Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

andrasbsl

Nem sajnos nem.Semmi sincs a végén ami bontható lenne.

vjanos

Nem, tágabbra van véve ott a kivágás.
Meg valami angol leírásban is azt olvastam, hogy elvileg nem is feküdhet ott össze.

jani300

Hát akkor el lehet vele szórakozni .

vjanos

Az a gond, hogy nem bízom a szegnyeregben sem, hogy az pont a helyén lenne.

4um5b65d

Fogalmam sincs.
Igaz vannak még ott fekete háromszöget is, de azt sem értem, hogy mi akar lenni.

Ha abból indulok, ki, hogy a szerszám végén is van egy fekete hullámos jelölés amiről tudom, hogy mit ábrázol akkor ha ugyanezt a sémát ráhúzom a patronra is akkor egyfajta anyag kitörést ábrázol.
De akkor meg a kis patronnál mi a fene az a háromszög ami nincs feketítve ?

jani300

Köszönöm . Na most furdalhatja az oldalam tovább a kíváncsiság . Hát azt én is kitörésnek gondolom . Majd csak tudja valaki .

Vetesi75

Ez nem a felülete, de elég durva hiba:  
http://kepfeltoltes.hu/130224/030224_004625_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

svejk

A szegnyerget nem szabad az orsóház beállításához hozzákeverni, az más tészta!

- Befogsz egy 120 mm hosszú, minél vastagabb anyagot(legalább 40 mm),hogy a kés fogásnál ne tudja elhajlítani.

- Tuti késsel és gépi előtolással veszel rajta egy nagyoló, majd egy simító fogást 100 mm hosszon.  

- A hosszánra felrakod az órát és végigtapizod ezt a 100 mm hosszat.
Ekkor az órádnak nem szabad kimozdulnia, hiszen most esztergáltad. (ha igen akkor már eleve gond van, lóg az ágyadon a szán, vagy kihajlott az anyagod)

- megméred az esztergált anyagot a tokmánynál és a vége előtt 3-4 mm-re mikrométerrel, a mérés helyeit megjelölöd filctollal, ekkor megtudod mennyit kúpozott eddig a főorsó.
(azért nem szabad az anyag legvégét mérni, mert e késnek úgymond be kell állnia amikor fogásba érsz, ez főleg igaz az öreg és gyenge gépeken)
Tételezzük fel a tokmánynál 46,6-ot, míg a végén 46,8-at mérsz, tehát 0,2 mm kúpoz a gép.

- az óra még mindig a hosszánon és ekkor a főorsóházat addig állítgatod, míg a mérőórád a két jel közt végigtapizva 0,1 mm különbséget nem mutat, természetesen fordított előjellel mint a mikros mérésnél láttad a különbséget.  
(azért fele mert most ugye rádiuszt, míg a mikróval átmérőt mértél)

- lefixálod az orsóházat, leellenőrzöd még egyszer a 0,1 mm-t és készen is vagy.

Természetesen az ördög nem alszik, ezért veszel még két simító fogást és most már csak a mikroval leellenőrzöd, hogy nem-e ellenkezőleg állítottad. :))
Ha minden rendben, akkor a tokmánynál és a végén is ugyanazt az értéket kell, hogy leolvasd a mikrométeren.

Enjoy!

000000000

[#eljen]
Ezt még Laslie sem mondhatta volna "szebben".

vjanos

Kösz, hogy leírtad!

Valami ilyesmire gondoltam a próbaesztergálás alatt, csak ilyen részletesen még nem agyaltam ki :)

kmajer

Mindez igaz is lehetne, ha sikerülne az orsóházat
úgy fordítanod, hogy a forgás középpontja
a próbaesztergálás és mérés közepén lenne.
A megoldás: állít, mér, majd ezt ismétli,  
amíg el nem éri a kívánt eredményt.

jani300

Igen ,ha mérőóra nincs csúcs magasságban csal . Nem valós értéket mutat.
De a hobbistát nem kergetik .

zozo

Vagy ha a szegnyereg jól volt előzőleg beállítva, akkor:
- hegyesre kúpolsz egy hosszú, a szegnyereg csúcsig elérő rúdanyagot (60 fokra)  
Aztán kihúzod szembe a csúccsal, majd bekocogtatod, hogy tökéletesen szaladjon.  
Máris látod, mennyit kell még fordítani.  
Sokkal pontosabb 3-400mm hosszon ellenőrizni, mint 100-on. És így rögtön a jó helyre állítod.

svejk

De igaz.  
Az óráddal természetesen X-ben utána kell menni a munkadarabnak, de itt mindössze relatív mérésről van szó, azaz a kúposságot kell megmérni.
Sajnos elég sűrűn állítok ilyet. :(

svejk

Ha Te hegyesre kúpolsz a tokmánynál és majd kihúzod 300 mm-re és nem megy el a vége, akkor qrva jó tokmányod van...  

Azért az belátható, hogy egy ezredes de akár talán még a százados órával is pontosabban lehet mérni, mint a "..kihúzod szembe a csúccsal, majd bekocogtatod, hogy tökéletesen szaladjon..."

Az órával is rögtön a helyére állítod, épp ez benne a lényeg, hogy nem kell ötvenszer esztergálni, mint amikor csak mikroval mérjük a kúpolást.