Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

9pk59nuy

A metrikus menetprofil egyenlő oldalú háromszög.
Ennélfogva a háromszög minden oldalának hossza egyenlő a menetemelkedéssel.
A késszán elmozdulása a háromszög egyik oldala mentén történik, ezért a keresztszánorsóhoz képest 30 fokra beállított késszán nóniuszán pont ennyit kell tekerni a menetárok legmélyebb pontjáig, vagyis a magméretig.

mex

A kés csúcsának rádiusza nem nulla.
Ha nincs figyelembe véve, a külső átmérő lesz mínuszos...
Rádiusz nélküli késnél igaz az okfejtés.

sufnituning

Hú Ti ezt így szoktátok számolgatni?[#csodalk]

Motoros

Így már rendben. Megvan az elveszett 0.5 mm !

9pk59nuy

Csak az elméleti részről írtam, de most kiegészítem, a gyakorlatival is: Érintést kell venni a külső átmérőn a kéziszánnal, és pontosan rádiusznyit hátrahúzni a kést. Itt kell kinullázni a nóniuszt, és utána fogásonként bemenni 1 menetemelkedésnyit.  

mex

Csakhogy hasogassuk tovább: Érintésvétel után a keresztszánt nem rádiusznyival kell hátrahúzni, hanem a holtjátékot is ki kell venni, és azután beállni rádiusznyi távolságra.  [#wave][#wave][#wave]  
Természetesen a többi stimmel.

g89ketty

Köszönöm a kimerítő válaszodat! Én végigolvastam az összes hozzászólást és úgy emlékszem, hogy ez még nem volt téma. A ceruzahegyezősöknek ezt a módszert kell alkalmazniuk a rozoga masina miatt. Ezért is hasznos volt kitárgyalni és szakszerü zárszóddal helyretenni. Üdv: egy ceruzahegyezős

nonopapa

Sziasztok.
Még egy kis elmélet http://www.bgk.uni-obuda.hu/ggyt/targyak/seged/bagfs15nnb/menet.pdf" TARGET=_fnew>menetvágáshoz.

Motoros

Nagyon jó kis cikk. Kár hogy a 3. ábra nem jól olvasható...ott a lényeg ősszefoglalva.
a 29.5 fokra is magyarázatot ad.

Motoros

9pk59nuy

Sajnálatosan nem minden gépen lehet a felsőszánt beállítani 30 fokra. A kis kínai gépeken biztosan nem. (rossz hír a ceruzahegyezősöknek) Némi átalakítás után alkalmasak csak a beállításra.  

g89ketty

Csak egy szögmérő kell hozzá.[#wave]

9pk59nuy

A szögmérőn kívül még azt is meg kell oldani, hogy a felsőszánt be lehessen állítani a megfelelő szögbe, mert határolva van a mozgása. Ezt a határolást nem lehet csakúgy megszüntetni, mert a konstrukció nem engedi.

bobak.denes

Haliho!

csak mint érdekességnek  
ajánlom  de ötletet is adhat
https://www.youtube.com/watch?v=oa57r64B70Y

ysc3kmx9v

A nagyobb emelkedésű éles menet vágásakor nem állítom el a kézi szánt,a keresztszán fogásvétele mellett a kézi szánnal is mozdulok.Az utolsó fogáskor nem bántom a kézi szánt.