Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

morfeus

Egy biztos,hogy a sok szenvedés árán de legalább megtanulom a tokmány rendberakásának metódusát!

grekon

Tokmány pofák köszörülése egyszeruen :  

Kemènyfèm furoval (hàzilag forrasztott is lehet , marogèprol levedlett hàromszoglapkàk igen jok ) àtfurni a cementàlàst a Laslie modszer szerint
6-os HSS furuval befurni 10-25mm hosszan  
6-os huzott anyag vagy furoszàr be lukba gyürüt meghuzni
a kèstartoba befogni egy dornira 15-30 mm àtmèrőjü lyuk követ szemre közèpmagassàgra
esztergàt legnagyobb fordulaton (min 2-3000) elinditani követ ki be jàratni (ha a kő kopik forditani rajta )
FONTOS : ha kèsz ( egyformàn szikràzik ) pofàk hàtso felèn kell tovàbb köszörülni(esetleg követ nèhàny fokban ràdüteni)  hogy ott nèhàny szàzaddal nagyobb legyen mert a tokmány pofák hàtul szoritanak s ha nem veszük nagyobbra az anyag billegni (ütni ) fog .
Nem àrt leellenőrizni ( s felesztergàlni ) a tokmány előlapjàt (ha a palàst 1 szàzadon belül fut ! ) mert egyes gyàrtok azt nem szabàlyozzàk fel .

vadember

Na így aztán nem fogsz köszörülni soha. A köszörülés sebessége átlag 30 m/sec körül van. Az ő tokmányán a furat nem hiszem, hogy nagyobb 40 mm-nél, tehát ettől jobban a pofákat sem tudja szétnyitni. Ennél az átmérőnél a sebesség 3000 fordulaton 376 m/perc. Ez még az ötöd része sincs a szükséges sebességnek.

morfeus

Sziasztok!
Mint ígértem a mai nap folyamán szétstedtem a 3 pofás tokmányt és a 4pofás-ba rendes pofákkal befogtam belülről!
A külsejére ráfért 0.1-0.15mm minusz mert nem futott de ezután jó lett !
Utába átcseréltem a fordított pofákra befogtam kívülről és a belső illesztő perem teljes szélességében(mélységében) 0.05mm ütött ezt is felszabályoztam és mind a külső és mind a belső felület 0.01mm-en belül fut,illetve a hátsó sík illesztő peremet is felszabályoztam!
Mindenkinek köszönöm a segítséget,jó tanuló lecke volt nekem!
Ma vendégek jönnek így holnap rakom össze és nézem meg a pofák futását!

morfeus

Azt még elfelejtetten mondani(ha mégsem bocsanat) de nincsen mivel felköszörüljem a pofákat;legalább is jelenleg!

grekon

Pedig hidd el hogy fogok .  
160-200 mm-es nagyon finom rapid köveket inkàbb a 1400/min fordulatu köszörümre teszem ( nem èget ) .

A kollegàm aki igy csinàlta több mint 10 èven àt tartotta 5 szàzad alatt( de ha kellett egyet ràkoppintott s szàzadon belul volt :)   250-es komunista kinai tokmányàt napi 16 ora melo melett . .  
De ha figyeltèl volna azt irtam " esztergàt legnagyobb fordulaton "  

jani300

[#wilting]
A tokmány külsejét nem kellett volna szabályozni  szerintem .  
Inkább azt kellett volna beállítani hogy szépen fusson , és ehhez szabályozni az illesztőperemet . De én már hallgatok , mert a végén még  rosszabb lesz : (

morfeus

Akkor leírom még egyszer utoljára:
-ha a külső tokmány felületeden vannak olyan egyenetlenségek(kalapálás,ütés egyéb sérülés,a vicces hsz most inkább nem kérném) akkor hogy fogod úgy be,hogy fusson?
Vagy külső felületbe nem vagy biztos,hogy fut,az illesztő peremben sem vagy biztos,hogy fut akkor felhúzód egy rúdanyagra ahogy sasovits társunk is mondta megtámasztod csuccsal és akkor futni fog?
De  biztos bennem van a hiba [#rolleyes] sajnálom ha fárasztottalak téged és vagy mást!
Annak ellenére mind a képes és a leírt segìtségek és tanácsok nagyon hasznosak voltak!
Mint H.Józsi is csendben megjegyezte"mindent autodidakta módon tanultan és meg tanulom is"!

jani300

Nem fárasztottál !
Először ellenőrizni , utána elmélkedni kicsit mi a hiba .  
Ha sérült a külső felülete , keresek 3  , 120 fokra lévő viszonylag sértetlen felületet , és reszelővel óvatosan leszedem a sérüléseket  , és azt fogom be , innét ellenőrzöm hogy fut a többi felület .
A külsejét legutoljára hagytam volna , maradjon tájékozódásnak valami eredeti felület .
Nem kell megsértődni csak beszélgettünk szerintem .
Én szívesen meghallgatok minden véleményt  , de csak azt csinálom úgy is ami szerintem is jó .
De végül is ki akartad dobni a tokmányt legalább gyakorolsz elmélkedsz kicsit a problémán .
Ha a spirálmenetű tárcsa közepének illesztése kopott akkor már nem lesz pontos a tokmány .

hostya

"Na így aztán nem fogsz köszörülni soha. A köszörülés sebessége átlag 30 m/sec körül van."

Soha ne mond azt, hogy soha... :)

Biztos hallottál/olvastál már a dörzs köszörűlésről (népiesen hónolás).. :)
Nézz utána hogy hónoláskor milyen vágósebességek adódnak..  

Tisztában vagyok vele hogy a hónolás, és a tokmánypofa szabályozás távol esik egymástól..  
De mindenesetre működik a technológia mindkét esetben..! [#wave]

Csuhás

"Tisztában vagyok vele hogy a hónolás, és a tokmánypofa szabályozás távol esik egymástól.. "

Pedig nem is. Nem régen láttam egy orosz oktató videót ahol gyakorlatilag hónolták a tokmánypofákat. Mindjárt megkeresem a videót.

morfeus

100%-ban igazad van!
Bár ha nincs szép felület akkor csinálni kell!
Ha spiráltárcsa elkopott ennyi használattól akkor az nagyon sz...r!
A lényeg ha szabályozni kell a pofákat akkor ott megálltam!
További szép napot és nagy forgácsokat!

morfeus

Sehol nincs itt sértődés csak kivesézzük mit nem kellett volna és mit kell csinálni,legalább tanulok tőletek!

Csuhás

No, itt van egy három részes videó a tokmányokról, automatikusan fordított orosz feliratozással követhető:
https://www.youtube.com/watch?v=e2SadYx2IPM" TARGET=_fnew>-1-  https://www.youtube.com/watch?v=yzEBt6caNAA" TARGET=_fnew> -2-    https://www.youtube.com/watch?v=24oM3AVDSZg" TARGET=_fnew> -3-

Sanyi Bá

Nekem tetszik a Sasovits tokmány javítás is, ha ez nem lesz tökéletes azzal kell megcsinálni.