Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

kuv5p7226

Az a P1000 mit keres a menetfúró ciklus mondatban? (Mondatnak hívják a programsort.) Érzésem szerint ez a hibája.

Továbbá sok vezérlő megköveteli az R biztonsági sík megadását is, azt is hiányolom, pl. R1.0 (azaz 1 mm-el a Z sík fölött fog gyorsjáratban közlekedni ha modálisan használod). A H10-et meg már említették, de az nem hibát dob hanem szerszámot/munkadarabot/főorsót/satut/gépasztalt tör-zúz...

kmajer

Általában mind a fúró, mind a menetfúró ciklus
ELŐTT pozicionálunk az első furatpozícióra.
Így megírva "ferdén" kellene a menetelő szerszámnak haladnia...

wm94bppdn

Két hete kérdezte valaki, hogy van-e tapasztalat a szovjet Univerzál-3 esztergával. Nekem pár éve van egy ilyen kis jószágom, és vegyesek a tapasztalataim.
A negatívokkal kezdem, hogy a vége vidámabb legyen...
A fordulatszám váltás egy dráma: észíjáthelyeezéssel megy, és a lazításhoz-feszítéshez a motor 4 felerősítő csavarját meg kell oldani (az egyik anyához biciklikulcs, mert szűk a hely, normál villáskulcs nem fér jól be), egy hosszú feszítőcsavarral be kell állítani a feszességet, majd mindent meghúzni. Garantáltan fél óra! A cserekerekek váltása egyszerűbb, de az se gyors...
A nóniuszok fixek, papír-ceruza kell a munkához, mindíg föl kell írni, hol jártál! A szupport csak a vezérorsóval mozgatható, ez hagyján, de a nóniuszán 40 beosztás van, míg a vezérorsó 2 mm-es emelkedésű, tehát még felezni is kell! A legszebb a szegnyereg: a nóniuszon 30 osztás, az orsó 2 mm-es!! Ezektől a bajoktól könnyen meg lehet szabadulni egy-egy, az eredeti skálákat takaró gyűrűvel, ha meg tudod oldani a bekarcolást-feliratozást.  
Az ágy lehetne 100 milliméterrel hosszabb, és a szegnyerget sem egyszerű levenni, emiatt tolómérővel nem lehet a kisebb munkadarabokhoz hozzáférni (a tolómérőből le kell vágni, 100 mm-esnél hoszabb darabokat úgysem esztergáltam ezen).            
És akkor a jóságok: masszív, igen pontos gép. Nem remeg, nem csavarodik, elég erős a motorja (550 W). Rengeteg tartozéka van, a legfontosabb a függőleges szán (az is jó erős), tehát marni is lehet rajta. Alapvetően a késtartó a szupporton van, de van hozzá egy kis elfordítható késszán is, lehet kúpot esztergálni. A gépi előtolás elég finom, szép felületet ad (keresztirányú nincs).  
A padon minden felhasznált anyag edzett, foszfátozott, az ágyak köszörültek.  
A fordulatszámváltást frekiváltóval kell megoldani, és akkor igen szerethető kis gép.

Csuhás

Csak az ékszíj részhez: Több gépem is van köszörű, fúró, kis maró ahol fix pozícióban vannak a tárcsák és az ékszíj kézzel átrakható. Mivel "ék"szíj ezért nem csúszik meg. A köszörűn levő 13 szíj már vagy 30 éve használatban van, és még bírja.

Virbo

Szia,

Nekem is hasonlóképpen van megoldva. Azaz majdnem. :)
Nincs excenter, az alsó félből feljövő csavaron van egy anya rajta egy kar, amit kb negyed fordulatnyit tudok forgatni. Ez pont elég arra, hogy fellazuljon a szorítás és odébb tudjam tolni.
Mi fogja nálad megvezetni a szegnyerget?

dig2r7b0g

Sziasztok kollégák, 16k20-ashoz keresek Z=64 m=2 cserekereket...

s2k5ycubj

http://powerbelt.hu/products/fogaskerek-agyas" TARGET=_fnew>itt találsz és teszel bele olyan furatot,hogy jó legyen.

dig2r7b0g

000000000

KERESEK!

EMU 200 esztergához tokmánylapot.  

Ha, van ilyened eladó, vagy az ismerősödnek, írj egy emilt.

lari

A szóbanforgó kisesztergához nincs esetleg valakinek gépkönyve, elektronikus formában?

000000000

Szia !
Láttam már tegnap is kerested elvileg kellene lennie , de csak holnap este tudom megnézni.

000000000

Helló Danibá !

Milyen a csatlakozás ,és ,mekkora méret kellene ?

000000000

Menetes csatlakozású. Belül kúp, kívül menet.  
130 – 140 mm átmérő a lap.  

B.Zoltán

Én UNIVERSAL-3 esztergánál különböző méretű ékszíjat használok és így nem kell tekergetni semmit.Igy gyorsan lehet sebességet változtatni.
 Az eredeti megoldás az bosszantó,mert nem egyforma a szíj kerülete a különböző sebességeknek és igy nem lehet áttenni a következő fokozatba a szíjat ahogy írtad is.