Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Motoros

Az MN80 újonnan is kapható még a cseheknél, ha jól tudom és jóval millió felett az ára. Nem OBI-s kategória..keverheted valamivel.

Motoros

9pk59nuy

Szó sincs róla, hogy keverném! A Kerepesi úton volt az OBI a mostani új ÁRKÁD helyén. Az MN80-at pedig semmivel nem tévesztem össze!  

Nem tudom, hogy Teaway az 1998-as évszámot saccolta-e? Én egy kicsit régebbre tenném az időpontot kb 1992-re. Akkor lehetett pl.: Atari számítógépet kapni ugyanott. A 220.000Ft akkor nagyon nagy pénz volt.

31601-re válaszolva: Ezt a képsort éppen nem láttam, de de maga a gép nem ismeretlen előttem, mert a cégnél volt egy vadi új állapotában amit a rendszerváltáskor meg szerettem volna venni, de sajnos hiába "tolakodtam", nem nekem jutott. De legalább dolgoztam rajta...

Teaway

Ott régen a Skála Prizma Barkácsáruház, majd 1994-2002 között az OBI volt.

s7manbs8

OBI van Kenobi. :)

Motoros

Bocs ...így már értem.
Pár éve bukkantam  egy...talán cseh... gépkereskedő oldalára ahol újonnan árulták az MN80-at, lehet még ma is gyártják, bár ennek most nem találtam nyomát a neten.

Motoros

Aztán http://www.lathes.co.uk/tos/page2.html" TARGET=_fnew>ITT van még ez a szögletes SU16 változat is ami biztosan a gömbölyű után jött ki.

000000000

Többen is mondták hogy ilyent keressek,de nem hiszem hogy engedne annnyit amennyibe nekem megérné :D

Egyenlőre még várok,hátha felbukkan még pár darab z aprókban,amiből lehet válogatni.

9pk59nuy

Csak egy érdekesség: az MN80 eredetileg svájci konstrukció. A két világháború között csinálták a svájciak. A Csehek megvették és azóta boldogok a gyártásával. Ma már kihalófélben van, mert az iparban nem lehet eredményesen használni. Annyi amatőr meg nincs, hogy eltartson egy gyárat.

Teaway

Meg aztán semmi tartozék, kiegészítő, szerszám nem jár hozzá. Ezekre legalább annyit kell számolni, mint az alapgép ára.

7cim5mm0

Hát igen, annak idején amikor szinte minden mechanikus volt, az óra és a műszeriparban lehettett ezeket eredményesen használni, nagyobbacska alkatrészek gyártására.  
Manapság a szép mechanikus mutatós órákat is kiváltja a digitális "pálcika-pálcika-kisszék" :) kijelző, ahhoz meg nem kell sok kis forgácsolt alkatrész, így eszterga sem...

9pk59nuy

Régen, amikor a "gyártócellát" még nem találták ki, akkor ilyen gépeket raktak a teremben egymás után, mindig a következő műveletre beállítva a következő gépet. A saját felszereltségi szintje lehetővé tette a gépet speciális munkafázisok elvégzésére. A gyors munkát segítette elő a karos előtoló is. Már 1890-ben ilyen jellegű gépeket készített a Fritz Werner. A FEG-nél ezek képezték a "gyártócellát". A GOLMATIC pedig a mai napig fejlesztett géptipus ebben a kategóriában.

Motoros

Héblis (karos) előtoló az MN80-nál a szegnyergen volt, de keresztszánon nem..legalább is nekem ilyen nem volt..., ezért én készítettem egyet hozzá.
Szokásos fecskefarkas megoldás, K1-ből (tök feleslegesen) marás után megedzve és teljesen körbeköszörülve.
 Azért elég fárasztó volt huzogatni egész nap. Patron nyit, kézzel előtol, patron zár, befúr, beszúr, leszúr stb..kezd előlről...jajj. :(((

KoLa

Jó ilyet olvasni![#eljen]
Megvan még?  

000000000

Ebben az árkategóriában érdemes nézni hasonló gépeket? Gondolom többségük éveken át napi szinten volt nyüstölve,mondjuk ennyiért nem is várok csodát:http://www.jofogas.hu/budapest/Elado_E1_es_esztergagep_15702480.htm" TARGET=_fnew>E1-N