Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

e7c897sd8

Csak engem zavar, hogy minden topikot szétbarmoltok??? Ez az esztergálás topik! Normális vitát a semlegesben kellene... a nem normálisat pedig kint a hóban!

ysc3kmx9v

A hagyományos revolverfejes gépek vonatkozásában van némi igazságod, mert a revolverfej nem áll vissza 0,01 század pontosra, de nem revolverfejváltással, igen is lehet pontosan dolgozni. Példa rá, én hosszesztergáló automatán végeztem csapágy illesztést , sorozatban. A hagyományos esztergán való csapágyillesztéssel kapcsolatban. Egy tengelyt kell készíteni, nem hiszem, hogy te eszterga késsel  század pontosra készíted, a felület, vagy a méret fogja bánni. Egy két tizedes fogással nem tudsz 3 ékes felületet alkotni, ide pedig az szükségeltetik, hogy arra a tengelyre még egyszer is lehessen csapágyat tenni, ezért nem elvetendő a csiszolóvászon.

7cim5mm0

A dobrevolveren hová teszed a forgócsúcsot?

7cim5mm0

Valóban, a revolverfejnek a visszaállása egy használt gépnél már mutathat néhány század mm bizonytalanságot.  
Lehet századra dolgozni esztergán is, csak az a precíziós, vagy más néven finomeszterga kategória. Merőben más a kialakítása mint a hagyományos gépeknek, és persze a fogás sem egy két tized, hanem század mm-es nagyságrendű, mintha köszörülnél, és a forgácsolási sebesség is sokkal nagyobb.
Egyébként mi volt a gyártmány, amit gyártottál?

s7manbs8

A különböző esztergákról tegyél fel valami összehasonlító képet, hagy lássuk, melyik miért is olyan , amilyen, ha már ennyi szöveget szántok rá, képpel is támasszátok alá. Aki még nem látott olyat, nem tudja elképzelni.

ysc3kmx9v

Heverők vasalatához kellett gyártani csapokat, melynek az egyik végén 10mm csapágyméret volt. Először én is kételkedtem, hogy meg tudom ezen a gépen megfelelő pontosságban csinálni, de sikerült.KB 20000Db kellett.

TROMF22

Azért legyetek már egy kicsit következetesek…….

Egy feltehetően sajtolt lemezalkatrésszel kombinált csapocska azért nem a precíziós megmunkálási igény netovábbja. A heverő-vasalok gyártását azért ne keverjük már a százados megmunkálási pontosságot igénylő alkatrészekével. Még akkor sem, ha sok ezer készült belőle.
Olyanokat meg végképp ne irkáljatok: "mert a revolverfej nem áll vissza 0,01 század pontosra,"

A végén még ©Békési tényleg csapkodhatja térdét röhögés közben.

ysc3kmx9v

Egy jó csúcsesztergán is lehet pontos munkát készíteni, írásomat egyedi tengely készítésére vonatkoztattam. Sorozatgyártásnál ugyan azon a gépen kicsit változik a helyzet, felrakjuk a mérőórát a keresztszánra,és azzal vesszük a fogást/ bátran, pont annyi amennyit kell/és azonos átmérőről mert ilyenkor az is számít.

ysc3kmx9v

A csapágy illesztés mindig, mindenhol, lehet repülőgépen avagy talicskán ugyan az a pontos művelet. Nem olvastad el a hozzászólásom lényegét, egy átmérő 10 mm csapágy illesztéséről volt szó. Szerintem te csak messziről láttál hagyományos, és több éves revolver automatát, ha a véleményed komolyan gondolod.

TROMF22

Nagyon bele lendültél...
d=10 mm-nél egy IT6 tűrésmező szélessége 0,009 mm.
Ha csapágy alá dolgoztál, ezt tartottad egy : hagyományos, és több éves revolver automatán, szériában.
Hagyjuk...  
Ha mégsem ez volt a követelmény az pedig nem csapágyillesztés.

ysc3kmx9v

Lehetnél kicsit figyelmesebb mikor elolvasol egy hozzá szólást, hosszeszterga automatáról volt ott szó, ami egy fokozattal pontosabb mint a revolver automata, ha annyi évet álltál volna esztergagép előtt mint én, nem éreznél gondot a 10mm-es csapágy illesztésnél ezeken a gépeken. A gondot a revolver fej váltásának hibája okozza, ami a hosszeszterga automatán nincs.

keri

Csak egy apró megjegyzés.
Kattints az adatlapjára és mindent megértesz.
Biztos örömet akarsz okozni szegelgetek pajtinak?

TROMF22

A hosszeszterga és a revolver, szerszámváltás tekintetében valóban külön kategória. És ez hoz a pontosságon is.
De azért az az IT6 egy d10 mm csapon szerintem ennek ellenére nem tipikus eszterga művelet.
Ha megoldottad (bár ezt konkrétan nem állítottad) elismerésem.[#integet2]

TROMF22

Inkább arra gondoltam akaratlanul se erősítsük a meggyőződésében...

000000000

Kezdhetjük akár az alapoknál is, de szerintem ez a fórum nem az a hely, ahol a forgácsolás lehet a téma.
A zunióban a néhány száz wattos rövidre zárt forgórészű motorok tengelyét nagy részét SZÓ SZERINT százéves szálautomatákon gyártják. Még az Egyesült Királyságban is. Magyarországon is van egy leányvállalatuk. Itt szintén onnan hozott gépeket használják. A Múltszázad közepén gyártották őket.
DE!
És itt a lényeg.
A csapágyillesztéseket csúcsnélküli köszörűkön követik el.
Ritka eset az, amikor szoros tűrés tartását az esztergától várják. Természetesen az autóiparban erre is van példa. De nem ez a jellemző.
Az eszterga rövid idő alatt nagy mennyiségű forgács leválasztására kell hogy képes legyen. Nem az eszterga a legpontosabb forgácsológép. Ennek is megvan a helye a forgácsolásban, de nem mindig a sor legvégén van.
Gyakran köszörülés követei az esztergálást, ha nagy pontosságra és jó felületre van szükség.
Esetleg hónolás. Lásd, hengerfúrás.

A revolvereket nem véletlenül szorították ki a CNC-k. Viszont a hasonló korú szálautomatákat még most sem tudták kiszorítani, ahol tömeggyártás van és nagy termelékenység kell.

Egy dolog, hogy egy gépen mit lehet megcsinálni és más dolog, hogy az adott melót milyen gépre érdemes telepíteni.
Ha nagyon muszáj, gyalugépen is lehet forgástestet előállítani. A kérdés az, hogy érdemes -e.
A revolver nem sorozatgyártásban csapácsillesztésre lett kitalálva.

Tudom én hogy itt gond a sorozatgyártás és a tömeggyártás különbség érzékelésére és az, hogy egyedileg meg lehet ugyan csinálni valamit (gyalugépes példa) és más kérdés az, hogy ugyan ez sorozatban, vagy tömeggyártásban már nem kifizetődő.
Amint láttuk egy kőműves vagy pék szerint csak edzett anyagot köszörülnek.
A fenét van így!
Ahova jó felület és mérettartás kell, oda a köszörű való. Csúccsal, vagy csúcs nélkül. Ami a célnak megfelel.
A revolverek korában a gyémánt és a kerámia oda való volt, ahova szintén jó felület kell, de nem köszörülhető az agyag.
Pl. alumínium.
Nem akarok a témából itt doktorit kanyarítani, mert ez a hely az autisták technikaórája.
Ide inkább a hablaty való és nem szakmai dolgok.