Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Szétszedni biztos szét lehet mert valahogy csak összerakták. Nincs a csúcs felőli oldalon egy "menetes gyűrű" amiben van két furat és egy körmös kulcs szerűséggel de akár egy hegyes dornival ki lehet tekerni.

ANTAL GÁBOR

A bonamidról : levettem a könyvespocomról a Borsodi Vegyi kombinát  termékismertetőjét ( A5 formátum 16 oldal )  Címe : bonamid  ök 01  nyomtatva 1970   Minden fontos paraméter benne van és rögtön az első oldalon már említi is a vízfelvételt . Gondolom nem sokan érdeklődnek de ha nagyon kell akkor bescannelhetem  Laslie ! te rengeteget esztergálhattál olyat csak danamidnak teramidnak stb hivták. Régen még virágvázát is csináltak az esztergályosok belőle amit gázzal kissé megperzseltek és olyan érdekes  (barnás ) színe lett

zozo

Virágvázát, ja... -én meg húsvéti tojást is :)
Láttam kerítés oszlopon csúcsdísznek, de a legdurvább az volt, amikor teflonból láttam mindezt, ami akkoriban sem volt olcsó.  

A legszebb az volt, amikor a Trabantomba csináltam csapszeg perselyeket danamidból. Bedörzsáraztam, bezsíroztam, összeraktam,mentem egy kört, csodásan sikerült, büszke voltam magamra. Másnap akarok dolgozni menni, aztán nem bírtam kikanyarodni az udvarból, beállt a kormány mintha lehegesztették volna. Ráadásul alig bírtam szétszedni. Aztán többet nem újítottam, megcsináltam újra textilbakelitból, ami eredetileg volt.  

Devecz Miklós

Anno, valamikor lakókocsikat és utánfutókat gyártottunk a volt cégemnél.
Akkoriban mi voltunk a magyar hon legnagyobb jármű gyártói, éves szinten kb 3000 darabbal.
Mindent nekünk kellett kitalálni és legyártani (gyártatni).
A ráfutófék csuszócsapágyai készültek danamidból. Ott bevált, csak nagyon laza illesztéssel kellet elkészíteni.

ywathzay

ha már a műanyag témánál tart a beszélgetés, a polipropilén rendelkezik-e víz-olajfelvevő tulajdonságokkal? Tudja-e valaki?

vjanos

Érdekes dolog történt ma velem...

Kezembe akadt ma egy 20-as krómozott rúd (teleszkópszár), kb 40 centis darab. Egyik nap is felvetült valamelyik topikban hogy ezek önmagukba azért elég jól hajlanak. Befogtam gyorsan az eszterga tokmányába, a végéhez tettem csúcsmagasságba egy mérőórát, és egy újjal megnyomtam oldalirányban. Szépen mozdult a mutató, jöttek a századok.
Aztán kicsit erősebben féltenyérel is megnyomtam, hogy akkor vajon mit mutat. Na itt jött a meglepetés, ugyanis megmozdult a főorsó háza :S
Mint utóbb kiderült két nyamvadt 8-as imbuszcsavar fogja alulról az ágyhoz, a tokmány felőli fel volt lazulva, a másikhoz még nem fértem hozzá...

Várok tippeket, hogy hogyan varázsolom ismét vonalba az ággyal :)  
Főleg úgy, hogy nincs etalonom... Mit lehetne erre a célra használni?  
Vagy próbaesztergáljak valami rudat, és nézzem, hogy mennyire kúpoz? Persze a csavarokhoz elég nyűgös hozzáférni.

http://www.servotool.eu/img/items/large/BLM1005.jpg" border=0>

4um5b65d

Szinte minden műanyagnak van nedvességfelvevő tulajdonsága.
A PP-nek kb 0,15 térfogatszázalék, ami már elég kedvezőnek számít.
Összehasonlítva a PA-val (poliamid) aminek 3 százalék, a POM-nak (Polioximetilén) 0,05 százalék.

Mit akarsz belőle csinálni ?

4um5b65d

Nem kell beszkennelni, köszönöm.
Danamid, mint olyan rengeteget volt a kezem ügyében, A 80-as évektől gyártott poliamidokat jól ismerem, de az előtte levőket nem tudnám biztonsággal megmondani, hogy melyik melyik, amennyibe hasonló árnyalata volt mint a Danamidnak. Lehet, hogy forgácsoltam Bonamidot is, de ha nem volt nagy eltérés a Danamidtól akkor lehet észre sem vettem a különbséget. Ha nincs színeltérés akkor nem is lényeges a dolog.
Inkább az átlagos sárga színtől elütő poliamidok érdekeltek volna a 80-as előtti időkből.

vjanos

Küldtem egy danamidos mailt, odaért? :)

nvnshmpmn

Nem lehet a végéből kicsavarni azt a dugót? Ahol kilöki a szegnyereg tüskéje. Ha olyan a belseje, mint a Skoda csúcsnak, akkor ott van a forgórészének a végén egy csapágy, meg egy zégergyűrű. Ha a zégert leveszed, akkor ki lehet kocogtatni a forgórészt előre, utána meg már csak látni valamit, hogy a csapágyazása hogy van rögzítve.

000000000

Én úgy csinálnám hogy befognék egy etalont egy minél hosszabb annál jobb köszörült felületű köracélt két csúcs közé. Majd a késtartóba egy mérőórát és a szegnyereg felőli oldalt venném bázisnak. Ezután a szegnyereg felől lenulláznám az órát majd elmegyek a tokmányhoz és leolvasom az órán az eltérést. Majd az eltérés tudatában erő behatást tennék a főorsó házára. Tulajdonképpen az inverzét csinálnám annak mint amikor "kúpol" a szegnyereg az azt állítom.

000000000

Én ilyen célra munkahelyen köszörültem magamnak egy ~320mm hosszú ~24mm átmérőjű köracélt. Mikrométer szerint 0.01mm kúposság van ebben az általam csinált "etalonban". Lehet ha passzaméterrel rámérnék többet mutatna... De nem a Toyotának gyártok alkatrészt hanem hobbystaként magamnak így nekem jó így is.

jani300

Ennek a gépnek nincs megvezetve a prizmán a főorsó háza ?  Ha igen nem is tudod állítani . Ezek a kisgépek olyanok szoktak lenni . Keri-én is a prizmán volt vezetve . Persze ha nem akkor állítgatni kell .

4um5b65d

Igen , válaszoltam is.

jani300

Ha már itt vagy . Mi az fekete csík a patronon ? Mégse derült ki .