Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

zozo

Minek az a menet táblázat?  :)
Pillanatok alatt ki lehet számolni bármilyen emelkedést.
Ráadásul szinte bármelyik gépé jó, aminek azonos emelkedésű a vezérorsója.

s2k5ycubj

zozo

(norton nélkül :)  )

zozo

Kár, hogy nem lehet javítani, ző'dséget írtam, ezt egy norton nélküli kis gépnek véltem :)

sufnituning

Szia!  azért irigyellek, mert nekem ez a menetszámítás kissé nehézkesen megy, annak ellenére, h. menetszámító szakkönyvek állnak rendelkezésemre.De majd csak egyszer nekiállok
komolyabban átnézem ezt a témát.
Nekem nehézséget okoz pl. a coll menet beállítása is E2N esztergán.[#eljen][#eljen]

zozo

Nem olyan bonyolult.(főleg, ha valaki rá volt kényszerítve, pl. hiányos kerekek miatt :) )  
A vágandó és a vezérorsó emelkedést kell általános tört alakban felírni.
Pár szabályt kell tudni, mint törtek szorzása (számlálót a számlálóval, nevezőt a nevezővel)
és törtek bővítése (számlálót és nevezőt is ugyanazzal a számmal szorozzuk, vagy osztjuk).
Coll menetnél az egyik tört nevezőjében mindig a 127 van, ehhez kell a másik törtpárat igazgatni :)

fpm64xtbb

Olyanban szeretnék segítséget kérni,hogy elméletileg van egy jó lehetőségem venni egy EU175/1000 gépet az EAN 340/750 helyett.Aki már dolgozott EU gépen vagy van neki ha leírná pár szóban a tapasztalatait jó és rossz oldalait a gépnek azt megköszönném!

sufnituning

Köszönöm, ilyen megvilágításban még nem próbáltam, holnap kipróbálom.[#worship]

gorbi

Nekem is van egy ilyen vertikálfejem, nekem csak az egyik fogaskerék van meg. A főorsóba való nekem is kéne az ISO30 felfogatóval együtt. A képeid között nem találtam olyat, ami benéz a lyukon.

KoLa

Ez ismerős kezdet!
EU175!1000
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Esztergag%e9pem+CNC/eu02.jpg" border=0>

Később!

http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Esztergag%e9pem+CNC/eu40.jpg" border=0>

Vagy?!

http://www.youtube.com/watch?v=o8u0igNHF70" TARGET=_fnew>itt működés közben!

zozo

Kis segítségként megpróbálok egy példát leírni, de sajna emeletes törtet ide nem tudok, ezért a fő törtvonal lesz a (:)
Készítendő 10 menet egy collra, egy bekezdésű (és 1:1 vezérorsó hajtással), valamint 5mm -es a vez.orsó emelkedése.  
Vágandó menetemelkedés: 25,4/10= 127/50 (bővítettük a törtet, 5-tel szorozva számlálót és nevezőt) Megvan az egyik pár.  

Vezérosró: 5mm
Tehát a kettő hányadosa:
127/50:5=127/50 x 1/5=
Már csak  az 1/5 hajtásnak kell pár, szorozzuk fel tehát (20-szal) bővítésre, akkor ide a kerekünk: 20/100
Készen is vagyunk.  
i (áttétel) = 127/50 x 20/100

Most ellenőrizzük számoló géppel a biztonság kedvéért:
i (áttétel) x 5 (mm vez.o.emelkedés)= 0,508x5= 2,54  tehát az egy collra jutó 10 menetnek felel meg.  

svejk

Szerintem az esztergályos iskolában ez alap, nem hinném hogy valakit is kiengedtek volna e tudás nélkül a szakmunkásképzőből.
(én nem oda jártam, de minden esztergályos könyvben benne van, így már olvastam róla)

jani300

Vagyunk itt többen akik nem szakmunkásképzőbe jártak . :)

zozo

Profiknak mondanám:  
#26320 = "ugorgyunk!"   [#vigyor5]

jani300

Én is gondolom Zozo is és még sokan mások is évekig tanultuk technológia órán a cserekerék számítást és egyebeket . Aki nem tanulta had kérdezzen .Egy két irányelv ,gondolat is sokat segíthet hogy az ember egyáltalán mit és hol keressen . Saját példámon látom hogy szervóról ,léptetőről nagyon sokat összeszedtem itt legtöbbször csöndben hallgatva .
Sajna az előző beírásom lehet nem a leg szerényebbre sikeredett .