Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

r6cvn479y

Üdv !
Hogyan tudom megnézni az egytengelyűséget a főorsó és a ágy végénél ?

s2k5ycubj

Mire gondolsz? Mert az ágy nem tengely. Ha a főorsó párhuzamosságát szeretnéd mérni arra egy jó módszer: Egy 100 mm-re kilógatott köranyagot kis fogással és gépi előtolással végig átmérőzöl szegnyerges megtámasztás nélkül,utána megméred az átmérőt,hogy mekkora a differencia az eleje és a vége között. Utána jöhet a központ furat a végébe és ugyan ez csak most már csúccsal megtámasztva. Ha nem egyforma az átmérő akkor kell nekiállni keresni az okát,hogy miért.

r6cvn479y

igen erre gondoltam csak rosszul fejeztem ki magam

595852ar

Az anyagot nagyon pontosan érdemes ilyenkor megfogni, mert a legkisebb ütés is félreviszi a vizsgálatot.

s2k5ycubj

Vagy 2x-3x végigesztergálni,kis fogásokkal. Anno nem keveset szórakoztam a szegnyereggel,hogy pontosan be legyen állítva. Egy kis odafigyeléssel azóta is simán lehet századon belül az átmérőkülönbség a kis ceruzahegyezőmön.

000000000

Sziasztok!
Közületek valaki találkozott már olyan hibával eszterga tokmánynál,hogy megkopott a tokmánytest és a pofákat mozgató tárcsa közötti átmérő és emiatt nem lehet felszabályozni a tokmányt?Tehát sugár irányban kotyog nálam a tárcsa és emiatt szabályzás,állítgatás után is 0,3mm-t üt a munkadarab.

000000000

"a tokmánytest és a pofákat mozgató tárcsa közötti illesztett! átmérő" és emiatt valószínűleg szabályzás közben vándorolnak a pofák.

Vetesi75

Jellemzően nem szabályozás közben, mert akkor is meg van feszítve, hanem a következő meghúzás alkalmával máshová áll vissza. Valamennyit javít a helyzeten, ha mindig ugyan annál a diónál húzzák meg, mint szabályozáskor, de egészséges már nem lesz.

595852ar

A nagyok ezzel kapcsolatosan írták itt korábban, hogy csak ott, azon a méreten lesz pontos, ahol az előfeszített szabályozás történt. Egy erősen kopott tokmány esetén, ez szerintem pláne igaz.

000000000

Igen,azt elfelejtettem írni,hogy kimondottan ügyeltem rá,hogy mindig ugyanannál a diónál legyen meghúzva különösen a 10. sikertelen szabályzás után.Váltólapkás késsel lett felszabályozva,a szorítási irány is jó(belülre fogtam a darabot,belül is szabályoztam a pofákat).Fogásmélység 0,3mm környékén lehetett átmérőben mérve.A felület szép lett,de 3 tized maradt benne,igaz az előző majdnem 2mm-es ütéshez képest már ez is haladás :D.Van egy négypofás tokmányom,most az van fent abban 0,05mm-es ütéssel szalad a darab,a tapasztaltabb szakikat kérdezném,hogy ez még elfogadható ütésnek számít?Főorsó az 0,02-0,03mm-t üt(csapágyak lógása ellenőrizve alulról a tokmányt erőkaros módszerrel megnyomkodva,ez az érték nagyon maximum 0,02mm).
Valaki azt még esetleg meg tudná mondani,hogy az normális,hogy egy 160-as 4 pofás tokmánnyal maximum olyan 40mm-es darabot lehet befogni a hagyományos pofákkal?Természetesen holnap leszedem ennek is a hátlapját és belenézek,csak minthogyha a 3 pofással ennek majdnem dupláját is belehetne fogni,arra gondolok nehogy ennek meg a tokmány pofákat mozgató tárcsáját kókányólták meg.

jani300

"Belülre fogtam a darabot" ezt egy kicsit részletesebben írhatnád . Lehet hogy jól csináltad , de a pofa külsejét kell szét feszíteni ha a belsejét szabályozod .  
A Tos tokmány pofáin van egy csík hogy meddig lehet kitekerni , a többire vigyázni kell nehogy kitörjön az utolsó fog .

jani300

Közben rájöttem hogy gondoltad :(

ANTAL GÁBOR

Én 4 pofás tokmányt csak indokolt esetben használok , mert csak a precíz ( húzott köracélnál fog mind a 4 pofa )  Ha a hárompofásban üt a darab akkor : ólomkalapács vagy papírozás. Én nem szabályozom ( univerzálisra ) a kopott tokmányt hanem gyártok belőle puha pofás tokmányt .  A ( felhegesztett )  pofákat  szigorúan a megmunkálandó darab átmérőjére esztergálom . Akkor a Vetési kolléga által leírt hiba kiküszöbölhető . ( minden darabnál újra kell szabályozni, valamit valamiért  ) persze ehhez jó sok pofa kell , ezért gyűjtöm azokat .

Vetesi75

Ha rossz a spiráltárcsa vagy az illesztése, akkor az már csak kínlódás. A legrosszabb eset tapasztalatom szerint a gödrösre (szögletesre) is kopott síkmenet. (rendszeresen azonos átmérőjű húzott anyag vagy rendszeresen spirálemelkedés/pofaszám lépcsőkben változó átmérők) Ekkor kicsi átmérő változásnál is előjön a hiba. Az ilyen még puhapofáshoz sem jó. :(

ee86hgyg8

Szép estét mindenkinek !
Egy jó ideje már olvasgatom a fórumot de még csak most regisztráltam . Hobbi szintem esztergálgatok van egy kis kínai gépem igaz elég rég óta megvan és lassan már kezdem unni a cserekerekek pakolgatását . az lenne a kérdésem hogy hogyan lehetne csinálni rá egy norton szekrényt mint pl a nagy gépeken van és csak pár darab cserekerékkel megoldani az egészet mint pl az ean nál van .