Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Ügyes vagy és irigyellek is hogy van működő cnc-d .De miért szénkefés motorral hajtod , ha van külön főorsód  ? Asszinkron motorhoz túl nagy gyorsító áttétel kellene ?

s7manbs8

Ezt csak kipróbáltam, hogy bírja vinni ez a kicsi motor, meg nincs rendes főorsóm még csinálva egyelőre.

Síktárcsát találtam itt valami fához, arra egy tuskót rátéve lehet tudnék poharat esztergálni vagy valami egyebeket. Csak kódot kéne írni hozzá még persze.

http://kepfeltoltes.hu/140621/PICT2114_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

A mai nap a szórakozásé legalábbis.

s7manbs8

Most befogtam egy alumínium henger darabot, közepén volt egy 6-os furat, anyával ráhúztam egy csavarra, majd a tokmányba befogtam, megpróbálom esztergálni, valami óvatos sebességgel és fogással, mondjuk 0.1mm-el meg vagy F50-el pl, nem tudom az mennyire terheli meg a kis motort, de gondolom annyit elbír.  

http://kepfeltoltes.hu/140621/PICT2115_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

s7manbs8

A befogott anyagot esztergáltam, működik a dolog. F50 előtolással, 0.1mm fogással 06A*30V-tal vesz fel többet a hajtó motor, tehát kb. 20W forgácsoló teljesítmény van egy ilyen akciónak, az elméleti számok alapján hasonló jön ki ? Ez a mérés.

https://www.youtube.com/watch?v=rjYMmWvyH8U&feature=youtu.be" TARGET=_fnew>Alumínium esztergálása 0.1mm fogással F50 tempóval

000000000

Köszönönöm, szeretem, ha valaki mér is és gondolkozik picit Hobby CNC-zés közben a mi mennyi dolgokon.:)
A videós "akciód" 3-4 W hasznos forgácsolási teljesítménnyel megtörténhet ideális esetben az idevonatkozó forgácsolási képletek kapcsán, a többi felvett P sajnos Nálad elmegy pl. a hevenyészett mechanika, nem ideális kés köszörülés, hajtómotor, ..... veszteségeire.
Ja a hasznos előtolási P pedig CSAK ~0.001 W, azaz 1 ezred W volt.

s7manbs8

Alapjáraton 1.6A-t vett fel a hajtómotor, 30V, esztergálás közben pedig 2.2A-t 30V, a különbözetet írtam, tehát ott veszteséget nem látok mást, csak a kés, ha nem éles esetleg.

000000000

Ne viccelj már, Te felvett bemenő teljesítmény növekedést mértél!!! Gondolod ez 100%-ban hasznosult? Vicces lenne....
Már egyből az E240 motorod több W-ot elmelegít ilyenkor deltaI*deltaI*R formában, és ez csak az egyik részvesztesége.
A mechanikád is amikor terhelő erőt érez, jönnek a plussz súrlódások, deformációk főleg egy faváz esetében. Aztán a választott forgácsolási paraméreid is messze eltérnek az optimumtól...
Szóval sajnos van eredő hatásfok is, és sok kicsi veszteség a végén tekintélyessé válhat.:(

s7manbs8

A mechanika nincs belemérve, csak a hajtó motorról van szó. Írd már le képlettel, hogy szerinted hol megy el annyi veszteség ? Csak a lényegeseket, a legjelentősebbet. Kösz.

s7manbs8

Arra tudok gondolni, hogy az eszterga késnek az életlensége miatti vesztesége miatt lehet annyira nagyságrendi többlet, mivel ha nagyobb fogás lenne, az a súrlódási tényezője ugyanennyi lenne és akkor nem lenne arányosan ilyen nagy a  különbség, mint pl. kis trafóknál is a hatékonyság leromlik a nagyokhoz képest, tehát ha valamit csak kapirgálunk, simogatunk, akkor a simogatásra megy el az energia több része.

s7manbs8

De ha ez így van, akkor meg a teljesítmány tekintetében nyugodtan adhatok neki többet, nem fog nőni lineárisan, hanem nagyobb fogásnál csak kisebbet nő a teljesítmény igény. Na akkor lehetne egy olyat csinálni, hogy mérni kell többféle fogásvétellel és előtolással pl. és egy grafikonon ábrázolni, hogy mikor mennyi a felvett és abból látszana, hogy hogyan aránylanak ezek egymáshoz.

s7manbs8

Az elméleti számolásodban honnan tudtad, hogy az anyag átmérője mekkora, mivel attól is függ mennyi teljesítményről beszélünk, az nem volt megadva.

000000000

Az E240 csak szervo jellegű motor.
A gyári katalógus adatok alapján sajnos a C típusúnak elég nagy az armatúra ellenállása (R=5.4 Ohm). Emiatt TILTOTT üzemmódban akciózol eleve, ugyanis a maximális folyamatos árama 1.9 A lehet a motorgyártó szerint, te pedig belehajszoltad 2.2 A-be.
Így aztán ne írjál ilyeneket: "akkor meg a teljesítmány tekintetében nyugodtan adhatok neki többet", hiszen már aeddig is helytelenül használtad ezt a szerencsétlen DC motort.
Az árammal nem lineárisan nőnek a veszteségek, hanem négyzetesen!
Azaz számszerűen a tesztednél:
P armatúra veszteség=(2.2*2.2-1.6*1.6)*5.4=12.312 W
Már meg is van, a fő veszteség, azaz 18 W-ból marad ~5.7 W, ebből 2.7 W elmegy a többi már említett veszteségre, és így ~3 W hasznossal "esztergáltál" alut.
Teljes tehát a rend, azaz a helyes elmélet az alapja mindennek, e szerint működik a gyakorlat.

A lényeg: Ne gyötörd ezt a motort ezzel a rossz hatásfokú mechanikával így a továbbiakban!, hiszen forgács helyett füstöt fogsz termelni, amit saját maga fog előállítani leégése, felmelegedése kapcsán.

Ha mégis beéred ezzel nem ideillő kis teljesítményű motorral, akkor a megoldási lehetőség az optimális áttétel alkalmazása, azaz lassítsad 1 : (2.....2.5) arányban. Így a motor áram forgácsolással terhelve is 1.9 A alatt lesz, és sokkal több marad hasznos teljesítményre a rendszerben.

000000000

Figyelj, a videódon minden látszik! Eléggé nagy a gyakorlati tapsztalatom is, hogy mérvadó, valós alapadatokat állapítsak meg a hiányos beírásodból, és ezekkel számoljak utána.

s7manbs8

Akkor így már érthető a dolog, ha eleve ekkora a vesztesége a motornak, de ez a motor szerintem igencsak csapágyas vagy valami más oka van , illetve a fortuna se könnyen forog, meg  a szíj is kajla, szóval szépen összeadódik a dolog, csak így hogy kicsit segítettél, jobban érthető, kösz. De majd lesz még itt variáció, mert ez a motor pedig alapból nem vesz fel csal olyan 0.2A-t és nem is értem ennek minek kell annyi teljesítmény, csak a fortuna szíj meg a végén a az ékszíjtárcsa is... pl. olyan is volt, hogy ékszíjtárcsát ahogy rátettem a motorra más nem volt még hozzákötve és már eleve felvett úgy 0.7A-t pl. azt se értettem.

s7manbs8

Még azt megnézem, hogy ha a fortunát nem hajtom vele, akkor mennyit vesz fel megint, csak kíváncsi vagyok rá.