Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

zozo

lemaradt:
amin alul csúszik a pofa

KoLa

Igazad van! ez egy köranyag lehet!átdugva!
A fúrt átmérő a hossza, és ellentétesen élezve van a két vége! az a csavar csak azért van hogy ne essen ki addig míg bekerül a furatba , és mert íves az él, jó lett a felület is!

Sz.József

Én ez miatt nem faragnám meg a satukat.
Leteszel az asztalra két egyforma "valamit" (hasábot) és ahhoz koccold le az anyagot.
A satuk csak szorítsanak.
A két hasáb a két satu között, vagy ha hosszabb az anyagod, akkor a satukon kívül legyen.
A hasáb, elég ha csak 0,5 mm-el magasabb mint a magasabbik satud...
Nem túl hosszú anyaghoz így még egy satu is elég.

000000000

Az a baj hogy a marógép pici. Igazából minden pici. Ha felrakom a két satut az asztal 100%ban telítve lesz. Így se elé, mögé és közé nem fér el semmi sajnos.

000000000

Ez is megoldás de ezzel csak a tünet lenne kezelve a probléma ugyanúgy megmaradna. Akkor jól sejtem hogy az jó bázisfelület lesz.

Sz.József

Ha nem tévedek nekem ugyan ilyen gépem volt.
Ezen 3 satu is elfért...
Jó nagy satukat szerezhettél be... (?). Szegény kis gép... :)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/satu%203.jpg" border=0>

000000000

Bizony jó nagy satuk. 125mm satuk.

000000000

Pont akkora hogy ha egymás mellett van a két satu akkor pont teljes szélesésgébében elfoglalja az asztalt.

4um5b65d

BINGO....
Gyere máskor is... :))

Sz.József

Gondoltam, hogy valami nagyobb szerkezet...
Abból meg lehet nem is kellene egyszerre kettőt felrakni.
Én 99%-ban csak a középső satut használtam hosszabb anyagok síkba marásához a lentebb leírt módon.
Pedig ez csak 80mm-es.  
A 125-ös (1db) meg már bőven jó, hiszen nem sokkal többet megy X-be a gép... :)

4um5b65d

Nálunk ezt úgy csinálták, hogy leszedtek minden mozdíthatót a saturól, majd síkköszörűn egy magasságra csiszolták a satutesteket (felülről)
Utána felkerült a marógépre. Az álló pofák helyét egy palástmaróval minden satunál egyszerre megmarták, mert ugye a satunál nem csak a magasság a lényeg hanem a pofa pozíciója is.
Az edzett pofákat is összeköszörülték , majd lehetett szerelni.
A satu fajtájától függően esetleg szükséges lehet még az utómunka egy-két felületen, de ezt egyszer kell megcsinálni aztán igen sokáig nincs gond.

000000000

A síkköszörüléssel az a gond hogy a munkahelyen olyan van amin mágnesasztal van. A satu meg acélöntvény olyan felülettel amit nem hiszem hogy megfogna a mágnesasztal. De ezzel most adtál egy jó ötletet Laslie. Mi lenne ha leszednék a saturól mindent majd ahogy Te is írod felülről Én megmarnám azt a felületet amin a mozgó pofa csúszik. Eredetileg arra gondoltam hogy a mozgó pofák csúszófelületénél lenne a bázis felület és az alja lenne megmarva. De ha maradna az a bázisfelület és a teteje lenne megmarva... így akár Én is megtudnám csinálni itthon. A pofák pozícióját úgy szoktam... hogy egy egyenes anyagot befogok mindkét satut ráhúzom és és így 1xre a két satut pozicionálom az asztal oldalához.

Alapvetően nyilván az lenne a legjobb megoldás amit írsz de hogy mondjam nem a Toyotának akarok Én alkatrészt csinálni :D Nekem most a magasságbeli eltérés ami nagyon fontos.

000000000

Kedves istván 58 :) na ez hab a tortán :) mink angyalunk precizebnél perecizeb megoldásokal :) ovakodunk a be remegéstöl meg el kezdünk erökröl beszélni :) te elő kapsz a sufnibol egy menetes szárat ösze dobsz egy ütőkés szerüséget és meg mutatod hogy már kész van :) na ez a kreativitás felső fokon :) 23 év hivatásos forgácsolás után sem gondoltam volna hogy ez müködne :) grat

4um5b65d

Hogy érted azt, hogy olyan a satu felülete amit nem fog meg a mágnesasztal ?
Ha sík a felület, márpedig annak kell lennie akkor fogja a mágnes.

Feltételezem a satuk aljáról hiányzik a pozicionáló sín. Annak kellene belemennie az asztal T hornyaiba. A satunak mindenféle vasdarab befogása nélkül is be kell állniuk ha megvan ez a vezető alkatrészed.

zozo

Azért óvatosan a csúszófelület köszörülésével/marásával.  
Ugyanis akkor lötyögni fog esetleg a mozgó satupofa, lehet annak az aljából is el kell venni annyit, ráadásul így a mozgó pofa alacsonyabb lesz, mint az álló, akkor már azt is utána kell venni...
Persze tudni kéne, milyen is az a satu, de ezeket nézd azért meg.  
Ha már mindenképpen szabályozni akarod, mint szó volt róla, fektesd hasábokra a csószófelülettel, pracnikkal fogd le és mard le a talpát.