Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Most akkor összesen 4 csapágy van benne? aligha..
Egyébként NACHI-ban egy ekkora méretű univerzálisan párosítható csapágy 15-20 ezer Ft körül mozog.

Csuhás

Igen 4 csapágy van benne.

svejk

akkor kissé majdnem túlhatározott. :)
persze ha ház megmunkálása tökéletes..

Csuhás

Nekem is az a gondom hogy túlhatározott. Mind a négy csapágy külső belső gyűrűje fixen rögzített. Mondjuk precízen van megmunkálva, minden csapággyal érintkező felület köszörült.
Ha gondoljátok este lefotózhatom...

svejk

Egyébként mennyi a max. fordulata?  
Rá szokott lenni írva.

Csuhás

Nincs felirat. Nagyjából 24000 körül pörgettem meg. Kisebb fordulaton is túl hangos szerintem.

Csuhás

Nos szétkaptam ismét a fortunát és megmértem pontosan a hézagoló gyűrűket. Ránézésre egyformán hatosnak tűntek de megmérve nagyjából 8 század eltérés volt a két pár között. Most úgy párosítottam őket hogy az egy csapágyhoz 2..3 századon belül azonos gyűrű került a külső és a belső csapágy gyűrűhöz. Ez jó párosításnak bizonyult, véleményem szerint most normális a hangja. Rámértem a max fordulatra ( amit a frekiváltó és a lapszíj áttétel kiad ) szóval 27000 fordulaton is szépen fut. Nagyon látványos hogy kis fordulaton a szíj szépen rásimul a tárcsára, míg max fordulaton ívben közelíti meg a tárcsát mert nem képes olyan gyorsan bekanyarodni.

KoLa

kuv5p7226

Az E3N-02-ről mit tudunk? Miben más mint a 01?

000000000

Szia, úgy emlékszem, a 02-es folyamatos váltós főhajtóműve van, frikciós "tárcsákkal" (a technikumban volt egy)

000000000

egy kb 20mm átm ferde tárcsát kell folyamatosan fordítani fordulatszámváltáshoz... kb. térd-magasságban, nem az orsószekrényen...

kuv5p7226

A 01-esen is ugyanolyan tárcsa van, legalábbis kinézetre.

000000000

egyiknek a tárcsáján fix áttételek válthatók, úgy emlékszem, hogy használat után megkoptak a súrlódó  felületek és megmegcsúsztak

000000000

ez a surlódó dolog biztos, olyanon érettségiztem  :)

smalla

Sziasztok, van egy emco 320 as cnc esztergám amit most ujítgatok. Szét volt szedve eléggé és raknám össze, de nem jövök rá, hogy hogyan lehet a szegnyereg és a főorsó központosságát precízen mérni. A gépkönyvben erről nem nagyon esik szó: Fogjunk be etalont a két csúcs közé oszt mérjük. Ezzel az első problémám, hogy nincs a géphez csak 3 pofás pneumatikus tokmányom, a második, hogy etalonom sincs. Ilyen nehezítésekkel milyen megoldást javasolnátok? Köszi.