Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

4um5b65d

Előbb jó alaposan kifaggatnám a megrendelőt, jelen esetben
Svejk polgártársat,
hogy milyen minőségi követelményeknek kell megfelelnie.
Mert ugye eddig csak annyit tudunk, hogy esztergált felületi minőségűnek kell lennie.
Magyarán mi lesz a felhasználási területe ?
Ennek megfelelően bonyolódik/drágul a technológia.
Persze a legegyszerűbb lenne bábba rakni a csövet, de az nem férne be Svejk bábjába.

jani300

Szia ! Asszem már kész is van vele .

000000000

Ha, már úgy is készen van, akkor írj légyszi egy jó drága megoldást.
Úgysem fogom kifizetni.
Mert a külsejét tüskén csinálnám, de a furatra nincsen tippem.

jani300

Megint mellényúlhattam .:(
De a "megmunkáló marómotor.." topikban feltett motorház külső burkolata lehet .

Vetesi75

Nálam a 80-asok váltak be legjobban. Sűrűfogúból még 6-os vastagságút szoktam használni. 200/min fölött már nem igazán kell forgatni intenzív vízhűtéssel sem. (Promac FX381 - full szíjáttétel - 750W.)

000000000

Akkor jóra gondoltam átmérő ügyileg. Bár Nekem egy Einhell MBF 550 van ami csak 550W szóval gyengébb mint a Tied. Gondolom a gép nem venné zokon a 60mm átmérőt sem hogy jobban lehessen pörgetni hogy legyen nyomaték... Bár nem hinném hogy vasba/acélba a 6mm vastagot vinné ez a gép Én azért maradnék az 1-2mm-nél. Igazából a vasvágó fűrészt váltaná ki így ha mélyen be kell vágni valamit akkor az nem lesz ökörhugyozás.

000000000

Olyan vékonyfalú perselyt ami nem fér be a bábba én hobbi szinten a belsejét ugy csinálnám hogy egy bilincsforma befogót applikálnék rá amit a késtartóba fognék vagy ha az anyag vastagsága engedi akkor két rossz késszárat csipetnék rá vagy ha van hátsó késtartó akko arra az odalra is.Központosítás után ütőkéssel amit egy megfelelő vastagságú rúdra állíthatóan készíteném ami a csúcsnak is támaszkodna,aztán előtolással végigjáratnám.Utána a hegesztett szárakat levágnám és mehetne a külseje tüskén.

000000000

A hengerfúróhoz hasonló ötlet nekem is felvetődött, de én nem jutottam el a megvalósítás lehetőségéig.
Jó ötlet ez a bilincses megoldás.

Vetesi75

Eléggé nyomatékigényes szerszámok. Helyedben Én is a kisebbekkel próbálkoznék első körben.
63-assal kezdtem - az volt kéznél, ez után jött egy nagyobb keresztmetszetű munka és 100-assal már csak kínlódás lett belőle, így próbálkoztam 80-assal, ami még méretben is kb. passzol a gép nagyságához. Utóbbit éppen elbírja, kisebbet meg minek tartsak, ha rendszerint a nagyobb is jó - ezért ebből szedtem össze egy teljes garnitúrát...

000000000

Köszönöm szépen. Már majdnem biztos voltam a Nekem megfelelő 80as átmérőben de akkor inkább a ~60as átmérőket szerzek be. Köszönöm szépen a segítséget.

000000000

[#confused] az a baj hogy elbactam. 22es csapot csináltam de 22es furatú fűrésztárcsa ~80-100mm ig van. A 63asnak meg 16os a furata. Ezek szerint a 80as átmérővel csak kínlódnék.

svejk

Egy vízhűtése villanymotor köpenycsöve lesz. Belül olyan illesztés és felület elég, hogy a víz java része az énáltalam kijelölt (kimart) útvonalon haladjon, mondjuk a szerelhetőség miatt -0-+0,05 legyen a tűrés.  
Ezt a köpenyt szorítja majd a felfogató bak, tehát azért sem lötyöghet.
A külseje meg esztétikailag elfogadható legyen.

A kiinduló anyag átm. 90/68 mm vastagfalú cső, ha jól rémlik C45.
A késztermék átm. 88/83 mm 158 mm hosszon.

svejk

Tudom egy kapható vékonyfalú varrat nélküli csővel kellett volna kezdeni a tervezést, de most már ez így alakult.

4um5b65d

Most figyelem csak a főorsós topicban, hogy kanyarítottál már ezt azt.
Ha jól látom akkor a köpenycső középen nem fog hozzáérni a motorhoz.
Én ehhez bizony hegesztenék egy hosszú csőrű pofát ami ami kb beér a cső közepéig, de a pofa tövénél nem ér hozzá a csőhöz aztán egy combos furatkéssel megcsinálnám egyállásból a két végén az illesztő felületet, középen meg 3-5 tizeddel nagyobbra kiesztergálnám.
Utána meg két dugót a végébe és és lekapni a külsejét.
Amikor a belsőt csinálod akkor körbetekered függönysúllyal.
Amikor a külsőt akkor meg berakod a függönysúlyt a belsejébe, vagy feltöltöd homokkal.