Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

fektiforg

22/7 fogaskerék áttétel valamivel pontosabb Pi -t ad mint
a 157 -es fogszámmal megvalósítható...

ysc3kmx9v

Hajdanán , dolgoztam izs orosz esztergán, azon úgy volt a hossz nóniusz osztás, hogy egy körön belül pontosan mérte az utat,/maradt maradék osztás/ az után újra lett állítva. Nem volt gond a használatával, mert elég nagy távolságot adott az az egy fordulat.A lényeg az, hogy a nóniuszt fel lehessen osztani, hogy kerek mm osztás képződjön, és magát a nóniuszt is nagy átmérőre kell készíteni, akkor az egy osztásköz elég nagy lehet.Legtöbb esetben bőven elég az egy fordulaton belüli út.  

ANTAL GÁBOR

Gőzerővel gondolkodom tovább ( a tévedés joga fönntartva )  Svejk szerint : " A kérdésedre a válasz egyébként igen, a profileltolással változik a kapcsolókör átmérő. De ez fogaskerék pároknál is csak a tengelytávra van hatással, az áttételt ott is továbbra a fogak aránya határozza meg."
És akkor mekkora a fogasléc /fogaskeréknél az áttétel ? Konvencionálisan a fogszámok aránya . Mekkora fogszámot helyettesítsek a lécnél? . A lécnél a gördölőkör végtelen, a keréknél számolható .  Egy acad rajzzal le lehetne ellenőrizni amit írtam

rmkeh8a83

Sziasztok tudna valaki segíteni hogy hol tudnék letölteni egy egyszerűbb cnc eszterga programot amiben tudok modellezni és g-codot konvertálni hunor vezérlőhöz kellene köszönöm

svejk

Előfordulhat, hogy így van itt is, holnap kiderítem ezt is. Az EMU-nál is csodálkoztam amikor utánaszámoltam a coll-os menetekre, és nem passzolt.
(nem is passzolhatott, hiszen nem volt 127-es kerék)

svejk

Én fogaskerékpárokra írtam az áttételmeghatározást.

Fogasléc-fogaskerék kapcsolatnál más jellegű az áttétel, hiszen itt forgó mozgást alakítunk egyenes vonalúra.

Orsós hajtóműveknél sem hagyományosan vett áttételről beszélünk, pedig valójában áttétel.

Számomra az a logikus, hogy a példában említett esetben ( 2 modulos fogak, 32 fogú kerék)
azt mondom, hogy 32 × 2 × Pi elmozduláshoz egy fordulat tartozik.
Vagy mondhatnám úgy, hogy fordulat×64Pi, mint az orsóknál hogy pl. fordulat×5mm.  

Csak hát ugye a hétköznapokban nem nagyon van ilyen jellegű dolog.

ANTAL GÁBOR

Két tétel kavarog a fejemben Az egyik az hogy az elmozdulás = osztás * fogszám ( és mindegy hogy fkerék lánc vagy szij . Ilyenkor 2 modul*32 =  
200.96 . A másik az hogy egy 200as átmérőjű kerék csúszásmentesen legördül egy egyenesen .
Egyre jobban meggyőzöm magam hogy mégsem ez az eset .    Viszont amit a 22/7 ( egyiptomiak által is ismert) Pi közelítésről  hozhat a konyhára . De a legvalószínűbb hogy 6.25 ös lesz a léc és egy 6.25 ös fogasléccel fejtették le a kereket

svejk

Mindenféleképpen utána fogok járni a konkrét esetnek és beszámolok róla.

No de neked van TOS RV18-ad, vagy mi a szösz, ott mi a helyzet?
Azon is van hossznóniusz ugye?

svejk

Viszont ezzel a 22/7 aránnyal támadt egy ötletem kissé más területen, jó hogy szóba hoztad.

ANTAL GÁBOR

Van és holnap meg is nézem. Szerintem abban lesz áttétel . Bizisten nem tudom hogy mennyit megy egy tekerésre mióta ott van a Svejk féle DRO a hosszmérésre is .  
 Van a neten egy diplomamunka ahol egy hölgy a Pi leképzéssel foglalkozik ( egyszer itt is írogattunk róla )

svejk

érdekes olvasmány lehet, nem emlékszem rá

ANTAL GÁBOR

svejk

No, ez nem nekem való olvasmány, de azért köszi! :(

s7manbs8

A múltkoriban pont 5 jegyig tanultam meg, de má elfejeltettem. :)

s7manbs8

Most jut eszembe annak idején a most Debreceni Egyetem nagyszámítógépén 2000 jegyig számolgattuk a számjegyeit, az én programom volt a leggyorsabb ... :), asm nyelven futott, terminálról indítva. Akkoriban még C16 gépek voltak csak meg IMB XT, meg egy darab AT a matematikai intézetben is.