Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

A Tos é is nagyon jó  X= 2*pi*15*13/49 = 25.0045
 És a legnagyobb fogaskerék z = 49( mégsem 95 !)  
 És egy újabb pi t közelítő tört = 245/78 = 3.141

Csuhás

Egyébként lehetne hossz nóniuszt úgy is csinálni  hogy egy profileltolt kerékkel kapcsolódnánk a vezérorsóra. Az úgyis áll hossz esztergálásnál és annak legalább mm-ben kerek az osztása.

ywrxkjjky

Olyan érzésem van,hogy ezen a reduktoron lévő hollandit 28 mm-es kulcs fogja,és ez egy fűtőszálas gáz előmelegitős rotaméteres reduktor?

wm94bppdn

A hossz nóniusz kérdése nekem is szöget ütött a fejembe, néhány évvel ezelőtt.  
Először én is a 2500 éves 22/7 hányadossal számoltam, majd kiókumuláltam, hogyan lehet plusz egy áttétellel olyan pontosságot elérni, amely felülmúlja a fogasléc gyártási pontosságát, tehát ennél jobban nem érdemes a Pi-t közelíteni. Az áttátel pl. 2 modulú fogaslécre, és a szán kézikerék fordulatonkénti 50 mm-es elmozdulásához a  következő fogaskerekek szükségesek:  
A fogasléchez 20 fogú kerék kapcsolódik, a tengelyén egy 26 fogú, utóbbival egy 20 fogú kerék kapcsolódik, vele együtt forog egy 29 fogú kerék, végül a kézikeréken 15 fog van. Persze még egy közlőkerék is kell, mert így a kézikerék ellenkezően mozgatná a szánt. Meg lehet viszonz úszni, ha valamelyik áttétel fogaskerék helyett ugyanolyan fogszámú fogsszíj áttétellel van megvalósítva. Talán nem szentségtörés. Szóval ez az hajtás az 50 mm-es nóniusz mutatott értékétől 1000 mm-en kevesebb mint 2 és fél századdal térne el, ha a fogasléc tökéletesen pontos lenne.
Mindenféle modulhoz lehet értelmes nóniusz értékeket találni, nem is egyet, pl. a m2-eshez 30 és 40 mm-t is.

wm94bppdn

Excel segítségével a Pl-t olyan hányadosokkal közelítettem, amelyeket törzstényezőkre bontva nem tartalmaznak a 29-nél nagyobb szorzót. Az első ezret vizsgáltam, és a legjobbat használtam. A TOS 4,5 mikronjával szemben 0,6 mikron eltérést ad, és ehhez 39 fogú a legnagyobb kerék (igaz, hogy egyel több tengely, 2-vel több fogaskerék kell hozzá). Ha valaki azt mondja, hogy ennek a pontosságnak már nincs értelme, akkor igaza lehet...

wm94bppdn

Természetesen 25 mm-t is!

ANTAL GÁBOR

És akkor a nevezetes tört  Pi  közelítőleg 50*29*26/2*20*15*20   ami 377/120= 3.141666
A 377osztói 13 és 29   a 120 = 2*2*2*3*5
Az 50 mm közelítése 49.9988
Összefoglalva Pi (kb)  = 22/7 vagy 245/78 vagy 355/113 vagy 377/120 ( kikötöttem hogy a számláló <1000)  Van még néhány tipped ?  

fektiforg

Szerintem sem sok értelme van tovább überelni, pl. ha acél a fogasléc, acélt munkálunk meg. a munkadarab kb 15 Celsiusszal melegebb. a Tos áttétele pont kompenzálja.  

ANTAL GÁBOR

Abs igazad van . De hát ez a Pi közelítés egy szép feladvány . Én sem akarok semmit megváltoztatni  .Pont jó úgy a TOS ahogy van ( hosszmérőléc a szánon és 25.0045mm / fordulat a nóniuszon . De a matekolás önmagában lehet élvezetes. ( más naphosszat a horgászbot mellett ül én meg örülök  Kalaci által kitalált  377/120 nak [#wink])

wm94bppdn

Tudtam, hogy azonnal kitalálod!!!
Van még a 333/106, de nem praktikus.  
Én is azért örültem meg a találatomnak, mert kis fogszámú kerekeket ad. De a legszebb mégis csak a 22/7, különösen egy kis gépen, mert még 200 mm-en is csak 8 századot hibázik, azt is mínuszban, tehát általában javítható. Hiába, ez az Archimedes nagy ember volt, ha nem a legnagyobb geométer.

vvvsmkgjx

Volt itt már valakinek dolga Gildemeister CTX 210 esztergával? Cégnél van egy és valamiért nem tudok benne új szerszámot felvetetni. A vezérlés Siemens Shopturn.

rmkeh8a83

Sziasztok tud valaki gyorsban hunor 712re programot irni erre http://kepkezelo.com/images/tpo6n5v41zsppsvl0n1w.jpg

rmkeh8a83

Bocsànat ez nagyon nagy lett

Csuhás

Ha törlöm berakod újra normál méretben?

rmkeh8a83

Telefonròl raktam nem tudom kicsinyiteni majd talàn holnap gèpröl felrakom mégegyszer sajnàlom és igen töröld mert ez nem szabàlyos köszi