Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Hát ez van![#nemtudom]

ANTAL GÁBOR

Én (már egyszer írtam) másképp csinálom LV 4 es lemezből vékony falú (Kb 6 mm es ) gyűrűket vágattam lézerrel ( a lényeg hogy sokat ) persze gazdaságosan mert a darabok "hulladékai"  a következők alapanyagai. Ezek a gyűrűk deformálhatóak.  Akár úgy is hogy először a gyűrűket háromszögre nyomom aztán elforgatva a háromszög csúcsára fogok rá  Ezzel a módszerrel  teljes tartományt át tudom fogni ( természetesen a tokmány orrára is lehet a gyűrűt tenni ) azután szabályozok.  Tartozom Kolának a puha pofa készletem fotóival hogy alátámasszam a módszer létjogosultságát  

jani300

És egyébként is , csak egy méretű tokmányhoz jó ! :) Valószínűleg .

KoLa

Na ez lenne egy jobb megoldás , de nagyon macerás!időben!
Hamarabb! belefúrni mint ahogy  Laslie szokta!
És egy megfelelő átmérőjű gyűrűt fogni a csapok közzé! ez tuti hogy egy ponton feszít sugár irányban!

jani300

Nekem csak körzőm meg pontozóm van . Az nem is lesz elég ? :)

KoLa

Na erre azt tudom mondani hogy OK![#eljen]

kuv5p7226

Szívesen legyártok belőle pár darabot, főleg ha egy méretsort ad valaki. Miután 80-astól 400-asig mindenféle tokmánnyal dolgoznakk errefelé a népek.:-)

Gondolkozom azon is, hogy esetleg egy 0,5-ös ráhagyással egy előgyártmányt, utána hőkezelés ~45-48 HRC-re, majd egy rendesebb szerszámmal pontosságra lemunkálni.

jani300

Most attól függetlenül hogy jó e vagy sem , azért ötletes . A furatok külseje , ha elég erős az anyag rúgóként működhet , persze szigorúan csak szerintem . Mától "aktív" álláskereső lettem . Van három hónap gyengén fizetett szabadságom . Egy csomó elmaradt dolgot szeretnék megoldani , kipróbálni .  Frankó ingyen fűtésem is van (fűrészporral) a jól telepakolt műhelyben :)

vjanos

A képen levő jó vastag lemezből van.

De nem működne valamivel vékonyabból (mittomén, 4-es 5-ös környéke), direkt úgy, hogy meghúzáskor defodmálódjon? Ez esetben olcsóbb is lenne, hőkezelés meg nagy pontosság se kellene.

KoLa

Kár erre az időt pocsékolni![#nevetes1][#wave]

kuv5p7226

Miért kell deformálódnia?

KoLa

Ezt a nyugodt, letisztult, hozzászólást még megtoldanám azzal hogy, a 3 pofás tokmánypofák 120 fokos oldalai nem a pontosságukról híresek!

KoLa

Jól írja vjanos! kell tudnia deformálódni, ahhoz létrejöjjön egy erőegyensúly, a feszítésben!

vjanos

A régi módszer a gyűrűvel is azon alapul, hogy deformálódik a gyűrű, ekkor rendesen szorít mindegyik pofa. Ehhez nem is kell szuperpontos gyűrű.

Gondolom itt is vagy vastag, pontosan kimunkált cucc kell; vagy vékonyabb ami tud idomulni amikor egyenletesen szorítanak a pofák. #nemtudom]

KoLa

Ez nem a régi' módszer! hanem a módszer!