Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Nekem van egy hasonló készlet, D20-ig, de nincs horony az oldalán. Meg van benne olyan amin látszik hogy nem gyárban készült. Viszonylag jó állapotú. 3000Ft-ért vettem anno, annyiért el is adom.

ywathzay

Ez egy nagyon jó dolog, de szerintem  https://www.youtube.com/watch?v=_UBFxnIRRec" TARGET=_fnew>ez  sokkal egyszerűbb és üzembiztosabb. D20mm-ig lehet bele patront tenni.

ysc3kmx9v

Valóban ez a megoldás is nagyon jó, és egyszerű, de az a fajta hátránya ugyan úgy mint a behúzószáras megoldásnál meg van. A kis gépeken, ide sorolom az E2N-t is a patron meghúzásakor, és kiengedésekor a gép főorsóját valamilyen módon rögzíteni kell/áttételbe rakás/ezeknél a megoldásoknál.Az említett patronos tokmány ugyan úgy kezelhető mint egy tokmány, a meghúzás fél kézzel történhet, a diók áttétele folytán. Pláne, ha van egy másra nem használható tokmány, és a gép patron készlete megvan, kis munka és ingyen van.

7cim5mm0

Nekem az a megoldás tetszik amit csináltál. A patron hátrahúzása a saját nenetével történik úgy, hogy a spiráltárcsára egy anyát tettél? Vagy esetleg magát a síkmenetet használod valamilyen trükkös emelős, vagy ékes megoldással?

svejk

A #36824-ben ott a link a pontos leíráshoz.
Nekem is tetszik, a Vtamás által mutatott hornyos patronkészlet ideális lenne a megvalósításához.

279nwbpsa

Engem is elgondolkoztatott,hogy ez jó lenne hozzá. :)

ysc3kmx9v

Jól gondolod, a spirális tárcsa közepében van egy a patronnak megfelelő anyamenet.A lényege az egésznek abban rejlik, hogy a spirális tárcsa hátra lett hozva a diók mögé, és a belső vezetése helyett, ami megszűnt a hátrahozása végett, külső vezetésűvé kellett tenni. Meghúzáskor a spirális tárcsás anya rá támaszkodik a tokmány közepére, kiengedéskor a tokmány hátlap határol. Olyan pontosan sikerült beállítani, hogy a diók szépen forognak és lokker sincs.A menet nem csak húz, másik irányban tol, így a patron nem szorulhat be.

7cim5mm0

Az ilyen ötletek, és megoldások miatt szeretek a szerszámgépekkel foglalkozni. :) Mindig lát olyan újdonságot az ember, ami addig lehet, hogy nem is fordult meg a fejében.

7cim5mm0

Igen, az nem árt, ha a patron meghúzás közben nem fordul el.

7cim5mm0

A linket nem is néztem eddig.

svejk

Egyetlen dologba tudok csak belekötni, hogy mivel minden bizonnyal jobbmenetesek a patronok, ezért a tokmánykulcsot balra forgatva húzza be a patront.
No de hát a fordított pofákat is megszokja gyorsan az ember ha sűrűn használja.

svejk

A mozdulatsorba belegondolva még jól is jöhet ki.

Bal kéz a tokmánykulcson jobb kézzel berakja az ember a munkadarabot a patronba és bal kézzel balra mint egy "zárnyelv" behúzódik a patron.

svejk

Bár azért itt gondolom kell tekerni egy párat a tokmánykulcson.

ysc3kmx9v

Valóban ellenkező irányban kell tekerni a tokmány kulccsal. A sok tekerés tévedés, 100mm-es lengyel tokmány esetében a szorítás, és eresztés közt 1/4 fordulat,van, ez meglepően kevés, engem is meglepett, használat előtt többre számítottam.

ysc3kmx9v

A tokmánykulcs 1/4 fordulatára céloztam.