Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

A rejtély megoldódot, s mint az első felvetésemben sejtettem csalás van benne.

Először azonban megcsináltam a fogasléc mérését, az pontosan 2 modulos, tehát a fogak közti távolság 2Pi értékű.
Ezután egy 300-as tolómérőt felfogattam, a nóniusz 1 fordulatnyi 200-as besosztására 200,2-200,4 közt szórt a méret leolvasás.

Ezután csak sikerült a gépkönyvét előkeríteni, de sajnos a gépkönyvben szereplő gépen nem szerepel hossznóniusz így a hajtásvázlat és alkatrészjegyzékből sem derült ki amilyen fogaskerekek vannak benne.

Végül az empirikus uthoz folyamodtam és elkezdtem szétszedni.

Pár perc alatt meg is lett az erdmény:

A 2 modulos fogasléchez 14 fogű kerék kapcsolódik, ezzel egy tengelyre van felékelve egy 18 fogú kerék és ez hajtja a nóniusztárcsát melyen 41 fogú kerék van.

Visszaszámolva 1 nóniuszfordulatra (200 osztás) a valóságban 200,36... mm-t mozdul a hosszán.

Konkluzió, csodák továbbra sincsenek. :)

ANTAL GÁBOR

Ha bevetjük a 22/7 = közelítőleg PI értékét akkor lehetne csinálni egy jobb konfigurációt  
14 fogú kerék a lécen  és 22 ékelve ami 50 et hajt  Az eredmény : 199.919 mm.  Persze most nagyobb kerék kellett ( 50 kontra 41 ) de mi van ha csak 100 mm lenne egy körülfordulás ?
( 25 ös lenne a kerék )  A TOS on egy fordulatnál 25 mm tmegy a szán

svejk

Bizonyára nem lesz átalakítva, mert ugye igazából nincs nagy jelentősége, engem csupán az elmélet érdekelt, mert tudtommal nem lehet kerek értékre visszavezetni a Pi-t egész törtekkel.

Ha esetleg tudsz többfokozatúban ennél a 22/7-nél pontosabbat ne titkold.

Anno egyszer egy belsőégésű motorról szereltem le egy fordulatszámszámlálót.  
Volt egy középső tárcsa és körülötte egy gyűrű.
A motorfordulatszám arányában ezek látszólag szép lassan együtt forogtak, de mégsem.
 A tárcsának és a gyűrűnek külön hajtóműve volt, és valamelyik fokozatban volt egy fogszámeltérés. Ebből adódóan a tárcsa és a gyűrű egymáshoz viszonyított helyzetéből lehetett leolvasni az eddig megettett -úgy emlékszem- millio fordulatot.

ANTAL GÁBOR

Az idézett szakdolgozatból : 355/113=3.1415929  
 A valós : 3.1415926     Azért ez már valami ...
 ( az V. századból egy kínai csillagász  fedezte fel  )  

svejk

Csak beleolvastam a dolgozatba, mivel láttam az elején nem nekem való így letettem róla.

Mondjuk két ekkora fogszámú kerék elég durva. :)

fektiforg

Saját kútfőből - adott 2m fogasléc rajta Z14 kerék, ezzel a kerékkel
közös tengelyen ékelve Z27, amely hajt egy Z95-ös kereket, Z95 tengelyén
van egy 25mm es nóniusz tárcsa.
Elméleti pontossága:

3,1415926536×2×14 = 87,9645943008
87,9645943008×(27÷95) = 25,000463643385

Hát ?? fogasléc legyen a talpán ami ezt túlszárnyalja !

fektiforg

helyesen :adott 2 modulos fogasléc

fektiforg

Számításom jó, leírás elhamarkodott :(  
Cseréljük fel a Z27 -et Z95 -tel.

svejk

Ezt jó kitörpölted! :)
A 95-ös fogszám mondjuk 0,7-es modullal még elfogadható méret és kezelhető a fogak nagysága ilyen helyen.

ANTAL GÁBOR

Ok . ez nagyon jó ( Lehet hogy ez van a TOS ban ) . Viszont akkor kell lenni még olyan törtnek ami közelítőleg Pit eredményez .
 Most 2*Pi*27/95 = ( kb ) 25   Ha kifejezem A Pi -t akkor 25*95/ 2*14*27  A keresett tört :
2375/756   (= 3.14153 )  Írok a szakdogás csajnak hogy miért nem említi [#nevetes1][#nevetes1]

ANTAL GÁBOR

Kicsit gondolkodtam még ezen a pi t közelítő törtön. Magunk is gyárthatunk ilyet ha a 22/7 et beszorozzuk egy számmal és a kapott  számlálót vagy nevezőt kissé módosítjuk. Mivel a 22/7 nagyobb számot ad mint a pi a nevezőt növelni kell vagy a számlálót csökkenteni . ( vagy egyszerre mindkettővel is operálhatunk óvatosan )  Az sem hátrány ha a kapott számlálónak ill nevezőnek új osztói képződnek. No egy példa :
22/7 szorozva 108 al  . Eredmény : 2376/756   A számláló csökkentésével 2375/756   Jól közelít ( 3.14153) és a számláló felírható mint 19*5*5*5  A nevező pedig 2*2*3*3*3*7  
 Ezen az alapon a kinaiak által feltalált 355/113 is levezethető . A szorzószám 16.14 . 22/7*16.14 = 355.08/112.98   kissé módosítva 355/113 .  Amikor ez a téma ment itt akkor Kalaci azt hiszem tudott a 22/7 től nagyobb ( de nem bővítéssel létrehozott ) törtet ami jól közelített  és nem a példában felhozott  

ysc3kmx9v

Szerintem  legpontosabb akkor lenne az egész rendszer, ha az elején kezdenénk az egészet. Új fogasléc, modul osztás helyett mm osztás, és korrigált fogaskerék. Megéri vagy sem, ezt döntse el mindenki.

ANTAL GÁBOR

Ebben természetesen igazad van ezt már korábban kitárgyaltuk . De a mai világban nincs is jelentősége ( elektronikus útmérő a szánon ) Én csak a pi  ( na-ná hogy a pi vel [#wink]) foglalkoztam . Elkéstem vagy 1500 évet mert azok a kínaiak azért tudtak valamit .

hostya

svejk

A TOS -nál 25,004512...
Az E3N-nél 40,023...

nem is értem miért nem majmolták le a gyártók egymásról a jól beváltat.

A másik meg, hogy Tibor45 jutott eszembe, hogy milyen csicsa világ volt már 60 éve is.
Tiszta Mach3...
nem az történik valójában amit a kijelzőn látunk. :))