Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

keri

Tehát van egy lötyögős szánom. Ha az orsó mozgatja bele az anyagba, akkor az egyik oldalról az anyag támasztja, a másik oldalról az orsó. A kúpnál az a gond, hogy kifelé mozgatom az anyagból és úgy forgácsolok, tehát az orsó és az anyag is azonos irányból tolja a szánt, így az anyag esetlegesen el tudj a tolni az orsótól a szánt a holtjátékon belül.

Erre írta isvarga, hogy olyan forgácsolási paraméterek kellenek,  hogy garantáltan eltolja, neki az orsónak és bár nem befelé tolom az anyagba, kifelé menet is két oldalt van támasztva, vagyis kottyanás mentes a rendszer.

Vagyis megfelelően nagy élrádiusz, fogás és előtolás ezt biztosítja egy rendes gépen.

Nálam a ceruza hegyezővel lehet olyan probléma, hogy ezt már lehet hogy nem bírj a gép, de ez egyrészt egyéni szociális probléma, másrészt most már tudom hogy milyen irányba próbálkozzak, mert alapvetően a gyenge gép miatt én a nagyon éles késeket szeretem használni, ami mint kiderült ennél a feladatnál problémához vezethet.

keri

Az sajnos nem megoldás, hogy akkor fordítva esztergálom, mert kúp esztergálásnál sajnos vagy az egyik vagy a másik orsó húzza a szánt és nem tolja, bár az ésszerű hogy pl egy MK2-es kúp esetén hossz irányba nagyon kicsi erő ébred, ezért inkább a keresztszán toljon.

KoLa

Mindíg toljad a kést az anyag középpontja felé amikor kúpot esztergálsz, ezért írta Gábor hogy fordítva esztergáld a kúpot!  
A szegnyeregtől haladj a tokmány felé , a nagyobb átmérőtől a kisebb felé és akkor jó lesz!
Ha kifelé haladsz átmérőbe akkor pont a kottyanás irányába kell lépned! így sohasem lesz jó!

ANTAL GÁBOR

Váltig azt állítom hogy ha van egy hagyományos lötyögős orsópárom  ( akármilyen menetelési iránnyal ) akkor lehet olyan mozgásformát találni amikor a holtjáték kiejthető egy kúp esztergálásánál  Ez lehet nem szokványos megoldás de pontos . ( pl be kell vetni a hátsó késtartót )  Nekem akkor volt hasonló problémám amikor a Tos gyári kúpvonalzójával akartam kúpos menetet vágni. No az egy tokmánynál vastagabb menetnél ( hagyományos ) módon necces. De akkor is találtam rá megoldást ( más kérdés hogy olyan komplikált hogy letettem a dologról) Nemrég el is adtam a vonalzót  ( mottó két  UC 100 as többet ér mint a vonalzó )  

KoLa

Miért is kell két UC 100, egy db, kúpvonalzó helyett?

Sz.József

Lehet, a vonalzó árából futotta 2db UC100-ra...[#wink]

s7manbs8

Na, te is lötyögsz, kotyogsz, mint én úgy látom ... :)

Szedlay Pál

Dehogy vitatkoztam.  
Próbáltam dokumentumokat linkelni hátha valakit mélyebben érdekel a gyémántok minősége, felhasználási területe.
Szeretem azt a meghatározást alacsony, közepes, magas. Ez nekem olyan mit a tűrés, kicsit legyen kisebb. Nálam az meg +0-0,01mm ennyi a különbség. De mivel én gyártottam csapos csiszoló korongokat fémkötéssel, nekem ennél egy kicsit jobban bele kellett mélyedjek. Ígérem többet nem szolok hozzá a gyémánt témához. Később sem.

ANTAL GÁBOR

pontosan úgy van    Annyit kaptam a vonalzóért amiből vehettem két UC 100 ast .

ANTAL GÁBOR

Pali ! nem akartam hinni a szememnek  a fotó láttán. Direkt visszanéztem de a magyar felirat ( a dohányzás...) eligazított. ( ??? ) Az ott mind gyémánt ? Nem gondolkoztál hogy valamilyen műgyanta kötéssel csiszolószerszámot csináljál? Említetted a bakelitet. Kisdiákként én csináltam bakelitet ( fenolformaldehidet ) nem olyan nagy kunszt. Egyáltalán mire használod ?  

keri

A vita nem azonos a veszekedéssel. Érveltetek egymással szemben, csak azt nem értem miért?
Nyilván mindkettőtöknek megvolt az igaza.
Én is több féle jelölésről és meghatározásról olvastam...mondjuk arról is olvastam hogy mindig is vita volt ezekről a gyémántosok között [#eplus2]

Nyugodtan írjál érdekességeket, végre normálisan működik a fórum közösség.

designr

Írjál csak...sok speciális táma van amiben profi szinten otthon vagy..én csak alulról kapizsgálom ezt a szakmát..te pedig csapos korongokat gyártassz..

ncw4w5nca

Lehetne többet megtudni ezekről a fémkötésű csapos gyémántcsiszoló Gyártástechnológiájáról? Érdekelne a beágyazó fém ötvözete, a beágyazás folyamata, a forma készítés, és minden más apró részlet is.[#worship]

Az isten szerelmére el ne némulj ebbe a témában[#ijedt][#confused][#csodalk]

ANTAL GÁBOR

Pali ! Nincs mese  addig amíg nem sérti az érdekeidet feltétlenül folytasd !  A kerámia malom kapcsán tudod hogy igazítás céljából egy kicsit használtam gyémántot

Szedlay Pál

Még egy telefon számmal tartozol!
Ne felejts el!