Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Na! a tolómérőkkel, mikrókkal,mérőórákkal, szögmérőkkel, mérőhasábokkal,kaliberekkel stb,kapcsolatban nekem sincs elég sohasem!
Hamarosan én is villanyászkodok! a műhelybe nem kell a FI relé ( egy Lenze frekiváltó miatt ) de a lakásba jó ha van! Új drótot kell kihúzni az órától, és majd gépenként firelézek!ha kell![#ravasz1]

Csuhás

Megérett a késtartóm a cserére. Magam készíteném a központi részét. Olyan kell amivel tudom használni a meglévő betéteket, kellően merev is legyen, és viszonylag könnyen gyártható. Ezt a http://www.homemadetools.net/quick-change-tool-post-4" TARGET=_fnew>megoldást néztem ki. Mondjatok vélemény pro és kontra hogy ne csak tapasztalati úton jöjjek rá az esetleges hibáira.

PITU

szia Csuhás

ezeknek az a baja , hogy a szorító betétek előbb utóbb  kinyúlnak

amit linkeltél az tulajdonképpen hasonlít a YES16-os  típushoz , csak nem excenter szorít hanem csavar

ebben a fórumrészben a #35713  -ben van egy megoldás  
olyat használok 25éve .
nem billen meg benne a betét az tuti
és kis méretkülönbséget( ha a betétek nem egyformák) simán áthidal
az enyémben a szorítócsavar M16-os amit először bele tettem
visszaállási pontossága betétcserénél nagyon jó

Csuhás

Jelenleg ilyen rendszerű a késtartóm van, az a bajom vele hogy a rugalmasan elforduló rész gyakorlatilag csak élben szorít. Fény felé tartva látszik hogy a pofa sarkai szorítanak csak. Sajnos valóban van pár tizedes szórás a betétek között, most tervezem egyformára munkálni őket így viszont új központi rész kell, és szeretnék valami igazán jó megoldást találni.

svager

Sajnos az aksis sövényvágó nem  vált be(kipróbáltam )

Nem volt még személyes tapasztalatom gyári hántológéppel,de szerintem az a jó aminek lehet állítani a löketét meg a sebességét.  

Én egy http://cnctar.hobbycnc.hu/Svager/h%C3%A1ntol%C3%B3g%C3%A9p/" TARGET=_fnew>Ilyent csináltam.

Egy 24v dc motor aminek tudom állítani a fordulatszámát,egy kis darab lineáris sín és két darab kocsi az egész,a sínen lévő csavarral tudom szabályozni a löketét is.

PITU

én meg megláttam egy  gyárit és jól megvettem
nem lehet löketet  és fordulatot állítani

viszont  van  tömege , nem kell  rányomni az anyagra saját súlya ellen tart a forgácsoló erőnek
 egy baja  van csak hogy 48V-os

"original"  EVIG  gyári  fa dobozában

sufnituning

PITU

a patron fészek és a patron kúpszöge  sem pont egyforma

a késtartónál sem  kell hogy a fecskefarok  pont egyforma  legyen
az éleket  jól  le kell  törni akár 2~3 mm-t  is!
a szorító pofa pedig lehet  kicsi  tompább
azt  kell  elérni  hogy amikor megszorítja  a betétet ne  csak a fecskefarok feszüljön , hanem a betétet  magára húzza a késtartó és a lapos felület teljesen felfeküdjön

PITU

nem bizony !  
fontos  tartozéka  a polcnak

sufnituning

Akkor add el polccal együtt![#wow1]

Teaway

Ez már nem hobby, de érdekes:
Ra=1,6 nm (nanométer) átlagos felületi érdesség  vörösrézen, fordulat 3000/perc, fogásmélység 0,01016 mm, előtolás 15,24 mm/perc, poreltávolítás és hűtés köddel ► https://youtu.be/vAvfrrlMZg4" TARGET=_fnew>videó 4

ii5d35wcx

Szia!  
Milyen pengék vannak hozzá?
Csak azért kérdezem, mert nekem BIAX-om van és
találtam egy jó videót az élezésről.

https://www.youtube.com/watch?v=leF5Sl5mfm0

Mint a gyári!

Üdv Sanyi

jani300

A hántolással kapcsolatban , nem hallottam itt a  
 fórumon említést még a húzó és a toló hántolás közti különbségről .
Csak tanultam róla valamikor , nincs igazán gyakorlati tapasztalatom .
Ha jól emlékszem a toló hántolás a durvább nagyobb anyagleválasztású .
Itt csak a toló hántolás alkalmazását látom .
Hirtelen próbáltam rákeresni , de nem találtam róla infót .

PITU

szia

íves oldalú négyszög lapkák

sufnituning

Megszokott dolog, a gyémántkés szép felületet csinál nemvas fémeknél[#nemtudom]