Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Van itt a látókörömben egy kínai esterga, melyen van hossznóniusz is.
Az osztása 200-as, azaz 200 mm elmozdulásra fordul egyet.
A vezérorsója ugyan 6 mm emelkedésű de nem látom, hogy ahhoz kapcsolódna alapesetben bármi is.
Létezik olyan egyszerű fogaskerékáttétel amivel a fogasléc alapján kijön a "kerek" 200 mm-es nóniuszosztás?
vagy csak közelítő lehet és van benne némi csalás, mint pl a régi EMU gépeken a Zoll-os menetvágás?
TOS-éknál hogy van ez megoldva?

svejk

A fogasléc 2 modulos.

ANTAL GÁBOR

Valószínű egy 32 fogú kerék kapcsolódik .Eleminél Do = 64mm Dk = 201.06 ( a pi t több tizedessel számoltam ) Ha profileltolással fogazzuk  a 32 fogú kereket  akkor meg lehet csinálni hogy  200 legyen a kerület  ( Dg= 63.66mm )

ANTAL GÁBOR

Dk = K ( kerület )

svejk

Hmmm.. pár kerékkel utánaszámoltam de nem jött ki egészre.  

Ennek utána fogok járni..

Csuhás

Ezt nem értem. Ha egy fogasléchez kapcsolódik egy kerék akkor ideális esetben egy fordulatra pont a fogszámmal tolódik el a léc. Eddig ok. Ha eltoljuk a profilt akkor szvsz ismét csak ennyit tol a lécen, csak a kapcsolódás nem lesz ideális. Jól gondolom?

000000000

Lehet a fogasléccel trükköztek egy kicsit.Kettő modul /6.28mm/ helyett 6.25mm és akkor kijön a 32 fogassal az egész fordulat 200mm-re.

svejk

Egyébként az a tengely, amelyiken a nóniusz van nem közvetlen kapcsolódik a fogasléchez, belül a lakatszekrényben áttételezve van.
(68 mm átmérőjű kerék nem férne el a fogasléc alatt)
A profileltolt  fogaskeréknek szerintem sincs ebben az esetben jelentősége, -úgy ahogy Csuhás is írta- csupán vagy közelebb vagy messzebb kerülne a fogaskerék tengelye a fogasléchez.
Ezt használják ugye ki a tengelytávok kismértékű kompenzálására.

svejk

Ezt fogom holnap legelőször leellenőrizni.
6-700 mm hosszon tudok mérni és visszaosztani a fogszámmal.
Gyalulással könnyen készíthető ilyen fogasléc.

jani300

Itt annak kellene utánanézni a profileltolással változik e a kapcsolókör átmérő .
Ez is csak szimplán kíváncsiság részemről .

svejk

Szerintünk itt a fogasléc fogaskerék kapcsolat esetén nem játszik a kapcsolókör átmérő.
Adott lineáris elmozduláshoz tartozó kerékszögelfordulás csupán a fogasléc osztása és a kerék fogszámától függ.

Maradjunk az említett 32 fognál.  
Jelöljünk ki egy fogat a keréken.
A fogaslécet pontosan 32 foggal elmozgatva mindenképpen 1 egészet kell fordulnia a 32 fogú keréknek, hiszen a kijelölt kerék fogunk a 32. árokban van az elmozdulás után.

svejk

Kb. azonos eset, mint a múltkori kopott lánckerék esete. Ott sem változik meg a kopástól függően a hajtás áttétele.

000000000

Azt gondolom ha minden méret szabvány szerint készült akkor 200 mm-en + 0.96 mm-t csal,ha nem ütköző állítja meg akkor kézzel sem lehet sokkal pontosabban megállni.

svejk

A kérdésedre a válasz egyébként igen, a profileltolással változik a kapcsolókör átmérő. De ez fogaskerék pároknál is csak a tengelytávra van hatással, az áttételt ott is továbbra a fogak aránya határozza meg.

svejk

Holnap ezt is leellenőrzöm, de nem hinném, hogy 1 mm-es beosztású nóniusztárcsát raktak volna fel, ha 200 mm-en 0,96 mm-t csal.

Kifog itt kérem szépen minden derülni, csak azt hittem erre a kérdésre csípőből fognak jönni a válaszok.
Ezt a kérdést már nem lehet véka alá rejteni nálam. :)