Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Legnagyobb elforduló átmérő fele.[#hehe]

jani300

[#eljen]
Helyes !

595852ar

Az előzőben írtam, hogy a válaszod szerintem logikus és valószínüleg helyes is.
Azonban a dolgot továbbgondolva felmerül a kérdés, hogy az ismerősöd gépe esetleg, nem a gyenge és rugalmas váz miatt rezgett?
Régen nem véletlenül használtak ilyen célra öntöttvasat.
Régebben vettem egy lemezmegmunkáló gépet (Angolkerék) A váz felépítése hasonlít a szalagfűrészére. Látszólag megfelelően erős is, de mégsem.
Alu lemezen jól működött, de vaslemezen már kínkeservel lehetett csak eltűntetni a kalapács nyomait. Nagyon apró fogásokkal és millió tologatással sikerült csak.  
100X50mmm zártszelvény az oldalain 60X5mm laposvas erősítéssel. Miután megúntam feleslegesen rángatni, kiöntöttem betonnal. Mgszűnt a rugalmassága és  tökéletes lett. Kb harmadára csökkent így az idő és munka ráfordítás.

hostya

Jó hogy továbbgondoltad a dolgot, így mások is tanulhatnak belőle... [#wave]

Ugyanarra a gépvázra került a küllős kerekek helyére, az újonnan készített 10mm-es kazánlemezből kivágott, és 25x8-as laposvasból kialakított "abronccsal" ellátott új (teli)kerék, onnantól kezdve a rezgés megszűnt.
Természetesen az egész új kerék az abronccsal + a kerék agyakkal együtt forgácsolással lett kialakítva, hegesztés után.

Ha jól emlékszem, azon a gépen a fűrész "lengő karja" 100x50-es melegen hengerelt U profilból volt kialakítva, úgy hogy az U profil egy 100mm széles 3-4mm vastag lemezcsíkkal le volt zárva, tehát 'kvázi' zártszelvény lett belőle.

Fém szalagfűrészeknél a kerekek tömegének csökkentése (ésszerű határokon belül)nem szerencsés, hiszen a fogak által gerjesztett rezgéseket a tömegükkel csillapítják. (lendkerék effektus)

lari

Én meg azon gondolkodom, hogy méhtelepeken fellelhető therautó, vagy busz féktárcsa nem lenne jó megoldás fém szalagfűrészkeréknek?
Az átmérője talán elég nagy, ha nincs túlságosan elkopva, akkor talán a szélessége is megfelő....

595852ar

ptt99m53

u3xrz0cut

bonyolult....[#nevetes1]

svejk

No igen, a Te megoldásaidddal aligha versenyezhetünk mi itt. :))

u3xrz0cut

[#wink] Dehogynem, csak ha valami hirtelen  és "adott" anyagból kell , akkor tákolok valamit...[#hehe]

595852ar

Na mi van? Senki, semmit nem esztergál?
Mindenki tud mindent? :)

Csuhás

Hogy mozogjon a fórum mutatok egy félig kész szerszám élező köszörűt. Nem tervezett darab hanem méhtelepi illetve innen onnan összevadászott elemekből készül. A szerszámbefogó alapja még csak a kép miatt van rátéve. A végleges megoldás egy függőleges tengely körüli elfordítási lehetőséget is tartalmaz majd.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/Linkelt_kepek/elezo.JPG" border=0>

000000000

Sziasztok!

Régóta olvasom a fórumot, de csak most regisztráltam, hogy feltehessek egy kérdést.
Nagyobb darabszámoknál és kényesebb műveleteknél szoktam az emulziót használni, mert nem szeretem, hogy nagyon sokat kell gépet takarítani. Az emulzió használatától teljesen random módon berozsdásodnak a munkadarabok.
Nálatok előfordult ilyesmi, illetve hogyan védekeztek ellene?

Csuhás

Nem szokott rozsdásodni, sem a gép, sem a munkadarab, hiszen korróziógátló adalék van az emulzióban. Még a fűrészgép forgácsa is rozsdásodás nélkül szárad meg a gép tálcájában.

svejk

Kicsi a koncentrátum, vagy vacak az emulzió adalékod.