Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

279nwbpsa

Úgy értettem,hogy (szerintem) jobb lenne,ha a kés felől oldanád meg az előtolást.Mindegy,hogy az gépi,vagy kézi előtolás.Így kissé keresztbe erőlteted a szánt.

t62d6ha2b

Szia!

Most már értem. Ennyit számít? (A hátsó elhelyezés mellett szól a motor viszonylag nagy ,,kiállása" és az orsó egyszerűbb koszvédelme.)

279nwbpsa

Szerintem számít,vagy legalábbis nem előnyös.

000000000

Itt meg megy mindig a vitatkozás,hogy hány tized watt teljesítmény kell az előtoláshoz:)  
Éles késsel nem lesz ott mérhető deformálódás.

000000000

Nálunk a cégnél most vettek egy "megmunkálóközpontot" Erős tulzás:)
Kisebb alkatrészeket gyárt,fűrésztárcsával levágja,majd két oldalról egyszerre megmunkálja!
Lineár sineken futnak a szánok... Nekem is furcsának tűnik,de működik:) Külömböző méretű csövekből készít esztergált alkatrészeket.

279nwbpsa

Semmiben sem utalt mondanivalóm a szükséges teljesítményre.
Csupán azt az észrevételt tettem,hogy a szán oldalirányban elfeszülhet.
Így viszont (szerintem) elfogadható pontossággal nem fog tudni majd dolgozni.

Bordogh

Üdv!Köszi a részletes hozzászólást, Hétvégén beállítottam a tokmánytárcsát, most órával nézve 3 századon belül fut. A gép is alig remeg nagy fordulatnál. Mos a tokmánypofákat kéne szabályozni. Vettem is több méretű gyémánt korongot. Az a gond ha befogok a tokmányba mondjuk egy alátétet akkor ott nem tudom köszörülni, ha pedig átfogom akkor úgy már nem lesz pontos, hogyan kell ezt megcsinálni ???

mex

ekpyb096i

Nincs azzal gond, ha van tömeg megfelelő merevséggel amit a lineárok mozgatnak és elnyeli a rezonanciát. Például ugyanannál a terméknél mi sohasem tudtunk kis vertikális megmunkálóközponton ugyanolyan felületi minőséget elérni, mint a  nagy horizontálisokon. Végülis ha 1 méterről nézted, ugyanolyan volt mindkettőn készült termék, "lyuk" volt mindkettőn...

ekpyb096i

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy otthon nem lehet jó a lineáros eszterga, ahol van idő a kis vágósebességes megmunkálásra. Egyéb támogatással pl. köszörűvel lehet szép felületet is elérni vele, az oldalazást rögzítéssel meg lehet oldani, mondjuk a leszúrás és a beszúrás már kérdéses.

Robika37

Üdv az Uraknak !
Kérdésem a következő : EAN-1000 (EAN170) vagy a régebbi EAN ki hogyan ismeri, meddig kell tölteni a fóorsóházat olajjal?
A könyv szerint szintjelzőig az enyémen sajnos nincs gyárilag...
Robi

hostya

Ne vizuális (plexi ablakos) szintjelzőt keress, mert olyan nincs ezeken  a gépeken.
Inkább egy 'nívó' csavart, vagy egy öntvény bordát az orsószekrényen belül...

Ha nem találsz ilyet, akkor addig  töltsd fel olajjal, hogy legalább az alsó tengelyig érjen amin fogaskerekek vannak.. (szóró olajozás)
Sajnos már nem emlékszem, pedig 'inas' koromban ilyen gépeket gyártottunk Miskolcon az egykori MÜM 100-ban.

KoLa

A könyv! nem mutatja meg a jelölést?
Ha forgás közben felnyitod a főorsóház fedelét rögtön tudni fogod!:))) hogy működik-e a szóró olajozás[#nevetes1]

Robika37

A szóró olajozást ismerem :-D . Sajnos a könyv nem mutatja...