Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Egyébként pont ezt a tökölős esztergálás-mérés, állítást lehet kiváltani az órázással.
A ha nem cseszed el az előjelet akkor elsőre sikerül.

000000000

De tegyük fel hogy előzőleg jól állt a szegnyereg. Akkor azt miért ne lehetne bázisnak venni ? Elméletileg ha minden szép és minden jó akkor a szegnyereg a főorsóval egy vonalban van. Tehát befogjuk az etalont a szegnyeregnél veszünk egy nullát majd elmegyünk a tokmányig és megnézzük mennyi az eltérés. Tudom ez szembe száll svejk elképzelésével (aminek a hitelességével nem kételkedek). De ha már "elment a méret" akkor nem mindegy hogy mihez viszonyítunk ha már úgy is újra be kell állítani mindent ?

Svejk elmélete jó de ez eme kis gépnél szerintem kivitelezhetetlen mivel D40 L120 anyagot megtámasztás nélkül esztergálni 100as tokmányban több mint veszélyes szerintem. És mivel most a minél hosszabb annál jobb gondolat lebeg a szemünk előtt ezért nem hiszem hogy ha még nem is tökéletes az Én ötletem de nem elvetendő.

Szeretném hangsúlyozni hogy mivel feltehetőleg a szegnyereg előzőleg jól állt emiatt nyugodtan vehetjük azt bázisnak.

svejk

" mivel D40 L120 anyagot megtámasztás nélkül esztergálni 100as tokmányban több mint veszélyes szerintem"

Valóban! [#worship] gondolataim összekeveredtek, próbáltam a nagy gépek méreteit átvetíteni a kicsikre, mint látható sikertelenül, elveszettem az arányt.
CNC esztergáknál 80-90 es anyagot esztergálunk 150 mm hosszon.

De azért a 100-as tokmányba is be lehet fogni 60-as anyagot külső pofákkal, illetve a hossz sem szentírás, mindössze az elv megértése volt a célom.

000000000

Át lehetne rágni ezt az ügyet elállítódott főorsóházra, meg gépfelújításra és új gép építésre.
Kicsit eltérőek a körülmények.
Felújítás után a főorsóházra vagyunk kíváncsiak. Ezért nem szabad belekeverni a szegnyerget.

Egy visszaállításnál lehet jó a szegnyereg bevonása is. Akkor, ha annak tuti a magassága.
Mert ha a szegnyereg alacsonyabb, vagy magasabb, akkor is kúpolni fog.
Amit egy kis főorsóház elállításával néha lehet korrigálni.
Adott hosszra.
De a cél, csak a pontos főorsó beállítás és nem az, hogy adott hosszon "párhuzamost" esztergáljon az ember.

000000000

Emiatt is írtam hogy a gondolatmeneted hitelességét nem vitatom. Nem kételkedek abban hogy célravezető. Csak a ceruzahegyezőkben ez nem kivitelezhető. Látom Neked valamiért nem szimpatikus az Én megoldásom [#circling]

mxjj54gxi

Egy ügyes trükkel be tudod állítani mindenféle extra eszközök nélkül, csak egy kis segédeszközt kell elkészítened hozzá.
A szegnyerget fogod felhasználni a központozáshoz, de ha az nincs központban, akkor a módszer kimutatja annak hibáját is, tehát egyszerre mindkettőt beállítod egy vonalba.
Az elv itt van:
http://kepfeltoltes.hu/130224/839422536k_zpontoz_s_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Első pillantásra ezzel csak a két csúcs egytengelyűségét állítod be, de valójában a felső ábra szerint a mérőóra akkor is hibát jelez, ha forgás közben csak szöghibád van a bal (tokmány) csúcson.
Emiatt a körbeforgás közben csak akkor áll végig nullán a mérőóra, ha a tokmányba fogott eszköz egytengelyű a hosszú rúddal, és a nyeregcsúccsal.
Maga az eszköz nem igényel semmilyen pontosságot, mert egymáshoz képest nincs elmozdulás a teljesen egytengelyes állásban, emiatt akkor nem okoz semmilyen hibát semelyik alkatrész sem.

jani300

Ezt a megoldást tudom értékelni . Teljesen ellentétes a mai gondolkodásmóddal .
Gondolom elég régi a könyv amiből vetted az ötletet .

mxjj54gxi

1957, Zeiss mérőeszköz-katalógus.
Az optikai osztófej mentén tárgyalják ezt

jani300

Akkor pedig nem lehet öreg ,hisz egyidős velem :(

mxjj54gxi

Egyébként szerintem rengeteg okos beállítási metódus veszett el, főleg optikusoknál, mert elsőre hihetetlen pontossággal készítettek készülékeket látszólag mindenféle nagyon pontos mérőkészülékek nélkül.
De ha egyszer-egyszer előkerül egy adott kérdés, majdnem mindig kiderül, hogy szó sem volt nagypontosságú eszközökről, csupán okos mérési metódusokról, amik kilőtték a hibákat.

Csuhás

Ilyen metódus pl három síkfelület egymáshoz való hántolása, amivel pontatlan síkokból kiindulva sok türelemmel egyetlen precíziós eszköz nélkül lehet ezredre pontos referencia síkokat készíteni.

zozo

"Ha Te hegyesre kúpolsz a tokmánynál és majd kihúzod 300 mm-re és nem megy el a vége, akkor qrva jó tokmányod van..."

Svejk maestro, nem mondtam én ilyet -pont azért írtam, hogy kell kis kocogtatás, hogy szaladjon újra a vége. De írhattam volna, hogy indikátorozzuk ki a végét.
De miután szalad, máris látszik, mennyire van távol a csúcstól.  
Sztem félreértetted, mire gondolok.  
(Lehet, nem voltam egyértelmű)
Két szembe csúcsot pedig tizedre össze tudsz lőni, az meg elég is.

zozo

Az elmélet hibátlan, de a segédeszközöket megcsinálni már nem kis munka lenne. Az alatt az idő alatt a korábban írt tököléssel is bőven megoldható.  
Svejk ötlete is használható a kis gépen is.
100-as tokmányban akár egy 120 hosszú 70-80-as átmérőjű alut is meg lehet pár tizedes fogással esztergálni. Csak a végén kell 10mm-t, meg tőben is 10mm-t azonos nóniusz állással, épp tisztára húzni. Aztán lehet mérni. Felesleges végigesztergálni

svejk

Nincs vele gondom, csak ismerem én az "előtte pontos volt" szegnyereg állásokat. :)

svejk

Valóban figyelmetlenül olvastam, tehát működik a megoldás, ha pontos a szegnyereg csúcsa.