Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Nekem volt egy melóm, pár száz műanyag pálcikára kellett lépcsőt esztergálni. Báb nélkül nem ment mert a legélesebb kés is elnyomta rugalmasan az anyagot, így kúpot esztergáltam. Akkor a hátsó késtartóba fogott ideiglenes báb volt a megoldás. Egy kis állítgatás után egy fogásból méretpontos hengeres darabok készültek.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/Linkelt_kepek/bab.jpg" border=0>

KoLa

[#eljen]Nagyon jó! a báb az eredeti átmérőt támasztja!
Valamiért nem tudom kinézni az esztergakésed alakját! nincs egy másik kép oldalról?Tudom hogy milyen kés kell ide! de ezt egyszerűen nem tudom beazonosítani!Lehet hogy csak a fények játéka.

Csuhás

Nincs másik képem kéznél, de a kés olyan mint amit Laslie mutat, csak az enyém nem ilyen szépen köszörült.

http://turning.fw.hu/s004.html" TARGET=_fnew>oldalélű kés

KoLa

A Laslie-nek ez a kése, nem műanyaghoz való!
Műanyaghoz és sárgarézhez nem kell forgácstörő!élszög nulla!még jó is, ha a rapid finom felülete marad forgácsolásra, de jó a köszörült is!

Csuhás

Nekem bevált ez a késforma. A viszonylag lágy műanyag (pom) tulajdonságaiban közel van a fához ezért a megmunkálásra használt kés is "élesebb" mint az acélhoz használatos. Egyébként Laslie mester is műanyaghoz javasolja ezt a formát. ( A rideg sárgarézhez való késkialakításban viszont egyetértek veled. )

andrasbsl

Üdvözlet! A Kennedy-Oxford ( Cromwell ) gyártású mérőeszközökkel - mikrométer, indikátoróra - kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Made in csájna avagy nem?

Vetesi75

A lényeget is írjuk ide, mert fotón csak kevés látszik belőle és a kezdőbb fórumtársaknak nem biztos, hogy teljes egészében gömbölyű:
A kéziszán ferdére - célszerűen 45 vagy 60 fokra - van állítva.  
Keresztszán állításával a munkadarabot a bábbal megérintve támasztjuk a kiinduló átmérőn. A fogásvétel - vagyis a pontos átmérő beállítása - a kéziszánnal lehetséges.

KoLa

A legjobb ha kifordítjuk 90fokra mert akkor nem változtatja az ütközést a hosszánon![#wave]

Csuhás

Sajna az EMUn nem lehet 90 fokig kifordítani mert útban van a keresztszán tekerője. Olyan gépen ahol nem akad össze ott valóban a teljes kifordítás a helyes megoldás.

Csuhás

A szán felett látszó enyhén görbe pálca a szegnyereg tokmányába van fogva, új darab befogásakor tengelyvonalba húzva arra ütköztetem a darabot. Elengedve elhajlik és nincs útba. Az esztergálási hosszt pedig szánütköző adja. A gépi előtolás pár tizeddel a méret előtt lekapcsol, és kézzel ütköztettem szánt. ( A szegnyeregbe fogott pálca megoldást Leslietől tanultam. )

Etib

Így már nekem is kerek a dolog. Ötletes !

Vetesi75

Illetve sok gépnél a körhoronyban 90 fokos állásra esik a rögzítő csavar behelyező nyílása...

Csuhás

Egy kicsit esztergálás mert a szupport köszörűm orsójáról lesz szó. A köszörűs szomszédom hagyatékából való eredetileg furatköszörű orsó volt. A gondom az hogy eléggé "visítós" hangja van. Sajnos a szomszéd már barkácsolta így bizonytalan állapotban van. Most én is szétszedtem és a következőket tapasztaltam. Elöl hátul egy egy ferde hatásvonalú csapágypár van. A csapágyak zkl 7203 jelűek de szikraíróval még ezt kiegészítették "BTBW" betűkkel. A csapágyak között mind a külső mind a belső gyűrűknél köszörült hézagoló gyűrűk vannak. A tengely elöl hátul menetes és egyik oldalon a porvédő, míg a másikon a szíjtárcsa összeszorítja a belső gyűrűket. A külső gyűrűk is össze vannak szorítva két menetes gyűrűvel.
Az egész rendszerben sehol egy rugalmas elem, vagy egy tágulási hézag, minden csapágy minden gyűrűje mereven meg van fogva. Csak úgy tudom elképzelni a működést hogy válogatott csapágyakat használtak. Sajnos szétszedték így nem tudni melyik csapágy melyikkel volt párba, illetve az sem tudni hogy x vagy o elrendezésűek voltak. Mit lehetne ezzel kezdeni hogy csendesebb legyen? Válogatott csapágyat nem találtam, de ha találok is alighanem megfizethetetlen áron lesz. Esetleg tudok hézagolni, pár százados fóliákkal, de nem tudom mi a helyes eljárás a beállításra. Gondoltam kérdezek hátha akad itt fortunákhoz értő szaki aki tanácsot tud adni.

PITU

szia © KoLa
írtam  neked egy mailt

z0pt6n6sz

Sziasztok!

Egy AFM, TUE40 típusú esztergához keresek gépkönyvet, vagy menetvágáshoz fogaskerék táblázatot.