Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s73tgf9vg

Sziasztok!
Egy kis számolgatásban kérném a segítségeteket.
Egy CNC esztergához kellene főorsó motor, de nem tudom mekkora a maximális forgácsolási teljesítményem.
Maximum 80mm átmérőjű anyagon szeretnék 0.4-0.5mm fogásmélységgel 40mm/másodperc (2400mm/perc) előtolással esztergálni aluminiumot, rezet, bronzot, műanyagot.
Mekkora motort érdemes vegyek a feladathoz? Egy másik kérdés pedig az, hogy szükséges-e a 3000-es fordulat hozzá? Ha valamit kihagytam jelezzétek kérlek.

istvan58

Sziasztok,

Tanácsot szeretnék kérni: adot egy Kinai minieszterga, főorsó MT3 kúp, de az orsó fele, ahol a kúpköszörülése véget ér csak durván megmunkált, kb 19,7mm átmérőlyü a lyuk. Nos ezt szeretném bővitenni kb 20,5mm-re hogy 20-as anyag simán menjen át rajta. Milyen szerszámal lehetne ezt megcsinálni, egy 20,5...21 es fúrót neki lehet ereszteni nem fog beleharapni, beszorulni...stb? A főorsó a gépben van, nem akarom kiszedni, a helyén kellene megcsinálni.  

000000000

A megadott előtolás vágyálmodat felejtsed el két ok miatt:
- túl nagy a megadott érték esztergára
- esztergálásnál jobban lehet érezni a dolgokat, ha a főorsó 1 fordulatára vonatkoztatjuk az előtolást (mm/f).
Ez legyen a gépednél max. 0.2 mm/f.
Tegyük fel, hogy max. 60 m/min a vágósebességed, ekkor a tokmányod 80-as átmérőn ~4 1/s-al kell forogatni. Ezen adatokhoz ~120 W forgácsolási teljesítmény kell. Sajnos ha eljátszod a mai "divatot", azaz csak elektronikusan változatatható fordulatszám hajtást alkalmazol mechanikus áttétel nélkül, így bizony ehhez már 1-2 kW-os motor is szükséges. Ha azonban van egy pár fokozatú lassító áttételes főhajtóműved, akkor elég egy ~300 W-os motor a veszteségeket is figyelembe véve.

s73tgf9vg

Köszönöm a választ Tibor!
3000-es fordulatnál gyorsabb főorsókat még nem láttam esztergán, gondolom okkal, ezért számoltam én is ezzel. 3000*0.2=600m/perc (10mm/s) előtolás, szóval ez az elméleti maximumom előtolásban. a 60m/min-t gondolom elírtad és te is ezzel az értékkel számolsz.
300w vagy 1-2 Kw részt viszont nem értem, nyilván a megadott 120w a legnagyobb átmérőn és leválasztott anyagon kell érteni. Milyen esetben kellene a számítottól nagyobb teljesítmény? Valamint nem tudom, hogy kell-e egyáltalán váltogatnom a fordulatszámot, én nem terveztem.

000000000

Nem írtam el semmit, Te kevered az előtolási sebességet és a forgácsolási sebességet.
Ez kétféle fogalom.
Pl. gyorsacél szerszámra javasolt forg.seb: 30-60 m/min.
Ehhez különböző átmérőkhöz különböző fordulatszámok tartoznak a v=d*3.14*n képlet alapján. Így aztán az sem lehetséges, amit írtál: "Valamint nem tudom, hogy kell-e egyáltalán váltogatnom a fordulatszámot, én nem terveztem."
Kell változtatnod a fordulatszámot mindig az átmérőgöz is igazodva!!!! Nyilván érzed, hogy 2 mm-es átmérőn pörögni kell jócskán, 80 mm-en pedig elég az az érték, amit a példában írtam.

s73tgf9vg

Igen, így már értem mire gondolsz. Szóval vagy túlméretezem a motort, vagy kelleni fog valami folyamatosan változtatható fordulatú hajtómű. Hobbi gép lévén valószínűleg a nagyobb motorral úszom meg olcsóbban. Köszönöm a segítséget!

000000000

Ezzel az a baj hogy viszonylag kicsi az átmérő viszont a hossza az elég nagy. Emiatt a furatkés nem biztos hogy jó megoldás lenne mert a túl nagy hossz miatt beremegne a vége. Viszont úgy érzem a fúró se lenne megoldás mert a pici fogásmélység miatt nagy erő ébredne a kerületen. Ennek érzékeltetése miatt mondok egy példát. 10es furatot akarsz fúrni. Ha 4essel előfúrsz neki akkor viszonylag kis teljesítményű géppel is kifúrható. De ha előfúrod 9es fúróval majd ezt akarod 10re felfúrni sokkal nagyobb teljesítményre lesz szükség. Továbbá a nagy hossz miatt nagy súrlódás ébredne a fúró palástján. Milyen esztergáról van szó ? Mekkora motor van rajta ? Ha letudod úgy áttételezni hogy nagy legyen a nyomaték 200-250es fordulaton is akkor akkor megpróbálhatod fúróval. De ha nem olyan nagy hosszon kell ezt végbe vinni akkor inkább furatkéssel próbálkoznék.

istvan58

Szia,
egy ilyen kis Kinai esztergarol van szó:

http://kepfeltoltes.hu/130215/Eszterga_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

orsó öszhosza kb 180mm és a baloldali megmunkálatlan rész amit bőviteni kellene az 110mm, vagyis több moint a fele.

Csuhás

Valami sima rúd közepére kellene egy pici betétkést rögzíteni majd a főorsó túlsó végére egy műanyag kupakot aminek a furata húzósan megvezeti a fúrórudat. A tokmányba is be kell fogni egy műanyag perselyt. Így a rúd mindkét fele csillapítva van. A rúd a késtartóba van rögzítve. Így meg lehetne próbálni

000000000

Aha... Ekkora hosszon már lehet nem ártana majd a hűtés is neki. Jól gyanítom hogy 300-400W motor van rajta ? Én tudván így a hosszokat furatkéssel meg se próbálnám. Inkább a fúrót. Bár majdnem biztos vagyok benne hogy ilyen motorral ami rajta van nem fogod tudni kifúrni. Majd a tapasztaltabbak megmondják a tutit.

istvan58

A tokményt inkább leveném mert igy kb 70mm-rel közelebb kerülök az orsóhoz...

istvan58

zozo

" De ha előfúrod 9es fúróval majd ezt akarod 10re felfúrni sokkal nagyobb teljesítményre lesz szükség."

Hát azért ha számolunk, akkor nagyobb teljesítmény kell a 4-ről 10-re fúráshoz. Azért gondolod csak így, mert tán már meg van égve a fúród élszalagja és szinte beleszorul a furatba.  
Jó szerszám észre se veszi az 1mm-nyi átmérőt.

r2u4n063m

Szerintem arra gondolt, hogy 9-es fúróval fúr elő, majd a tizessel. A 9+10 esetén nagyobb teljesítményre van szükség szemre, mint a 4+10 esetében.

istvan58

Szóval 19,7mm-röl  kellene bőviteni 20,5...21mm-re, ..fúró?