Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

"Esetleg a tárcsa felfogócsavarok helyének pici bővítése segít hogy központba üthesd , a tárcsát ." Na , közben rájöttem hogy ez hülyeség !:(
(Nem baszkuráljuk a főorsót !)
De lehet hogy a felfogócsavarok osztása nem pontos , azért nem tudod helyre ütni .

jani300

Még egy kérdés !
A saját gépen lett megesztergálva a tokmány illesztőpereme a tárcsára ?
Mert akkor nem igen üthet , vagy legalább is bekocogtatható .

morfeus

A perem pontosítása igen de gondolkoztam hogy a tokmány felfogató csavarokat kicsit kibővitem ill mivel a perem sem engedi odébb kocogtatni(gondolom) így ha picit kisebb lenne talán akkor sikerülne persze csavarokat rögzítővel bekenném!
Mindenképpen tudósitok a fejleményekről,de szerintem lehet új tárcsa kell a tokmányt csak végső körben cserélném!

B.Zoltán

Nem olyan rosszak azok az értékek.

A tokmány eredeti bizonylatán is 2-6 század  közötti értékek a megengedettek ,oroszul nem tudok így nem tudom hogy mi mit jelent.

A főorsót jobban nézd meg nehezen elképzelhető , hogy üt.
30 év után én is elkezdtem állítgatni aztán örültem, hogy sikerült vissza állítani kb olyanra amilyen volt.
Pl a csapágy beállítást piszkáltam , végül is muszáj volt a 0,01 mm-es lötyögést meghagyni különben a csapágy bemelegedés után csúnya hangot kezdet hallatni.

A tokmány rögzítő gyűrűje nincs meg , nem látom a fotón?

Ezeken az értékeken javíthatsz , de nem biztos , hogy megéri. Csak akkor fogj hozzá ha van már rutinod van benne , gondolok itt a pofák felköszörülésére.
Én kénytelen voltam egyszer megcsinálni , mivel még zöld fülű ként sikerült elbarmolni a pofákat.
Nem a köszörülés volt a gond , hanem a pofák helyes és pontos rögzítése.

Én tanulva a nagyoktól , vettem egy 80-as külön állítható 4 pofás tokmányt , és azzal ha kell szinte nulla ütést is beállíthatok és főleg négyzetes anyagokat is tudok befogni.

Motoros

Az is lehet, hogy egy levétel után más "fázisban" tetted vissza, és valami asszimetria miatt nem engedi kiórázni (ha össze van jelölve és aszerint jártál el akkor nem szóltam)
De ezt jani300 is írta.

jani300

A tokmánynak a tárcsára "húzósan", picit szorosan kell illeszkednie . Azt egyelőre ne bántsd .
Ne a pofák ütését akard először megszüntetni .
Ha a tokmány külseje fut akkor már csak a pofák szabályozása van vissza .
 De Svejk a #36769 ben leírt mindent !

jani300

Más .  
Esztergán futáspontos , ismételhető  befogásra  a két csúcs közti befogás és a patronban történő befogás a bevett módszer .
Tokmányba visszafogott anyagra nem az a jellemző hogy futni fog .
Az egy befogásból történő megmunkálást is ezért  szokás alkalmazni .  
Na de sokat írtam ...
Vannak itt elérhető esztergályos tankönyvek , néhányat én is elolvastam többször is .

morfeus

Most ott tartok,hogy nem sikerült elérnem a tárcsáknál azt ,hogy a tokmány külseje jól fusson!
Próbáltam az imbusz csavarfejet picit kisebbre venni ,a csavar furatokon 0.1mm tágitani ill a tokmány illesztéssel variálni de nem vezetett eredményre!
Így a legjobb megoldás szerintem,hogy egy új tárcsát csinálok és elsőnek az illesztő furatot csinálom meg és utána az osztó felfogatást majd a tokmány illesztés!

jani300

[#eljen]
Az illesztő furattal egy befogásból jelöld fel a tárcsa felfogó csavarok osztókörét .
De ha a régi tárcsa rendesen felül a főorsón , akkor elég újra esztergálni a tokmány felfogóperemének a helyét !

morfeus

Most anyagot várok hozzá és ahogy megjön  
nekiállok!

heq5

"Tokmányba visszafogott anyagra nem az a jellemző hogy futni fog ."

Tanműhely: 1. nap 1. óra.

morfeus

Mennyire igazad van erre nem is gondoltam [#nyes]

morfeus

A kérdésem gyakorlottaknak bagatel de azért megkérdezem,hogy hogyan szoktad ill szokták az osztókört feljelölni a befogott anyagon?
Mármint miután felillesztettem a tárcsát a központosító felületre!

suzgepk8a

E2n foorso kiszereles megakad...????

suzgepk8a

Az elotolad iranyvaltonal fogaskerekben van hrrnyocsavar szerintetek?itt meg van 1 helyen koszorulve....