Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Ok!
Tőlem aztán egy szót sem fog megtudni.
Még azt sem fogom neki elárulni, hogy nekem van mikronos smirglim is. [#nevetes1]

000000000

Na.
Hát akkor te győztél.

000000000

Hát szürkék! [#nevetes1]
Meg vannak zöldek is. [#rinya]

7cim5mm0

A tűréstáblázat a barátod! :)
Nézd meg az üzemi hőmérséklet, és a csapágy külső átmérő alapján, hogy mekkora fedést ajánl, alumínium anyagú csapágyház esetén.

595852ar

Rémesen le vagy maradva, mert én most csinálok egy kéket, nem vagy jártas az iparban. Ejnye. ;)

7cim5mm0

Sajnos a tűrések a méter etalonhoz képest a méter törtrészében vannak megadva. Egyébiránt barkácsoláshoz jók lesznek a műhely körülmények is, de mikronokat ne akarj mérni. :)

595852ar

A táblázatot én is vágom, simán el tudom olvasni, de hát az ajánlások betartása nem egy egyszerű feladat. Legalább is nekem nem. :D

7cim5mm0

Azt nem tudom, hogy Csepelen gyártották-e a gépet, de Kőbányán még a hetvenes évek közepén biztosan. Az öntvény meg az elejétől fogva lehetett akár csepeli is.
Találkoztál esetleg a géppel közelről is? Értem itt a gyártási folyamatot, vagy a használatot.

000000000

Na jó!
Nekem van egy piros, eszterga-marógép nevű levélnehezékem.
Pillanatnyilag üzemképtelen, mert megturbóztam a motorját, erre elrágta a fogasszíjat.
Olyan méretű fogasszíjat meg Magyarországon nem lehet kapni.
Ámérikába, meg nem jó a kombinált bérletem.
Szóval, most pihen a "szörnyeteg".
Mikor formában van, egy HB-s ceruzát simán kihegyezek vele. A keményebbeknek már morog egy kicsit.

595852ar

Szerintem, már kész is van az illesztés, ha csak, haza nem ért közben a zasszony, aki ugye mindig megzavarja. De raffkós a Keri, mert az egyik topikban kérdez, mint aki nem ért semmihez, közben ezzel párhuzamosan, meg a másikban már fotókkal prezentálja az eredményt. :D
Várok a fogaskerékre a csevegőben, oszt közbe meg  két napja fent van a saját topikjában a kész alkatrész gyártástechnológiája cuzammen. :D

595852ar

A fogasszíj hajtást nem esetleg lehet ékszíjra cserélni? Kényszerkapcsolat kell?

000000000

Olyan kicsi átmérőjűek a kerekek, hogy nincs az az ékszíj, amelyik be tud kanyarodni olyan éles kanyarban.
No meg, 1000 bocsi 100 Watt az ERŐFORRÁS.
Az sem biztos, hogy ékszíjjal képes lenne üresen megforgatni a tokmányt.

Szedlay Pál

Nem, voltam egy gépipari kiállításon a 80-as évek környékén és egy ismerősöm elvitt a standjukra tőlük tudom, hogy ott voltak Csepelen. Gépet csak megrendelésre készítettek.

000000000

Na vegyük át az elejétől.
Egyszer beszéltél valakivel, aki látott már olyat, aki hallott ilyenről.
Engem pl. meggyőztél.
Ott a pont!

Viszont, van otthon pár esztergád, ami viszont nem tud ilyen trükköket.
Velem ellentétben, akinek nincs olyan esztergája, ami tudna olyat.
Ezt a kérdést legalább tisztába tettük. [#nevetes1]

595852ar

Nagyobb tárcsát és motort is lehet tenni rá,
Milyen gép ez?