Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

szerintem én tartozom majd küldöm

Szedlay Pál

Nagyon nagy téma nem tudom leírni, mert nincs időm.
A fém bármi lehet.
Általában bronz, kobalt, ennek keverékei de a gyémánton belül karbid szemcséket is kevernek hozzá felhasználástól függően.
Én négy féle gyártásról tudok.
A nagy szemcséknél, a legkorszerűbb, lézeres technológiával, amikor SLM technológiával viszik fel a fémréteget és egyesével pakolják bele a gyémántokat. Ezt csak nagyon nagy méretű gyémántoknál alkalmazzák.
A másik amikor a fémport összekeverik a gyémánttal és biaxiálisan, izosztatikusan sajtolják majd redukáló gázközegben szinterezik.
3, Mivel a szén vezet, a keveréket egy sajtolóba rakják és ellenállás fűtéssel melegítik a szenet és így sajtolják a benne lévő port.
Amit én próbáltam a szenet őrvényárammal melegítettem és közben préseltem. Ennek előnye hogy sokkal gyorsabban lehet vele dolgozni.
Nehézsége a hőmérséklet mérés, mivel csak pirométerrel ellenőrizhető és nehéz belátni a tekercs miatt.
A szénben az üreg kialakítása a hagyományos megmunkálási eljárásokkal történik.
Ha a gyémánt gyárilag vékonyan fém bevonatos akkor jobb eredményre számíthatunk, mert felülete abszolút hidrofób és így nem tudjuk nedvesíteni. Rengeteg kudarcélményem volt mire az első használható darabot elkészítettem.
Majd jött a GE közép-európai képviselője és jól leb@sz@tt, nem kell ilyen jót csinálni, mert nem fog elkopni csak lassan. És ez már 20 éve volt. Már akkor is a fogyasztói társadalom volt az előtérben. Az nagyon fontos, hogy a keverék ne oxidálódhasson, mert akkor nem lesz megfelelő minőségű a szinterezés.

Szedlay Pál

És mivel kapkodtam, kevés az időm, később rájöttem mekkora baromságot írtam. Az ott nem 4000 karát hanem 10.000 azaz 2 kg.

Szedlay Pál

Én nem bakelit kötésben gondolkoztam hanem pilyimidben.
http://www.p84.com/product/p84/en/products/polyimide-powder/pages/default.aspx
De ez még nem jött össze. Minden meg van hozzá csak az élet oly rövid.

Szedlay Pál

Még egy rövid gondolat.
Ha a gyémántot egy nagyon vékony titán réteggel vonják be akkor a szinterezés közben a gyémánt és a titán reakcióba lép, egy része titánkarbiddá alakul így szinte kémiailag rögzül a kötőanyaghoz. Ezt az elvet használják ki amikor monokristályos gyémánt lapot forrasztanak  keményfém lapkára. Ez a forrasztó is tartalmaz titánt. Erről többet nem írhatok, mert aláírtam egy nyilatkozatot.

ncw4w5nca

Köszönöm a kimerítő választ. Ezzel kapcsolatba tudsz esetleg valamilyen szakirodalmat ajánlani?

Még egy fontos kérdés. Milyen áron lehet beszerezni a gyémántot?

Szedlay Pál

Sajnos nem tudok szakirodalmat ami összefoglalná az egészet. Az árak 1 karát US$ 0.02 től a csillagos ég. Egy jó minőség fém bevonattal 2US $/karát

ncw4w5nca

Még egy kérdés mivel szokták "élezni", koptatni a beágyazó anyagot?

Szedlay Pál

Ezt általában szilíciumkarbid szemcsével aminek mérete legyen legalább 3 szorosa a gyémánt méretének. A kötőanyaga puha. A gyémánttárcsa a hajtott szerszám a szabályzó csak kényszerforgást végez. Mérete kisebb mint a gyémánttárcsa.  
Közben találtam neked irodalmat.
Dr. Szakács György okl. gépészmérnök a műsz. tud. kandidátusa
"A gyémánt mint szerszámanyag és alkalmazása köszörűkorong szabályzó és finomforgácsoló szerszámként"

http://antikva.hu/tankonyv/a-gyemant-mint-szerszamanyag-es-alkalmazasa-koszorukorong-sz" TARGET=_fnew>Link

Mivel nem akarták kiadni a könyvét 10.000 oldal kéziratot dobott ki a szemétbe.
Ő tanított engem is.

TROMF22

Lehet, hogy az ehhez hasonló jegyzetek az utolsó, magyar nyelven megjelent anyagok egy-egy speciálisabb műszaki területről? Én is őrízgetek néhányat. [#confused]

Szedlay Pál

Igen lehet, én kötetlen példányokat kaptam a szerzőjétől még tartalom jegyzék sincs rajta.
De rengeteg hasznos információ van benne annak aki tanulni akar. Ilyen műszaki jellegű könyvkiadás szerintem már nincs is.

ncw4w5nca

Köszönöm az infót, megpróbálom megszerezni.

000000000

Elnézést a nagy képért[#worship]

ncw4w5nca