Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Robika37

Üdv !
Én is leírom a véleményem, egyetértek Csuhással inkább ipari gép felé nézelődj.
Külföldi oldalak tele vannak jópofa képes leírásokkal mindenféle kis asztali gépeken készített alkatrészekkel megvalósult projektekkel.
Ők tényleg hobby-znak, de ezen a fórumon előforduló emberkék már konkrét célokat valósítanak meg ami gyakran túlmutat a kis gépeken.
Egy kezdőnek épp elég probléma beállítani (eltalálni) a fordulatszámot előtolást ha ehhez hozzájön a gép rezonanciára való hajlama deformációja lehet, hogy a versenyzőnek egy életre elmegy a kedve ettől a szép mesterségtől..olvasni kérdezni aztán majd alakul :-D

Csuhás

A 300-as biztosan dc motoros, de az 500-as inkább tűnik aszinkron motorosnak. Váltója van, nincs fordulat kijelző, és potit sem látok a képeken.

Teaway

Igen, az sem jó a frekiváltónak, mert a leírás szerint:
„A gépre szerelt egyfázisú váltóáramú, kondenzátorral felszerelt, úgynevezett kalickás motor 230V-os.”

9pk59nuy

"Az 500-as meg ugyahogy beleferne arba/emelesbe/helybe, csak az meg sebvaltos, amitol felek. Persze tobb hely lenne a szerszamoknak. "

A szíjátrakós a váltósnak a fapados változata, de az is megold minden rászabott feladatot. A váltós pedig igen jó komfortérzetet ad. Teljesen felesleges a frekiváltó egy ilyen gépen, mert Használatával nem lehet állandóan egy fokozatban járatni az esztergát.
A 300-as gép fordulatszabályozója pedig két nyomatéktartományú, DC motoros, és ami befér a gépbe anyag azt meg is munkálja.  Sokáig készítettem 20mm átmérőjű korróziómentes anyagból alkatrészeket sorozatban.

jani300

Motoros

Ennél a menetvágás fajtánál-metrikus esetben-- a kés nem lehet hatvan fokos, csak annál kevesebb, és  az elforgatás szőge meg 30 fok.
 Lehet nm egy dologra gondolunk.

g89ketty

A kés mindenképp 60 fokos. Lehet vele szemből, 0 fokról is vágni, ha bírja a gép. Szerinem 0 és 30 fok között bármennyivel lehet. A 30 fok szerintem azért kritikus mert ha egy picit is fölé megy nem lesz szimetrikus a menet. A jobb oldala több lesz mint 30 fok és lépcsőzetes. 30 fok alatti fogásnál mindkét oldalon fog a kés, csak jobb oldalon keveset (1 fok). Ezért nem kell a végén simítófogást venni. Üdv: egy ceruzahegyezős.[#wave]

andrasbsl

Amcsik 29,5 fokkal tolják.Legalábbis a youtuberek...

g89ketty

U.S. Army's "Fundamentals of Machine Tools" Ezen az oldalon 29 fokot írnak, de 1-2 fokon nem kapunk hajba mert abban én nyernék.[#integet2]

g89ketty

Az előbb idézett oldalon csak az ábrák figyelmes nézegetése is hasznos lehet a magamfajta amatőröknek.

Motoros

Mennyi?  
Harminc!
Mi harminc?
Mi mennyi?  
[#nevetes1]

Motoros

Szerintem:
Ennek az elfordított késtartós menetesztergályozásnak akkor van értelme, ha nagy menetmélységet akarunk vágni és főleg acélba vagy INOX-ba vagy más nagyobb szakítószilárdságú anyagba.  
A szokásos menetvágásnál a HSS késen a szögek nincsennek kialakítva korrekt módon, pl nincsen holker azaz a homlokszög nem ideális.
Ha a kés telibe viszi a teljes menetet az visszaterhel a késre esetleg a gépre.
A levált forgács darabos, töredezett, nagyon kis fogásokkal lehet csak haladni.
Nagy menetmélységek esetén belátható, hogy ez nem praktikus.  
Acélnál már M12 esetén is érdemes elfordított kéziszánt használni.
Ilyenkor a menet egyik oldalán történik csak a forgácsolás--külső menetnél pl csak bal oldalon a tokmány felé.
Ennek a dőlését a kés beállításával adjuk meg,-metrikus esetben a 30 fokot.
A másik oldal dőlését az elfordított késszán (kéziszán) adja, ami szintén 30 fok.
A fokmérő 60 fokot mutat de ez nem számít :))

Tehát a kés csúcsszöge nem kell hogy 60 fokos legyen mivel a jobb oldala nem is forgácsol (szinte). Elég ha 58 fokos, de lehet 55 fokos is. Persze túl hegyes ne legyen mert az gyengít.

De jó legyen 60 fokos, de ennek semmi értelme mert a holker beköszörülésekkor ez a  rész torzul és nem fog semmit vinni.
A kés hegyén legyen a szokásos 0.2 mm rádiusz .
A kiállást a menetből a keresztszánon veszem és a menet, de mindíg visszaállok nullára és a fogásokat a kéziszán adja.
Vigyázni, hogy itt az osztás nem átmérőben van hanem hosszban ezért duplán (?) számít.
A menetmélységet is számítani kell.
A kéziszánon venni: Menetmélység osztva sinus 60 fok.

A menet egyik oldala--esetünkben a jobb --lépcsős lesz, de ez csak nagyítóval látható és szerintem nem sok a jelentősége, csiszolással eltünik.
De lehet metszővel kalibrálni is ha valaki annyira igényes.
Az amerikai hadsereg hogyan esztergál azt nem tudom, de nekem így sikerült, és még az anya is ráment, és a fok is szimmetrikus és 60 fokos.
A CNC világában is megvan ez a fajta azt hiszem oldalirányú menetvágásnak hívják, és ennek van több ragozott fajtája  a programtól függően.
Sajnos az egyszerűbb cnc-k nem ismerik.
A ceruzahegyezők esetében--ha kivitelezhető--  akkor meg direkt előnyös mert csökken a beremegés, ami meg kis menetmélység esetén is előfordúlhat.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Misimuvek/link/menetkes.JPG" border=0>

Motoros

Az a rajz a 160. oldalon nagyon hasznos, de a leglényegesebb kis vonal hiányzik róla, a kés felülnézeti rajzán.

9pk59nuy

Ez pontosan így van ahogy leírtad!

De szeretném egyszerűsíteni a műveletet:
"Vigyázni, hogy itt az osztás nem átmérőben van hanem hosszban ezért duplán (?) számít.
A menetmélységet is számítani kell.
A kéziszánon venni: Menetmélység osztva sinus 60 fok. "

Ha a felsőszánt pontosan menetemelkedésnyit tekered előre, akkor a kés hegye magméreten van. Így semmit sem kell számolni. (Csak 60 fokosra érvényes)

Motoros

Nekem kevesebb jön ki. M12-nél pl a menetemelkedés 1.75 mm. A menetmélység 1.074. Ez osztva szinus 60 egyenlő: 1.240mm tehát nem 1.75 mm.
Vagy hogyan gondoltad?