Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

g89ketty

Én 29 fokot olvastam valahol.[#nemtudom]

svejk

A végei lennének lényegesek belső menethez, ide nem jó ugye a háromszögreszelő.

Kapható mai is, de amit én láttam a boltban nagyon gagyi volt.

KoLa

Volt egy munkám régebbi munkahelyemen:24menet/" Köszörült p20-s menetvágó kés! menetvágás egy fogásból! megállás, hátsó késtartóból, beszúrókés beállás a menetkifutásba menetátmérőre! futás vissza! lakat anya kiold!

fisrcxuk3

A Wuerth is forgalmazza ,az nem gagyi.

fisrcxuk3

Bocs ; Würth ...géptávirász voltam.

ywathzay

Ez a videjó nagyon jól szemlélteti miért olyan drága minden amarra...
Röpke 40 perc alatt vágott egy menetet, az 30-35 Eurós órabérrel már kb 10e forinttal növeli a restaurált autó munkadíját. Na de két ilyen csapot csinált! 20e. és még mindig van a munkanapból 6 és fél óra hátra. Nem szégyenli reklámnak feltölteni. Itt ha egy maszek esztergályos 20e tenne tisztán naponta zsebre, szerintem már örülne mint majom a fa..ának.

Motoros

"Én 29 fokot olvastam valahol"
Működik szerintem 30 fokkal is metrikus menet esetén, ha pontos a kéziszán fokosztása.
Nem inkább a kés csúcsszögére gondolsz ami nem lehet egyenlő vagy nagyobb hatvan foknál?

Motoros

"Egyébként ti hogyan szoktátok lesimítani a menetet ha nem teljes profilt esztergáló lapkával dolgoztok?"

A simítás el is hagyható, mert csak szinte mikroszkóppal látszik a lépcsőzet. :)))
Én különben HSS kést használok ami leginkább az egyenes nagyoló késre hasonlít. Mivel a homlokszög is korrekt módon rá van köszörülve ezért nagy menetmélység esetén is lehet vele haladni, nem úgy mint a mindkét oldalon túró késtipussal. :))
A forgácskereszmetszet ugyan itt is nő befelé haladva azonos fogások esetén, de nem sokat zavar mivel korrektek a szögek, és nem telibe visz. Persze csak acél vagy rozsdamentes esetén és nagyobb menetmélység esetén jelentkeznek az előnyök.
Gond még az is hogy a szögfüggvény táblázatot is elő kell kotorni, ha a zsebszámológépben lemerült az elem :(((
Egyébként metszővel, reszelővel meg pl csiszológyurmável (vagy mivel) is lehet simítani a túlpartot.

Motoros

Inkább https://www.youtube.com/watch?v=VFElSS64Kow" TARGET=_fnew>EZT NÉZZÉTEK nem annyira idegesítő!

svejk

[#circling]
Egyébként köszi, majd akkor vetetek ott.

Teaway

Ez sokkal gyorsabb, és szebb is!

Vetesi75

"Egyébként ti hogyan szoktátok lesimítani a menetet ha nem teljes profilt esztergáló lapkával dolgoztok?"  
A profil tetején levő sorját reszelővel elvékonyítom, utána már leszedi drótkefe.

ysc3kmx9v

A balesetveszély szempontjából megjegyzem a reszelő szabálytalan használatát, a kilógó rúd elérte az áram vezetéket/dörzsölte/. A szabályos reszelő használat esztergapadon, bal kéz a nyélen, a jobb kéz a reszelő elején. Soha ne legyen a karunk a tokmány felett. Reszeléskor az ágyat le kell fedni.

Teaway

„hegesztett "csőkulccsal" és két reszelővel anyát letekerni”

Ja, reméltem is, hogy komolyan gondolták, mert viccnek elég erős :D

Teaway

Kés helyére befogható mini maró feltét ► https://youtu.be/hq1-cRtu1ZM" TARGET=_fnew>videó