Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ysc3kmx9v

Nagyon kellemetlenül érint, hogy vitatkozzak, bárkivel is itt a fórumon.A tapasztalataimat szeretném közreadni, az eltelt több mint 50 év gyakorló munkáiból, mert ugyebár 51 éve múlt, hogy tokmánykulcsot vettem a kezemben.

7cim5mm0

Szia!
Vegyük példaként a fakukac által korábban linkelt TOS toronyrevolver esztergát. A koránál, kialakításánál fogva teljesen jól szemlélteti azt, ami a mondanivalóm volt.
Arra nem tennék fel nagyobb összeget, hogyegy ilyen gépen a gyári új revolverfej visszaállt  0,01 mm-re, de hogy egy használt gépé biztosan nem, arra viszont mérget vehetsz.
Volt szerencsém ilyenen dolgozni, a tűrései az alkatrésznek tized mm-ben voltak, nem is kellett nagyobb pontosság, ezt szuper módon lehetett tartani vele. Biztosan ennél többre volt képes a gép, de hogy nem 0,01 mm-es visszaállási pontosságra, az biztos. Különbséget kellene tenni egy korszerű CNC eszterga revolverfeje, meg a régi hagyományos gépek revolverfejei között. Nos, így ennek tisztázása után szerintem érthető amit crosspisti írt.  

jgg8y2a4g

Mit jelent az hogy nem áll vissza mittudoménmilyen pontosságban?

7cim5mm0

Lehet, persze, ha nincs más, de való igaz, amit a többiek írnak, 0,01 mm-eket tényleg köszörülni kellene.

7cim5mm0

Szerszámot váltasz a revolverfejjel (célszerűen egy teljes kört, ha csak egy irányba tudsz mozgatni, vagy oda-vissza, ha erre van lehetőség a gépen)és ugyanaz a szerszám, ugyanabba a pozícióba nem kerül 0,01 mm pontossággal vissza.

7cim5mm0

Nem véletlen kérdeztem, hogy mi volt az alkatrész, nyilván ágypántot nem gyártottak az IT6 tűrésfokozat tűrésmezejének megfelelően. De egyébként arról nem volt még szó, hogy milyen csapágy ment a csapra. Csapágyillesztés nem csak IT6 tűrésfokozatban létezik. Ha megnézel egy IT7  tűrésfokozatot, akkor a tűrésmező szélessége 0,015 mm d=10 mellett. Ez pedig simán elképzelhető, és az ágypántnak meg is fog felelni.
A darabszám, meg a pontosság meg soha az életben nem függött össze, főleg úgy hogy nagy darabszám, nagy pontosság. Persze, és még nagyobb darabszámú selejt.

7cim5mm0

A motortengely amiről szó van, végig azonos átmérőjű rúd?
Az alumínium is köszörülhető, csak sok esetben ugyanúgy nem érdemes köszörülni, mint ahogyan gyalugépen bugából tengelyt gyalulni. :)

jgg8y2a4g

Hm..... Miért nem áll vissza?

000000000

Nem azonos.
A tengely középső része marad a húzott anyag eredeti mérete. Ide kerül a forgórész. Ezt a szakaszt a következő fázisban felrecézik.
A két végén 2-3 váll. Típustól függően.
A tengely egy állásból készül. Végül leszúrják.
A PLC vezérlésű száladagoló gondoskodik az anyag továbbításról.
Mivel húzott anyagról van szó, természetesen patron fogja meg az anyagot.
Az anyagtovábbítás idejére sem kell megállítani a főorsókat.
Több főorsója van a gépnek.
A kezelőnek csak a kész munkadarabokat kell leszedni és kaliberrel ellenőrizgetni. Ha eltérés van, szól a gépbeállítónak.
No meg, gondoskodni kell róla, hogy anyag mindig legyen a száladagolóban.
A megesztergált tengely megy a csúcs nélküli köszörűre, majd a recéző gépre. Itt felzömítik a forgórész helyét.
Ha még van rajta menetvágás, ékpálya, stb azt máshol készíthetik, mert azt ott nem láttam.

fektiforg

Én, ha után gyártok ilyen tengelyt, rovátkolom !
:)

000000000

Lehet egyébként, hogy a rovátkolás a helyes kifejezés. Valóban nem recés, hanem tengely irányban apró bordák láthatóak a tengelyen.
Köszi a pontosítást.

000000000

..."keresztrecézés" ami rovátkolás :) keresztrovákolás szó nincs  

(két 45 fokos görgő...)

KoLa

békési! már kezdesz rokonszenves lenni, ugorj be ha erre jársz, jól elbeszélgetnénk szakmai dolgokról, vannak itt gépek, szerszámok, anyagok![#hehe]

f35ezvjs

Te egy oltári nagy bunkó vagy olyan emberről mondasz véleményt akit nem ismersz. Lehet Te egy forgácskihordó voltál egy gépműhelyben, és esetleg el lestél egy két dolgot. Én a Kolát ismerem és bizton állíthatom hogy profi szakember.
Ne írj, mert nem érdekel a mocskos véleményed, el sem olvasom amit írsz.

PSoft

"...vannak itt gépek, szerszámok, anyagok!"

Ne hogy a hasítókúpomat bízd rá!!!
[#nevetes1]