Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

595852ar

Kola kicsivel korábban már leírta. Legelső, hogy az egyenesbe szintezett esztergán elkészítjük a szegnyereg vezetéket, Majd ezen már tologathatjuk a megfelelően beállított köszörűt, ami a szánnal gondosan összehántolt szegnyereg talpra van felszerelve.

595852ar

Igen, ez már tákolás kategória. Nem tudom, hogy mennyire tudta rezonanciamentesen megfogni gépet, mindenesetre eléggé vakmerő a srác. :D

mxjj54gxi

Namost például a mi gépünkön meg éppen a szegnyereg vezetéke totál gáz, míg a száné meg abszolute vállalható.
Kínlódunk is rendesen a szegnyereggel, nem tom mit tettek vele, de a tokmány közelében olyat süllyed, hogy van vagy 2-3 tized eltérés a központtól!!!

Rabb Ferenc

Köszi! Ha szebb nem is lettem (bár erősen rám férne az is) okosabb mindenképpen [#worship]

000000000

Gondolom, esete válogatja.
A papírforma szerint a szegnyereg vezetékét használják ritkábban. Ha minden stimmel, az kopik kevésbé.
Csak feltételezem, ha a tokmányhoz közel süllyed, akkor talán valami deformáció okozhatja és nem kopás.
Persze, mindent csak a "helyszínen" lehet eldönteni. A tények pontos ismeretében.

595852ar

Sok menetet vághattak vele,  a szegnyerget vontatva, mert nem volt megfelelő szerszámuk. Nem?

s2k5ycubj

Feltéve,ha nem vágnak sok menetet hossz kiegyenlítés nélküli befogóval a gépen. Általában attól kopik el így a szegnyereg vezeték a tokmány közelében.

s2k5ycubj

Ahogy elnézem őket,így csinálják a profik. Szerintem simán lemásolható,de "házhoz" is mennek. És a képeket elnézve jól csinálják.

s2k5ycubj

És azt a műgyantát is érdemes átgondolni amit használnak,ha csak kis darabon van kopás.

jkrz3gwi

Még akkor is elkopik, ha sokat furtak vele úgy hogy tolták a szegnyerget az ágyszánnal.

595852ar

A módszzer itt is ugyanaz. :)

mxjj54gxi

fogalmunk sincs, így kaptuk, előd meghalt.
A nyeregágy hátul prizmás, elöl lapos, és az első lapos rész kopott, szóval szerintünk valami nagyon koptató anyagot dolgozhattak fel sokat, és nem pucolták le a sík részről, így azon megülve tudott erodálni.
A hossz-szán elöl-hátul prizmás, arról valszeg lesiklott ez az anyag, és azért az szinte egyáltalán nem kopott.
A gép legalábbis teljesen hengerest drehál hossz-szánnal haladva, végig az ágyon, ezt már kimértem.

595852ar

Szerintem egy otthoni  köszörüléshez szűkség van egy magasságiszánra, az eszterga saját kéziszánjára és egy supportköszörűre és persze mérőeszközökre.

595852ar

Igen, logikusnak tűnik ez a lehetőség is.

000000000

Biztosan ilyesmi lehet.
Ha ilyen nagy sorozatban készültek rajta ilyen dolgok ilyen módon, még biztosan nem hallottak az önnyíló menetmetszőről.
Sokkal termelékenyebb, mint görcsölgetni.