Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

És ne feledd a lapkák hosszú élettartamához legalább 100-as vágósebesség kell,és még a felület is gyönyörű lesz mellékesen.

8uup9xs82

Például erre:)  

Ha jol forgatom a fejemet, mintha az altalad linkeltben 1 mm-es lenne a kes. Arra csapjal ra, mert ez hibatlan ar. Ha magadnak koszorulsz, egyreszt soha nem lesz ilyen jo (eleinte, mielott felhordulnek a profik, masreszt ezt is olyanra koszorulheted, ami eppen kell.

A tartalek pengek meg elegek egy eletre plusz ket ev, ha nem termelo munkat vegzel.

D

000000000

Ugyan nem Engem kérdeztél de mivel Nekem is ilyen gépem van engedd meg hogy Én is válaszoljak. Én 1 éve vettem a gépet akkor még 230 ezerért. Az Univerzal 3hoz képest ég és föld volt minden tekintetben. Szóval a Hyundai... Először Nekem is nagyon fura volt hogy a keresztszánon lévő osztás sugárban értendő és így -||- 0.04mm. Ellentétben mondhatni minden más esztergákon ahol -||- 0.05mm és átmérőben értendő. Így aztán hogy ne kavarodjak össze úgy veszem hogy osztástól osztásig 0.08mm mondjuk így nehéz számolni [#szomoru1]. Alapvetően tény hogy nem egy hú de nagy valami gép ezt az ára is tükrözi meg hogy ilyen külsővel sok gép létezik még csak más márkanévvel. Én személy szerint meg vagyok vele elégedve jó persze vannak hiányosságai. Elég karcsúnak találtam a gyári tartozékok listáját. Nem tudom már ki írta hogy Neki nagyon kopott a szánja... Én 1 éve használom tény hogy nem minden nap de a kolega által tapasztalt kopást nem tapasztaltam. Bár Én minden használta után letakarítom és beolajozom. Szeretem ha a gép tiszta. Melóhelyen is állandóan takarítom a gépet [#vigyor2] Nagyon összehasonlítani nem tudom mással az Univerzal 3-hoz képest minden tekintetben jobb egy I6K20as Vörös Proletárral meg értelmetlen összehasonlítani. A megvétel után Én lecseréltem a gyári késtartót egy YES15 gyorsváltós késtartóra továbbá csináltam rá egy kerti kisgép 6 literes benzintankjából némi benzincsőből és benzincsapból és hilti szalagból és laposvasból ejtőtartályos emulziótartályt. Aztán felszerszámoztam Magam egy vagon rapid és vídiás késsel sok késtartó betéttel, menesztő csúccsal, tokmánnyal, fúrótokmánnyal, sok méretű forgócsúccsal, mérőórákkal hogy ha a lehetőségekhez képest de tényleg pontosan kell dolgozni. Továbbá mindenféle kis aprósággal. Most nemrég meg egy frekvenciaváltóra ruháztam be. Tudni kell hogy itt ha fordulatot akarsz váltani akkor ékszíjat avagy ékszíjakat kell pakolgatni ami ha a meló úgy kívánja 5 percenként elég macerás most meg megnyomok egy gombot és annyi amennyit Én akarok persze egy bizonyos határon belül. Egy szónak is száz a vége ha csak hobbi dolgokra akarja használni az ember pici tengelyek, ékszíjtárcsák,.. készítésére szerintem teljesen alkalmas. Tény hogy ahogy a boltban árulják úgy nem sok mindent lehet csinálni rá kell még költeni és felszerszámozni.

Bocsánat ha hosszúra sikeredett...

vjanos

Kb ugyanezen az úton járok, csak még a frekiváltó meg a 3f moci nem került fel :)

595852ar

De bizony téged is kérdeztelek és köszönöm a válaszodat! :)
Látom az Universal3 nem volt a kedvenced. Érdekelne, hogy miért nem.  
Úgy tudom, hogy népszerűek ezek a kis orosz gépek a hobysták köreiben.

000000000

Akkor félreérthettem az írásod. Így utólag viszont örülök hogy érdekelt a véleményem. Túlzás lenne azt mondani hogy nem volt a kedvencem de a 200mm csúcstáv a nem levehető szegnyereg és a keresztszán -||- 0.1mm osztása és a kúp esztergálásra nem alkalmas kéziszán... nem lopta be magát a szívembe. Ergo valóban csak pici dolgokra jó. Egy órás bácsitól vettük még régen aki óra alkatrészeket esztergált rajta... Mostanában inkább marásra használom mivel gyári tartozékként van hozzá magassági szán. Többek között emiatt is akartam és később vettem is egy 500as csúcstávú gépet. Viszont azt becsülöm benne hogy amilyen kicsi ahhoz képest olyan erős 550W motor van rajta. Lehet ezen a gépen is kipróbálom a frekiváltót marásnál jól jön majd.

