Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

zozo

Nem a vékony falvastagság vonzza, hanem az anyag a kritikus. Nagyon jó szögben és egyformán köszörült (esetleg keményebb kobalt) fúró, hűtés, kímélő előtolás nem fog ártani. Én rézbe szoktam 4-es fúróval 7-es átmérőbe 36 hosszan fúrni, de ha van egy jól bevált fúróm, akkor azt direkt erre a célra félrerakom :) Szívtam már párszor vadi új fúróval is. 1-2 tizedet lazán elmászik.  

000000000

Mégis csak meg kéne perselyezni, lécci írjatok már ötletet a dekopíros gondomra. Köszi !

jani300

4-es fúróhoz elég ha 1,5 mili fal marad . De attól még mászhat bármerre , ilyen hosszon .

8rruwvg0k

8j72w5ff0

Üdvözlet mindenkinek!
Látom az ingyen cserekerekeket sajnos  lekéstem, pedig nekem is jól jöttek volna.  
Most újítgatok fel egy régi kecskelábú esztergát és ugyan vonóorsóm meg lakatanyám van, de mindössze két fogaskerekem van, amit ráadásul nem is igazán tudok használni, mert az egyik egy 19, a másik egy 71 fogú, ami az 5mm-es menetemelkedésű orsóhoz semmire sem jó.  
Ha valakinek van ötlete, hogy hol lehetne olcsón cserekerekeket venni, azt megköszönném ha megírná.
Üdv.

0uuaaky4s

Lehet fúrni 190 hosszon 2.2-es fúróval is csak a műveleti sorrendet meg kell választani.  Ha annyira központosnak kell lenni a furatnak az átmérőhöz viszonyítva akkor a fúrással kell kezdeni és két csúcs között megesztergálni.

jani300

Ok . De az esztergálás előtti egyengetést kihagytad :)

4um5b65d

Ha komoly az alkatrész akkor vegyél hozzá egy köszörült palástú csigafúrót (pl: HOLEX) aminek a csúcsa is gépi élezésű , azzal fog menni a dolog. Ha teheted akkor áraszd el vizzel az egész alkatrészt, hogy a hőt egyformán vigye el mindenhonnan. Az árasztás lehet egy fazékban is. :)

ddwtvxew

Igen Oroszoktól vettem.
Nyíregyházán.
Kék műanyag dobozban.
Próba képen 60 Rockwell-ről vissza lesz eresztve 50Rw-re. :)

4um5b65d

Akkor peched van velük.
Én annak idején olyan 13-14 éve vettem 2-es központfúrót az Orosztól 20db-ot. Sokat használom ezt a méretet. Több mint 10db még megvan belőle. Szinte elnyűhetetlen.

sufnituning

Nagyon ügyi vagy, h ha pont 50 HRC-re visszaereszted, azt sem tudod, h. milyen anyag.
sok sikert, ja és utána újraköszörülöd az egészet?
HAHA nagyon ügyi vagy!Ja már ítam?

ddwtvxew

Nem én végzem a műveletet.  
Említettem, hogy próba képen megy a dolog, mint a kutyák csinálják. Vagy összejön vagy nem. :)
Nem létfontosságú, hogy tökéletes eredményt kapjak.  
Miért ne köszörülném újra? Te nem szoktad újraköszörülni a fúróidat? [#lookaround] :)
Vannak munkadarabok ahol nem szükséges a csúcsfészek tökéletes mérete. Ezért egy kézzel köszörült központ fúró is megfelel a célnak.  

Van jobb ötleted a fúróval kapcsolatban?
Így ebben a formában nem nagy örömöt okoz munka közben.
Lehet ezek után se fog de legalább megpróbáltam ami tőlem telik.  
Ha nem jön össze akkor jön az íves javítás. [#circling]

000000000

Szívesen lemondok a kerekekről a javadra,én tudom használni nélkülük a gépet, neked nagyobb segítség ha az 1,5 modul  megfelelő hozzá. .Vedd fel a kapcsolatot ZOZO fórumtárssal.

000000000

sziasztok !
 segítséget kérnék . Valaki ismertetné az eltolt szegnyereggel való kúpesztergálást. OK hogy eltolom,de a tokmányba is csúcsot kell fognom, és valami menesztővel meg kell hajtsam a tokmány segítségével. Nem hinném hogy 2 csúcs közé szorítva menne a forgácsolás ha valamivel még pluszba nem hajtanám meg. A kúp durván 1:20 körüli de nem lényeg csak saccra kell. Tehát 200mm hosszú a kiindulásnál 46mm a végén 36mm , és valami sűrű menet kell rá. Csőkútban maradt beletört fúrószár kiszedésére kell "mentőtőr" a neve, a kúp beleszorul a cső belsejébe mejd ki lehet emelni vele.  A gép egy kis Hyundai 500 műszerészeszterga. Vagy valami kúpvonalzót helyettesítő eszkábálmány skiccének is örülnék amit flexxel, hegesztővel össze lehet hozni , mert a kéziszán elforgatásával csak 70mm-hosszon tudok kúpolni. Köszönettel.

Csuhás

Mivel egyszeri igénytelen a feladat megesztergálhatod kéziszánnal több lépésben, sőt akár "menetet" is esztergálhatsz rá úgy hogy a kés mellé fogott anyag ( esetleg egy rossz csapágy ) támaszkodjon a kúpra és kézzel követed az átmérőváltozást. Ha a csőnek nem gyűrődött a vége akkor egy feszítő tüskével is megfoghatod. ( Hasított anyag átfúrva, egyik oldalán kúpos furattal, és kúpos dugóval, mint a bicikli kormány rögzítése, vagy egy henger kb 45 fokban félbevágva és csavarral összehúzva )