Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

morfeus

Köszönöm a hasznos tanácsokat és a sok kérdésemhez(amik néha nagyon alapvetőeknek tünhetnek) szükséges türelmet [#worship]

n9ugdfyrv

Peppe51

LAPOSMENET KÉSZÍTÉS: 14x3 és 18x3 bronzba.
Hogyan a legjobb? Köszörüljek gyorsacélból L-alakban, vagy egy fúrót köszörüljek "menetfúrónak?

Csuhás

Az orsóból vágj le egy darabot ( ha lehet ) és azt használd menetfúrónak. Megköszörülve hornyolva és edzve. Nem túl régen én fúrórúdba fogtam betétkést. Befogtam a tokmányba és csúccsal megtámasztottam. a késtartó helyére fogott darabba vágtam így menetet. A klasszikus elrendezésnél berezgett a kés.

Peppe51

Köszönöm. Nincs orsódarabom, az esztergám szántekerője. Menetfúráshoz elég a kétélű fúróból kèszített menetfúró?

mex

Kettő foggal kiképzett menetfúrót még nem láttam, szerintem jó eséllyel kitér a központból, és beletörik.Minimum három, egymástól 120°-ra eltolt forgácsolóél kell. De egyébként is egy menetfúrónál egyidejűleg sok vágóél forgácsol, így eloszlik a terhelés.

Csuhás

Nekem is hamarosan esedékes lesz keresztszán anya készítés. Úgy tervezem hogy késsel kinagyolom, és ha szükséges akkor egy sima szénacél rúdból készített menetfúróval besimítom.

Csuhás

Az a lapos menet jobban megnézve nem trapézmenet? Nem láttam még szerszámgépen lapos menetes orsót.

ysc3kmx9v

A régebbi esztergákon használtak lapos menetű orsókat. Esztergagépen késsel tanácsos vágni, menetfúróval nem ismerem. A fogások lehetnek azonosak, és 0,1-0,2 mm -nél ne legyenek nagyobbak a nónioszon számolva. A menetvágó kés ,egy beszúró kés alakú, nem L alakú mint lentebb gondolta valaki.A kés szélessége fontos követelmény, az átmérőre nem olyan kényes, ezért is a vezetése nem olyan jó mint a trapéz menetnek.

ysc3kmx9v

Az L alakot lehet, hogy félre értettem, furatban valóban ilyen alakú a kés.

Csuhás

Ilyen http://szerszampiac.hu/szerszamgep/eszterga-marogep_es_tartozekai/leszurokes_elado" TARGET=_fnew>leszúró pengét milyent érdemes venni? E2N gépre kellene 2 vagy 3mm szélességgel valami elfogadható árú, amihez szintén normális áron kapható lapka. Aki használt ilyeneket az mit javasol?

ywathzay

Én a kis esztegámhoz olyan pengét vettem, amit http://www.ebay.co.uk/itm/151452673703?_trksid=p2055119.m1438.l2649&var=450646581647&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT" TARGET=_fnew>ilyen lapkával kell szerelni. 2.2-est. Maga a penge rossz minőségű, igaz valami 4-5 e forint volt ebayről tartóval együtt. A lapkával leszúrni viszont nagyon jól lehet, gyönyörű felületet ad, csak oda kell figyelni a késmagasságra. Most én is épp egy http://www.ebay.co.uk/itm/1-x-ABSTECH-SET-Schwert-32-3-plus-10-Stuck-GTL-3-8-NEU-MIT-RECHNUNG-/151992821324?hash=item23637a664c:g:nw0AAOSwx-9WzDF1" TARGET=_fnew>ilyen pengén töröm a bogyómat.

Csuhás

Szerinted lehetne ilyen lapkához pengét készíteni törött gépi fűrész lapból?

smalla

Parting blade a te kereső kulcsszavad. Az RDG meg a Gloster az valami indiai csoda, elég gyenge minőség, nem ajánlom, de nekem sikerült valami Ceratizit lapot találnom potom pénzért, s az jól működik.

ywathzay

Sejtettem, hogy ez sem csúcsminőség. Mi az a Ceratizit lap? Még nem hallottam róla.