595852ar

Tuti videó, mindenkinek látni kell!http://www.youtube.com/watch?v=-NcFK6L_Ls0" TARGET=_fnew>Fúrók alakítása, egyszerüen.

595852ar

Érdekes az a ruszki gép, bár még csak képeken láttam. Az a kettős megoldású ágy az hogy működik, mennyire jó? Mert ha jól gondolom hátul prizma van, elől pedig egy cső, vagy rúd.
Úgy tudom, hogy volt az Universálhoz elforgó kéziszán is.  
A véleményed továbbra is érdekel, mert a tudást össze kell lopni innen-onnan, aztán meg gyorsan továbbadni, mert a sírba úgysem vihetjük. ;)

000000000

Alapvetően egy nagy átmérőjű cső ágyon mozog a szán és hátul nem prizmán támaszkodik hanem "sík a síkon". Szóval nem prizmán hanem mint köszörült felület a köszörült felületen csúszik ami egy csavarral elő van feszítve. Jól tudod kétféle "kéziszán" van hozzá vagyis az egyik valóban kéziszán mely 2 csavarral rögzül a keresztszánhoz ebbe 10mm magas kés fér el a másik meg olyan hogy egy csavarral rögzül a keresztszánhoz tehát így 360°ban elforgatható ennek akkor van jelentősége ha mondjuk egy 45°os főélelhelyezésű kést akarsz 90°os ként használni. Ez nem is igazán kéziszán hanem inkánn késtartónak hívnám ennek olyan különlegessége van hogy az egyik oldalába 12mm magas a másik oldalába 14mm magas kés fér el.

000000000

Az ötlet a fejemben is megfordult. Úgy értem, hogy néhány áttétel lehetősége. A motor irányváltása miatt vetettem el. Reggel olvastam, hogy egy fórumtárs írta emilben, hogy a kefés motorok jól bírják az irányváltásokat. Erre nem számítottam. Én azt hittem, hogy könnyen belepusztulnak. De ha nem és is inkább az áttételezések mellet vagyok. Kisebb a tömegük a kefés motoroknak a teljesítményhez mérten. Meg hát, az már adott. Az áttételnek lenne is helye a motor felfogatásán.

000000000

Én 130 ezerre gondoltam. ez persze, kikiáltási ár.
Ettől el lehet térni akár felfelé is. [#nevetes1]
Erre ugyan kicsi az esély. De lefelé is mehetünk valamennyit.
Lehetőleg kp. de beszámítok nagyobb értékű ingatlant, szigetet, bármit.
Jó, mondjuk lehet szerszám, vagy ilyesmi is.
Azért döntően készpénzre pályázok.
Én inkább személyes átvételre gondolok, ha lehetséges. Én sajnos szállítani nem tudom.
A kombinált bérletet is csak azért említettem, hogy a "tehetős középosztálybéli" látszatát keltsem. Valójában, bérletem sincsen.

Na mindegy.
130 ezer környékéről indulhatnánk.

000000000

Az átalakítással kapcsolatban.
Ha már maradhatna a motor én hosszbordás szíjat választanék. Ha jól írom a szíj típusát.
Azért ezt, mert ehhez könnyebb kereket csinálni. Pár, nem túl mély beszúrás pl műanyag keréktestbe szerintem könnyen kivitelezhető.
Nekem még nem megy a bordás kerék gyártás.

7cim5mm0

Utána néztem neked egy táblázatban, mivel konkrét adatokat nem tudtam ,ezért egy általános ajánlást néztem meg.
Normál, határozatlan irányú terhelésre K7, M7 nagyobb üzemi hőmérséklet esetén R7
Az átmérő függvényében a tűréstáblázatban megtalálod a fenti tűrésmezők pontos értékeit.

9pk59nuy

Teljesen egyetértek az álltalad leírtakkal. Azzal a kiegészítéssel, hogy ennek a gépkategóriának van egy nagyon komfortos tipusa a BV20L. Annál a gépnél 6 fokozatú kétkaros nyomatékváltó maximális technikai és kezelési komfortot biztosít a kezelő számára.  
http://www.cruz.hu/machine/eszterga/muszeresz/bv201.html

000000000

Érdekes hogy valóban mintha egyformák lennének de a csúcstávban és az elforgó átmérők adataiban picit eltér a Hyundai felé billentve a mérleget a BV20nál ezek az adatok valamiért kisebbek. A Hyundainak csak 18mm a főorsó furata és 6 sebességes ahogy a másik is de ennek 120-2000ig van a fordulatszám tartománya. Gondolom ebből is van vagy lehet 550W verzió de csak 370W verziót írnak. Amúgy nem rossz bár ilyet barkácsáruházban még nem láttam.