Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ecp4rs0md

Siasztok! Valaki tudna nekem segíteni abban,hogy nemrég láttam egy videót ahol egy hosszú cső furatát esztergálták, úgy,hogy a cső áll és a kés forog ha jól emlékszem itt láttam. Köszönöm.

morfeus

Sziasztok!
Mint ígértem beszámolok a fejleményekről tokmány és tokmánytárcsa ügyben!

Mai nap jutottam el oda,hogy megcsináltam a felfogató tárcsát,kicsit aggódtam az osztókörök és átmérők pontos feljelölése miatt de jók lettek!
Felraktam a tárcsára a 3pofás tokmányt és sajnos üt ugyan úgy mint idáig!
Talán picit kisebb lett de szemmel láthatóan rossz!
Ugye felmerül a kérdés jó lett e a tárcsa?!
Ez miatt a jól futó 4pofás Emco tokmányt felraktam az általam csinált és a helyén méretre esztergált tárcsára,befogtam egy köszörült lineárt kb 30mm átmérőjüt és tökéletesen fut!
Vagyis a tárcsa jó lett a tokmány nagy.....ar,igazán nagyot üt és nem hiszem,hogy a pofák felszabályozása lenne a jó megoldás!
Így keresek új tokmányt igaz itt is kérdeztem de senkinek sincs eladó,de felvettem a kapcsolatot H.Józsival!
Mindenkinek még egyszer nagyon köszönöm a tanácsot,tanítást és a segítséget!

HJózsi

svejk

finomíts még a linken!

morfeus

HJózsi

Szervusz Tibor!
Láttam mailt is küldtél ... csak egész nap lótok futok .. este megy a válasz.
Addig is további pontosságot befolyásoló tényező a tokmánypofák helyes sorrendben való behelyezése és ha ez megvan a három további variáció közül ( hogy melyikbe kezded berakni ) az egyik a legjobb. Ha mindezek után is nagynak tűnik az eltérés, akkor a felszabályozás marad utolsó pénztárcakímélő megoldás. Nekem is van egy ugyanilyen gépem, csak "nortonszekrény" nélkül, kb 2 éve várja a cnc átalakítást, zsír új. Megmértem az orsóvég ütését, az 0,01 mm ikk befogtam a tokmányba egy kb 25 mm-es rudat, azon az ütést 0,05 mm-nek mértem ( 0,04 mm az általános használatú TOS tokmányok pontossága önmagukban, szóval az 1 század orsóvég ütésel ez nem rossz ) . Mivel új a gép a tokmánypofák szinte szorulósan járnak. Nálad úgy tudom mindennapos használatban van a gép lehet, hogy már kicsit kikopott. Én a pofasorrend ellenőrzést megejteném, aztán szabályozás vmilyen szánköszörű megoldással ha szükséges.
(Jövő hétre tudok tokmányt hozatni, ha erről végképp lemondtál, de ki akkor se dobd, mert jó lehet "satunak" fúrógép alá vagy körasztalra ... ) Tokmány probléma még egy gépünknél sem fordult elő ...

HJózsi

ssza meg, pontot csinált a kötőjelből, na talán így :
https://www.hbm-machines.com/producten/zoeken?txt=Spantanghouder+voor+5-c#searchTxt=Spantanghouder voor 5-c" TARGET=_fnew>5-C Tokmánypatronok

HJózsi

Isten bizony kétszer klikkeltem! :D

morfeus

A pofa sorrendet ellenőriztem de ezt már az elejétől is mindig ugyan oda rakom ill fel is számoztam!
Sajnos a felköszörüléshez nincsen gépem ill azt is helyben kell megcsinálni!
Amúgy a gép tökéletes csak ez a tokmány nem!

n9ugdfyrv

Milyen tokmany keresnek pontosan?

n9ugdfyrv

Na mégegyszer: milyen tokmanyt keresnel pontosan? ;)

morfeus

3pofás 125mm-est!

svejk

Majdnem mondtam, hogy nem is vészes az ára aztán láttam, hogy plusz a patronok... :(

n9ugdfyrv

Használt, regebbi is érdekes lehet, ha jól fut? Van itthon egy pár felesleges, talán akadna...