Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vjanos

[#eljen]

A forrasztott lapkás késszárak jellemző színeit direkt nem írtad bele?

Érdemes vezérorsót és hasonló alkatrészeit beírni? Ha pl emellé beírod, hogy a lakatszekrényben levő lakatanyához kapcsolódik, akkor azokat is meg kellene magyarázni :)  
Szerencsésebb lenne talán egy kép az eszterga főbb részeivel odanyilazott szöveggel.

Még bekerülhetne vonóorsó, menetóra, esztergaszív, automata acél, C45, néhány műanyag a főbb előnyével és hátrányával...

4um5b65d

A színek szándékosan maradtak ki, annak szentelek egy egész oldalt, egy odamutató linkkel, mert ott sok más is bejön a képbe.

Motoros

Tárgy: kisokos
Keresztél, fővágóél,élszalag, csúcsszög, mag vagy lélek, kettős csúcsszög, ékszög,hátszög, pozitív-negatív szög, ágyúfúró, szívfúró, csapos fúró
Sikattyú, reistok, kirner, kaloda, brezon, [#eplus2]

000000000

Urak !

Köszönöm mindenkinek aki a kúpesztergálásomban segítkezett. Tehát egyszeri-kétszeri alkalom. Mindkét oldalon egy rúd közepébe sűlyesztett acélgolyót tegyek ? kb. 50ft db-ja. OK hogy az esztergaszívhez hegesztek egy rúdanyagot és azt tekeri a tokmánypofa, de nemfog a rúd vége kóvályogni a tokmánypofánál ? Amit én tudok hogy a szívből merőlegesen kiálló rúdba akaszkodik a tokmányfelfogatótárcsába hajtott menetes rúd, tehát a szív és a meghajtórúd találkozásánál lesz a kóválygás, de hát az két hengeres felület, nem akad be sehová. Bocsi hogy így értetlenkedem, de ez lesz az első, és főleg a gépet nem szeretném leamortiázlni egy kirepülő vagy megakadó munkadarabbal  2 hónaposan 1 üzemóra után. Kúpot még csak elforgatott kéziszánnal csináltam de az tiszta ügy volt.

4um5b65d

Alakul..., bár ezekől még nem is hallottam. :)

Magyarázatokat és képeket kell már csak küldened... :)

4um5b65d

Az a lényeg, hogy az esztergaszív valahol elakadjon. Tök mindegy hogy hol és hogyan, csak vigye a hajtást.

vjanos

Félve említem még meg a negatív csapágyhézagot... [#vigyor2][#bee1]

zozo

"Ha elmentél kicsit jobbra akkor tekerek rajtad egy kicsit balra.  
Az így cikcakkba kifúrt lyukon úgy is menetközbe igazít az élszalag :)) szinte tökéletes merőlegességű furat készíthető"

Én ezt nem fogom agyilag. Hogy van ez? Az asztali fúró alatt forgatod az anyagot?  
Ha merőlegesen fúrunk, akkor ettől miért változik az kitérés iránya? Ha az anyag inhomogenitása miatt megy a puhább rész felé, akkor mindegy. Ha a fúró éle nem szimmetrikus, akkor sem értem, hogy miért változtatna irányt.
És amikor az esztergában pörög az anyag?  
Akkor is elmászik, amerre akar, akkor mit forgassak, hogy a másik irányba cikázzon tovább?
Vagy félreértek valamit?  
Köszi.

ddwtvxew

Igazából elég értelmetlenül írtam azt, hogy akkor törik amikor az anyagban van.  
Úgy értettem, hogy a csapos része teljes hosszan benne van az anyagban, és a 60°-os éle még nem visz.

HJózsi

Nem az van, hogy ennél a típusnál nem távozik rendesen a forgács, emiatt megszorul? Próbáltad úgy, hogy félig be a vékony szakaszt, majd ki, forgács le ecsettel, és újra be, tovább fúrás?...

Motoros

Jól érted, az anyagot forgatom  a fúró asztalán kb negyed fordulatonként, kézzel, tehát a teljes furat elkészülte alatt egyet esetleg kettőt fordúl a munkadarab.
Jogos a felvetésed, és az eszterga hasonlat, de azért nem ugyanaz.
Van olyan is amikor a fúró is és a munkadarab is forog, nem csak a relatív fordulatszám növelése miatt vékony fúrók esetében, hanem a furat egytengelyűségének javítása miatt.
Egyébként megzavartál, ugyanis nekem ezt egy műanyag fröccsöntő szerszámkészítő tanácsolta, és soha nem gondolkoztam az elvi helyességén. Még az is lehet, hogy ez egy amolyan legenda és a jól sikerült hosszú furatok merőlegessége (asztali kézi fúrógépen) nem erre vezethetők vissza. De lehet, hogy igaz...úgyhogy kérek egy kis gondolkodási időt. :))

Motoros

Így már világos. Itt ahogy a Józsi írja, nincsen meg a csavart horony meg a hozzá tartozó élszalag, ezért nagyon óvatosnak kell lenni.

zozo

Lehet ennek a munkadarab forgatásnak gyakorlati jelentősége akkor, ha az asztali fúrógép nem pontos már, tehát 89 fokban fúr. Ekkor tényleg igazít az élszalag, bár a furat kúpos lesz kissé.

Aztán ki tudja, cáfolt rá már sokszor a gyakorlat az elméletre :)

Más, a mkd témája. Eszembe jutott, hogy oskolában ezerszer leírtuk ezt az un. "Műveleti Terv"-ben. Ha van olyan, aki találkozott vele az élete során, az jelezze.  
Mi is ez? -egyes szám harmadik személyben íródott technológiai utasítás, amit a tervező köteles elkészíteni a bonyolultabb munkadarabokhoz. A mdb a ledarabolt anyag is. Ilyesmi a műveletterv:
1. mdb befog
2. központ furat elkészít
3. Átm8 fúr
4. 1x45 fok letör
5. 1,5x45fok letör
6. Átm20 átmérőz
7. mdb megfordít
8.lözpontfúr
9.  stb

Na, adtak-e valaha ilyet bárkinek is a kezébe?  
Az oskolában meg 5-600 soros ilyeneket írtunk, mert azt mondták, ez is fontos.
Sztem csak az oktatókat érdekelte, hogy átlátja-e a mandarin, hogyan fog elkészülni a mkd.
Jelentősége inkább marásnál lehetett, ahol a változó bázisfelületekhez igazodva kellett tájolni. Persze a jó műszaki rajz ezt is kényszerítette a szakira.  

zozo

Bocs, még erről jut eszembe, haverom a műveleti tervbe beírta azt is:
26. gépi előtolást bekapcsolt
27. kezet mos
28. tízórait kicsomagol
29. elfogyaszt
30. fröccsel leöblít
31. gépi előtolást kikapcsol

Tanár ezt a részt áthúzta, odaírta nagy komoran:
-ez nem tartozik a mdb műveletei közé, alaposabban felkészülni a feladatra.  

4um5b65d

Most már tényleg van okod félni....
[#vigyor1][#vigyor1][#vigyor1]