy egy leszúrókés! de akkor már jó ha van hátul rögzítő! mert ha nem akarunk irányt váltani akkor a hátsóból meg a szánt fogja emelgetni ha nem rögzítjük le,viszont sokkal jobb a hűtése a késnek hiszen, az egész felületét tudjuk hűteni felülről!
Ezeken a csapágyakon néha állítani kell ha már semmi nem segít!...:)
Ha, görgős a főorsó csapágyunk, nem állítható és már sűrűn beremeg akkor mindegy merről hová esztergálunk,csapágy csere! de addig amíg erre rászánjuk magunkat, csak egy segít! ha nagyobb fogásokkal dolgozunk és így előfeszítjük a csapágyat valahová 2 óra irányába, vagy ellenkezőleg, attól függ mit kell gyártani!
A magas kések nyomjanak kicsit és működik.

ysc3kmx9v

A leszúrókést véleményem szerint pontosan központban kell állítani, különösen akkor, ha leszúrási pucnit nem akarunk. Automata esztergán nagyon sokszor leszúráskor nem maradhat az egyik oldalon sem pucni, ha magas a kés idő előtt letörik az anyag,ha alacsony alámegy az anyagnak a kés, és akkor is marad bütyök. Megjegyzem, ha nem akarunk leszúrási pucnit, ferde élű kést kell használni. Sárga rezet úgy le lehet szúrni, hogy nem lehet a két véget megkülönböztetni, a kést ilyenkor jól megélezni, és beállítani a magasságban a ferde élet is figyelemben venni, illetve a kést így élezni.

Vetesi75

Aztán' az automatán, ha a forgácsolóerő "felemeli" leszúráskor az anyagot, hozzá állítjuk a késmagasságot is... Tehát nyugalmi helyzetben a leszúrókésnek semmi köze a központhoz.

sufnituning

És ha valaki szereti a puncit??[#dumcsi][#dumcsi][#dumcsi]

hostya

"És ha valaki szereti a puncit??"

- Az keressen magának.. :))
- Puncit nem lehet esztergálni, de pucnit igen..![#wave]

Csuhás

Az hajlamos felcserélni két betűt :-)

ysc3kmx9v

Ha a leszúrókést a megfelelő késtartóban helyezed az automatán, nem emeli meg a főorsót, még ha kicsit lóg akkor sem, sőt leszorítja.