Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

A fényesre fúrt puskacsövet a régiek frankón kiegyengették egy szál cérnával és egy gyertyával .

svejk

Másodikra sem tudod mindkettőt állítani.
Ha a szegnyerged nincs az elméleti középvonalban akkor tévútra juthatsz a megoldásoddal.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/f%f5ors%f3-szegnyereg.jpg" border=0>

Összegezve hármótok megoldásai a szegnyeregre pontosságára hivatkozik, míg az én megoldásom önálló, akár szegnyereg nélküli un. fejesztergáknál is alkalmazható.

Szétszedet, majd újból összerakott esztergáknál is ezzel kell kezdeni.

De valóban az alapkérdés az volt, hogy egy működő esztergánál hogy lehet a főorsó elállítódást visszahozni, de én szkeptikus ember lévén nem tartok etalonnak egy ki tudja milyen beállítású szegnyerget.
Mi van ha előtte épp el lett állítva mert kúpot esztergált a koma, vagy a kollégája?
Jó, tudom ez már összeesküvés elmélet. :))

svejk

Mesélj róla, nem ismerem a metódust!

zozo

Az én szegnyergem tutira mindig pár századon belül van, mert hosszú kúpot esztergáljon aki akar, én ugyan el nem állítom. [#nyes]
Több mint egy óra játék a beállítása, mert aztán állító csavar nincs ám benne.

jani300

Egyenesen fúrni már akkor sem igazán tudtak . A cső egyik végén keresztben volt a cérnaszál  (mondjuk zsírral rögzítve )  . A cső másik végéről nézve a csövön át a gyertya lángját ,a cérna árnyéka a csőfalon csak akkor egyenes ha maga a cső is egyenes . A gyertya és a cső között lehet volt egy kis lyukkal egy papírlap .  Remélem valamennyire sikerült érthetően leírnom . Persze a tényleges egyengetést a már ismert módszerekkel végezték . A gyertya és a cérna csak ellenőrző eszköz .

svejk

svejk

Közben az inas nem vehetett levegőt, nehogy a láng elkezdjen imbolyogni :)

Csak vicceltem, értem amit írtál.

svejk

Kötözködés: On
Mi van ha épp a szegnyerged talpa alá furakodott egy forgács darab?
Kötözködés: Off

Nem kell válaszolni. :) [#law]

zozo

mxjj54gxi

hm..... igaz.
És ha a mérőórát a nyeregcsúcsnál is elhelyezzük?

svejk

Az már működhet első ránézésre.
De szajkózom, "ha nincs központban a szegnyereg", akkor meg az együtt futó, jó főorsót is rossznak méred.  

mxjj54gxi

"De szajkózom, "ha nincs központban a szegnyereg", akkor meg az együtt futó, jó főorsót is rossznak méred. "
Ha mindkét oldalon órázunk, akkor nem. De kell még egy kritérium: a szegnyereg tengelye ne álljon keresztbe.
Ez mennyire szokott elmenni?
Be lehet állítani a szegnyerget keresztbe?

mxjj54gxi

Igazából az esztergálós beállítás is tartalmaz veszélyeket: ha az ágy kopott, akkor szintén kúpot esztergálsz, csak nem tudod, hogy mi miatt: az ágy miatt-e, vagy mert csámpásan áll a főorsó.
Ha meg az ágy hibájának kiküszöbölésére a késszánnal drehálod meg a mérőfelületet, akkor meg a késszán beállítása hoz be hibát a képbe.
És a késszánt párhuzamosra belőni sem egyszerű, ha éppen a főorsód nem áll jól! :)
Róka fogta csuka esete

vjanos

A szegnyereghez még két dolog:
- nemég eltörtem vele két központfúrót... utána állítgattam, valószínűleg akkor már nem jól állt a főorsó... Szóval most tuti nincs a helyén.
- a szernyereg ezen alapból lefele bólint, a keresztbemozgó "szán" részéhez elöl be kellett tuszkolnom egy mérőszalagdarabot hézagolásnak.

zozo

Igazából azt nem értem, hogy egy szerszámgép orsóháza miként lehet elforgatható.  
Ha már nem prizmán ül, legalább a gyári beállításkor nyomtak volna bele két brezon stiftet azt jó'ccakát.  Lehet, hogy lesz is alatta, csak legfeljebb lecsúszott... -na majd kiderül.