Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Motoros

Nekem volt szerencsém egy kis asztali Hunday esztergához csak úgy próbára. Az ár-érték arány szerintem teljesen rendben van.
Ha ismered a korlátait akkor jól használható műszerész munkákhoz.
Inkább az lehet a gond,hogy ha kezdő esztergályos első szárnycsapásait ezen a gépen gyakorolja akkor a szaktudása hiányosságait a gép hiányosságának tudja be, és a kudarcok után elmegy a kedve az egésztől.
Ez egy nagyon sokismeretlenes egyenlet, és ahhoz hogy hibátlan munkadarab essen le ahhoz kell pl. jó gép, gépismeret, szaktudás, megfelelően megválasztott alapanyag, odavaló jó és éles kés stb stb.
Ez a kis asztali gép szerintem a legtöbb esetben nem a leggyengébb láncszem.
Nem rögtön a menetvágással kellene kezdeni, ez a gép nem erre van kihegyezve, na meg nem a leszúrásra.
Menetet lehet vágni metszővel is, leszúrás helyett meg ott a vasfűrész + satu
Egy kis kedvcsinálóhttp://www.youtube.com/watch?v=lTHw15Hsj3U" TARGET=_fnew>Egy kis kedvcsináló.

keri

Nekem hasonló kínai esztergám van.
Használható hobbigép, de ennek megfelelő korlátai vannak. Csodát nem kell tőle várni, de mint alapszerszám nekem nélkülözhetetlenné vált.
Nem túl pontos, sok munkába telik ha pontosan akarok vele dolgozni.

keri

Ja és az 500W bőven elég, fokozatmentes elektronikus szabályzó van rajta, azzal mindent meg lehet csinálni, de ha szíjakat kell cserélgetni az nagyon macerás. Pl. leszúrásnál folyamatosan korrigálom a fordulatot/nyomatékot

keri

Hozd le a pincémbe és veszek ;)

ee86hgyg8

darabokban leviszem , utána lehet legózni egy darabig :D

wcsxp0uxa

Ne haragudj keri a szavaimért .
Nekem mind a kettő volt/van .
A Mini után az ASIST (Hunday hasonmás ,csak ezt máshol gyártották) maga a megváltás volt.
Ha nem is simán ,de 80-as acélt is le tudtam vele szúrni. (láttam itt képeket sokkal drágább gépről amivel a gazdája nem tudta megcsinálni->tehát fűrészelt)
A fordulatszám szabályozás és a kivitel  minősége kivételével(nálam) ,mindenben nagyságrendekkel jobb, szerintem megéri az árát.

keri

Nem haragszom,
főleg mert nem értem ezt mire írtad.
Ha a fordulatszám szabályzóra akkor a többi gépen is van már elektronikus fordszám szabályzás és szerintem nagyon hasznos dolog.

keri

wcsxp0uxa

Hyundai HYD 500 (és hasonmásai) <> CQ9318 Mini (és hasonmásai).
scales a HYD 500-as ról szeretett volna többet megtudni , neked úgy tudom CQ9318 van .
Én mertem megemlíteni ,hogy a kettő között elég nagy különbség van.
pl az egyik kb 35kg a másik kb 120kg.
Tehát a "Nekem hasonló kínai esztergám van. "
nem valós állítás.
Sajnos ennél részletesebben nem tudom a dolgot körül írni......

keri

Ja hát az nem kétség hogy a CQ anyaga és megmunkálása egy rakás kaki, de a konstrukció jó, és használható, és ez volt a kérdés.
Valamnit ugyan az mint Ferm MTB500-as még az alkatrészei is passzolnak hozzá, csak enyémnek rövidebb az ágya...amitől mellesleg merevebb is.
Amúgy meg 85kg, szóval van ebbe anyag csak silány, de ettől még a srácnak el tudom mondani hogy mire tudja majd használni a kinézett gépeket, és mire elég.

keri

Najó, lehet hogy nincs 85, de akkor a HYD500-as sem 120.

000000000

És mi a véleményetek az orosz mini esztergákról?
Universal 2, 3? Esetleg van, volt valakinek tapasztalata velük kapcsolatban? Alkatrészeket honnan lehet hozzájuk beszerezni? Köszönöm

keri

Uni2 elég vékonyka vezetékekkel van de jó szerkezet, csak tudni kell a korlátait. Rezgésre jóval hajlamosabb mint az én gagyi kínaim.

Az UNI3-at nem próbáltam még de az azért jóval masszívabb szerkezetnek tűnik.

Anyag és szerelési minőség biztosan sokkal jobb mint a kínainak.

000000000

Mivel teljesen kezdő vagyok így felteszem a következő amatőr kérdést:  
http://epitkezes-kert.vatera.hu/barkacs_szerszam_ipari_gep/kezi_szerszamok/meroeszkoz/kiarusitas_raktarsopres_mikrometer_akciooo_1778783504.html
Ezen a linken található szögtapintós mérőóra alkalmas-e az esztergatokmány illetve egyéb részek ütésének ellenőrzésére? Kettő is van melyik alkalmasabb erre?