Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Attól még ugyanúgy használhatod, és ettől függetlenül még pontosan is esztergálhatsz.

morfeus

Ez igaz akkor ha veszel egy tiszta átmérőt és egy menetben legyártod az alkatrészt!
Igazán olyan tokmány lenne jó mint a külön állítható 4 pofás csak 3 pofás kivitelben!

Csuhás

Ha már próbáltál excentrikus alkatrészt esztergálni három pofás tokmányban akkor tudod milyen keserves beállítani. Ugyanezt négypofással nem mondom hogy kényelmes de egy nagyságrenddel egyszerűbb. Nos tudomásom szerint ezért nem gyártanak három független pofás tokmányt.

Motoros

Nekem volt ez a bizonyos négypofás kivitel, de kétszer örültem neki.
Maradtam a síktárcsánál, vagy a magam berhelte ördögtárcsánál, ha nagy ritkán kell.

hostya

Csuhás

Magam gyakran használok független pofás tokmányt, szvsz jól használható. Viszont mi az az ördögtárcsa? Ezzel a névvel még nem találkoztam.

KoLa

Én a hárompofás tokmányhoz megrajzolom AutoCad-ben a befogást, az excenterhez! aztán, leméretezem az eltolást és kész!nem bonyi!ennyit kell a két pofa alá tenni!aztán ott van!
Egy külön pofás tokmánynál a mérőóra pontos beállítást ad és kényelmes is!

Motoros

A független pofásból is két fajta van, az a jobb amit állíthatsz egyenként + az összeset is egyszerre. Nekem olyan volt aminél minden pofa csak egyenként állítható...ez nagyon nehézkes...szerintem.
Az ördögtárcsa nagyon egyszerű: egy lehetségesen legnagyobb átmérőjű vastag merev tárcsa...lehetőleg öntvény...ami tele van menetekkel és kis praclikkal tetszés szerinti amorf darabot rá tudsz fogni.
Nekem szerencsém volt mert egy valamikori fúrógép asztalát találtam a méh telepen ami egy az egyben megfelel.
Teszek majd fotót róla fel.
Az "ördögtárcsa" mint olyan lehetséges, hogy egy tájjellegű kifejezés ezért nem így terjedhetett el

Csuhás

Köszi! Ismerem ezt a tárcsát, csak az elnevezése volt újdonság. Négypofásra visszatérve próbáltad már két kulccsal használni? Egy pici rövid kulccsal mindig a szemben levő pofát tekerve, az órát figyelve elég hatékony a beállítás. Az amcsik valamiért nagyon szeretik a négypofás tokmányt, ők még hengeres anyaghoz is használják, tőlük lestem el a módszert.

morfeus

Amúgy szerintetek melyik a jobb a központosan állitható ill a külön állítható pofás tokmány?
Illetve a 4 pofás különállíthatóval hogy fogsz meg pl:hatszög anyagot?
Ezeket csak azért kérdezem mert https://youtu.be/aA0suYN72SE" TARGET=_fnew>ebben a videóban  Abom79 négypofásat használ,de szinte mindenhez nem csak itt!

Csuhás

Nekem az idő 70%-ban sima hárompofás van a gépen.
A következő egy karcsú független négypofás mondjuk 10%-ban. A maradékra jut a patron, közös állítású 4 pofás, a csúcs, a síktárcsa, és a forkardt.

n9ugdfyrv

Ha már a tokmanyokrol va szó... http://s.aliexpress.com/IZzqA3ui
(from AliExpress Android)" TARGET=_fnew>Manualis 3 pofas

Csuhás

Ránézésre ez egy jó minőségű karácsonyfatalp :-)
No jó fúrógép alá jó lehet befogónak, de esztergára nem tenném fel.

jani300

Szia !
Egyedi ,alaktalan anyagú munkákhoz Nagyon jó egy síktárcsa . Az a jobb aminek a pofái menetesek , a régebbi hátul csavaros ehhez képest szenvedés .  Hatszög anyagot nagyon jól belehet fogni a három pofásba is :)
Ha dolgozni akarsz úgyis lesz egy csomó tokmányod előbb utóbb .
Én speciel egy 200 as négypofás danuvia tokmányt szeretek használni , kistokmánynak .
De van 500 as síktárcsa is .
Magamnak bütykölök csak , vagy ami a munkámhoz kell .
Azt a központosan +külön is állítható tokmányt ráérsz beszerezni , de szerintem nem sok értelme van . Időt nyernél vele , de a hobbistának abból van bőven .
A szerszám meg a tapasztalat majd összejön .