Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Persze,ez csak anyag ár,munkadij is van,inkább nem irok ki árat hogy szerintem mi a kb reális ár.

jani300

Pedig most már igen kíváncsivá tettél :)
Szerinted mennyi ? Én sem tudom egyébként .
De szerintem óradíjban ha 2000/órát számolunk az még nem brutális .

6rk75uezn

Az nagyon korrekt szerintem,kérdés hogy ezzel ki mennyi időt töltene el,mert szerintem van akinek fél órába se telne van akinek meg egy óra is kevés,vagy legalább is annyit irna a ceruzája.

jani300

Vágtál már késsel menetet ?

Csuhás

Nem vagyok esztergályos. De saccra a mondjuk a százas sorozat közepén egy ilyen darabra kb. 10 perc jut. Ha egy darab készül akkor a beállítgatásokat is figyelembe véve akár 2..3 óra is lehet. ( Pl kést kell köszörülni, illetve  ha valamelyik menet kúpos. Az ugye nem látszik a "műszaki" rajzból )

wm94bppdn

Nagy butaság azt hinni, hogy egy bolti sárgaréz fél colos hosszabbítóból el lehetne készíteni fél óra alatt? A leghosszabbat választanám, a fél colos menetet leszúrnám róla, és a 14 TPI D 21,8 menetet rávágnám. Persze előtte a "belvilágát" csak megmérném, hogy kiadja-e a magméretet, meg némi húst. A Forgácsolás topicban linkeltem neked méreteket... ott 58 múltam.

wm94bppdn

Ha már itt vagyok, neked is válaszolok itt: imádkozzál, hogy ne 16-fogú legyen az a kerék, mert azzal nem lehet az 1,5 modulú fogaslécre "normális" fogszámú kerekekkel megoldani.

Csuhás

Estefelé megszámolom. :-)
Közben a másik fórumon linkeltem egy ügyes kis eszközt. Egy mini DRO-t ami kijön cirka 2000Ft-ból, és jól használható esztergán, marón. Rövid utakra helyettesíti a hossz nóniuszt. ( Esetleg egy tescos tolómérőből készíthető nagyobb is ugyanezen az elven )

http://start-model-engineering.co.uk/machines-and-tooling/minilathe/micro-dro/" TARGET=_fnew>DRO      ...  http://www.banggood.com/Digital-Tyre-Depth-Gauge-Tyre-Tread-Depth-Gauge-Measuring-Tool-p-953762.html" TARGET=_fnew>Ebből készül

6rk75uezn

Sajnos nem!de tudom hogy időigényes!

6rk75uezn

Teljesen igazad van,sokmindentől függ!

6rk75uezn

Köszi,láttam,azt mutattam itt is,na de én sehol nem irtam és nem is gondoltam hogy egy bolti sárgaréz hosszabbitóból ezt meg lehet csinálni,sőtt azt mondom hogy nincs a forgalomb olyan szerelvény amiből meg lehetne csinálni,ahogy te is irod azér illik mindenhol hogy elég húsa fala legyen az anyagnak mert azért csak meg kell húzni azt a csavart és csak 200 bárról van szó.

wm94bppdn

Öööö, 200 bár?! Akkor tényleg szóba se jöhet. Amúgy kiadná, mert a névleges átmérője 15 mm.

6rk75uezn

Nem bizony,körbetelefonáltam pár hegesztéstechnikai boltot,sehol nincs ilyen átalakitó csavar!

wm94bppdn

Láttam ott is.  
A mágnes nem nagyon praktikus az esztergán, jól összeszedi a forgácsot, aztán meg alatta marad, csak ragasztószalaggal lehet leszedni. :-)
Amit kevésbé értettem: a keresztszán elmozdulást méri a képeken, de hát nem kéne ott duplázni az értékeket?

Csuhás

Ha a mágnest körbeveszed valami gyurmaragasztóval, vagy letakarod egy kis réz lemezzel akkor a forgács simán letörölhető. Az hogy a szánt felmágnesezi-e az kérdéses. Lehet hogy a rugóval kitolt nyelv és valami gyors szorító a jobb megoldás. A keresztszánnál meg szorozni kell kettővel pont úgy mintha sima mechanikus órát használnál.