Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

Csak kérlek döntsd már el, hogy MKD vagy MDB, mert így összezavarodunk! [#wilting]

mxjj54gxi

Mechlaborban ezek nagyon mentek.
A mechanikus szerkesztők (igen, volt ilyen munkakör, és nagyon fontos, felelősségteljes munka volt) csinálták meg.
Aztán persze leginkább velük kellett jóba lenni, ha fusizni akartál, met ők tudtak beilleszteni egy fusi munkadarabot mondjuk krómozásra.
Aztán néha bennmaradt a rajz a leírásban, és évek múltával is azon agyaltunk, hová kell betenni azt az izét,ami sehová nem passzol!
Hát persze, hogy nem passzolt, mikor az a Józsi kávéfőzőjének javító darabja volt! [#eplus2]

zozo

Jóvanna, elütöttem... A macedon dínár ugrott be ami MKD és naponta leírom [#nyes]
(jól kivágtam magam? )

sasi

Én néhány évig írtam műveleti utasításokat.
Ugyan azt az alkatrész különböző gépparkkal rendelkező üzemekben is le lehet gyártani. A technológus feladata, hogy a helyi körülményekhez igazítsa a gyártást, figyelembe véve a minőségbiztosítást szempontjait is, azaz ő tervezi meg, hogy a MEO-ba milyen műveletek után kell a diszpécsernek bevitetni gyártásközi ellenőrzésre a munkadarabokat.  
Egy példa a műveleti utasítás fontosságára: acél szerkezeteket gyártó üzem, a gyártmány portáldaru szekrényes kereszttartója, kb 20.000 mm hosszú, 800x1200-as, 14, 22-es lemezből.  
A rajzon megadott kész mérethez képest 600 mm-rel hosszabbra kell gyártani, mert mikor készre van hegesztve, a két végéből levágnak 300-300 mm-es darabot, roncsolásos anyagvizsgálat céljára.
A gyártás felülbírálta a műveleti utasítás elején lévő darabolási méreteket – csak a rajzot nézték, és megállapították, a technológus nem tud számolni -, viszont mikor a gyártással készen voltak, elolvasták a műveletterv utolsó oldalát, és levágták az előírt darabokat a két végéről, mind a négy legyártott terméknél, mely így rögtön javíthatatlan selejté vált.  
És még számtalan példát lehetne hozni a műveleti utasítás szükségességére.

zozo

Igen, lehetnek területek, ahol muszáj.
Megjegyzem, ha a tervező szagatott vonallal jelölte volna a rajzon a kétszer +300mm kontúrokat, akkor
csak gyanút fog a melós.

sasi

„Megjegyzem, ha a tervező szagatott vonallal jelölte volna a rajzon a kétszer +300mm kontúrokat, akkor csak gyanút fog a melós.”

Ez így nem történhet, ugyanis a tervező megtervezi a gyártmányt, jóváhagyják és ezek után valahol, akárhol legyártják úgy, hogy az előírt szabványoknak megfeleljen. A minőséget több féle módon lehet biztosítani. Az előző példában említett roncsolásos vizsgálatot ki lehet más vizsgálati módszerrel váltani, ez függ a gyártó felszereltségétől, stb. Azaz, újra a műveleti utasításokhoz jutottunk vissza.

Egyébként műszaki rajzot csak a tervező jóváhagyásával lehet megváltoztatni, a gyakorlatban, ha ez indokolt, akkor is hosszú hónapokat igényel. A szaggatott vonalnak meg van az ő saját jelentése, egyszóval a termelésben fontos a technológiai utasítás!  

4um5b65d

Egy jó technológus a szövegben röviden megindokolta volna , hogy miért van ez így ahogy van.
Ugyanis a technológus is tévedhet (nem is egyszer) és akkor nagyon jól jön neki, ha a melós észreveszi a hibát.
Én is jártam már így, hogy nem olvastam végig a technológiai sort és selejt lett a meló.

000000000

Hali.
Valaki megtudná mondani hogy grafit rudat hol tudnék venni(kb60mm), és mennyibe kerülne?  

mxjj54gxi

Mire kell?
Ha rajzolni, akkor művészelllátó, ha ívlámpához, vagy szénkeféhez kell, akkor Budapest, Népszinház utca eleje, jobb oldal, volt Műszéntermelő vállalat mintaboltja, most nem tom mi a nevük.

KoLa

És rajz volt-e mellékelve ehhez az alkatrészhez?
ahol rajta van a megjegyzés a darabolási ráhagyásra? a későbbi kívánalmak megemlítésével?

KoLa

Na! a későn jövők olvassák előbb végig a hozzászólásokat!
Mármint én!

Motoros

Visszatérve erre a bizonyos "fúrás közben forgatom a mdb-t" témakörre: Ezt találtam.
Dr Knoll Imre: Furatmegmunkálás 75. oldal: Az anyag belső szerkezetének egyenlőtlensége félrevezeti a szerszámot. Ezért a munkadarabot is forgatjuk fúrás közben.
Tehát akkor ez a módszer hasznos lehet.
Ez a könyv tárgyalja a ferde furatok okait is, hasznos olvasmány.
A telibefúrásnál tuti az amikor a munkadarab is és a fúró is forog (de hogyan?) ..ilyenkor a furat egytengelyű lesz.Kúposság persze előállhat rosz bekezdés egyéb hiba miatt.

keri

Ívlámpát én "B"-s Rotring hegyből csináltam. Két szálat raktam be,egy lezárt burába. Az első elégette az oxigént a másik pedig elég tartós volt már.(akár percekig is égett :) Gyönyörű telt fénye van.

zozo

A fene gondolná, hogy egy lyuk fúrásához is felső szintű ismeretek szükségesek már.[#circling]

Svejk biztosan tudja, ha jól emléxem a régi mozigépek ívlámpáihoz való szénruddal szoktunk szalagfűrész lapot is hegeszteni. Csak egy másfél KW-os rezsót kellett sorba kötni :) aztán  
alágyújtottunk a fűrészlapnak vele. De rég volt...  -s csoda hogy nem csapott agyon egyetlen barkácsolót sem az áram :)

4um5b65d

Ha szakaszosan forgatod a munkadarabot akkor nem sok hasznát látom a módszernek, viszont ha a forgás folyamatos akkor erősen bólogatok én is , hogy hasznos a dolog.

Nem véletlen, hogy ugyanazon csigafúró, ugyanazon anyagban másképp viselkedik, ha csak az anyagot forgatom, vagy csak a fúrót forgatom.