Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vadember

Pl. a 42CrMo4  350Ft/Kg mifelénk.

6rk75uezn

Szép napot.
Kicsit visszatérve a tokmány pofa szabályzásra,azt hiszem a kisfelex-re fogom bizni ezt a feladatot,csináltatnom kell egy 6mm-es patront a tengelyére,előtte esetleg megcsapágyazom a kisflexet,úgy gondolom egy 25mm-es átmérőjű csaposkővel és 10 000 rpm-el már elérek egy valamire való kerületi sebességet (12-13 m/s),csak egy stabil lefogatást kell készitenem és mehet majd a késtartóba.Vélemény?

4d52ifwte

Szia!

A kisflexre csak annyit mondanék, hogy ha stabil és jól fut, végül is ilyen alapon elméletileg bármi ami teljesíti a követelményeket megfelelhet.
Az én dilemmám a kopott pofáknál az, hogy ha a tokmány egyéb részei is kopottak, akkor a szabályzás után, csak a szabályozás pozíciójában lesz pontos...
Kivétel is akadhat.De nem véletlen van sokszor az, hogy az esztergályos már jól ismeri a tokmányai és tokmánypofái hibáját. Aztán az adott feladatra, átmérőre a megfelelőt használja...

6rk75uezn

Köszi válaszod,háát http://kepfeltoltes.hu/view/130616/Pofa_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>ezzel a pofával csak jót lehet tenni!

s2k5ycubj

Ha nem lóg nagyon akkor érdemes lehet venni új pofákat.

6rk75uezn

Vajon ehhez a lengyel kis (125-ös) tokmányhoz van még új pofa?Na meg mennyiér?

hostya

"Az én dilemmám a kopott pofáknál az, hogy ha a tokmány egyéb részei is kopottak, akkor a szabályzás után, csak a szabályozás pozíciójában lesz pontos... "

Ez így igaz, DE ha egy (agyon)kopott kemény pofát köszörüléssel vagy esztergálással felszabályozunk, az csak jobb lehet...
A pontos munkákhoz az esztergályosok puha pofát szoktak használni, adott átmérőhöz szabályozva...
De ez egy hobbi fórum, hobbi megoldásokkal... :)

s2k5ycubj

Ez így igaz meg lehet menteni és még bizonyos dolgokra használható. Nekem is van egy pár ilyen tokmányom,az igazsághoz tartozik,hogy sokszor nem kis küzdelem van vele... Kidobni vasba nincs szívem,pénzt meg nem kapok érte. Így hát marad a kínlódás.[#integet2]

hostya

Jaaj Laci..!

Elolvastam néhányszor ezt a mondatot, de nem tudom honnan maradt ki a vessző(,)??  :)

Ha nagyon lóg akkor nem érdemes..?

Ha egy régi tokmányba ÚJ pofát teszünk, akkor az új pofa tuti hogy "ütni" fog, tehát azt is fel kell szabályozni.

s2k5ycubj

Már későn vettem észre azt a fránya vesszőt,de most inkább esztergáljunk. Sajnos azt tapasztaltam,hogy az öreg tokmányokkal sok a küzdelem. Viszont az optimum eszterga gyári tokmányán a normál külső pofa a sok használattól elkopott,a külső viszont mindig jól működik. Rövidesen veszek bele új pofákat és majd beszámolok az eredményről.

ANTAL GÁBOR

Nem értem ezt a pofa dolgot : Isten ments pofát kidobni: 29/9 es pálcával rá kell hegeszteni a pofákra egy- egy ( marózott) hatszöget és egy kis esztergálás után  kész a puha pofa.  Lézerrel vágattam 4 mm es lemezből egy csomó karikát amit befogok ,és a tokmányt addig "tépem " amíg a megfogandó átmérő közelébe kerülnek a pofák. Aztán a pofákat megesztergálom.   Jobb mint az új .Van kb 15 garnitúrám. Ha valakinek van felesleges 250es Danuviás pofája akkor az jelentkezzen !!!

hostya

[#eljen][#wave]

Csatlakozom a felhíváshoz..  
Ha valakinek van felesleges 125-ös Danuviás pofája akkor az jelentkezzen !!!  

6rk75uezn

http://sklep.darmet.com.pl/index.php?option=com_virtuemart" TARGET=_fnew>Nézelődjetek nem mondanám olcsónak,pedig azért a Lengyeleknél.....!

6rk75uezn

Bocsánat,ezek csak kiegészitők!Viszont szerintem forgócsúcsok és a mérőeszközök nem drágák,hogy minőségben mit tudnak az egy jó kérdés.