Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

....ez az "infó" megvan.....de azért Köszi ! [#eljen]

wcsxp0uxa

Lehetséges válaszok:
Az én mini esztergám  az 0.01mm kúpolt 10mm-en ,tehát erőből ,csak selejtet tudtam én is gyártani.(ha jobb késszánod van mint nekem ,azzal is meg lehet próbálni)
A kis fogások ,azért nem jó mert ha megfigyelted az oda -vissza mozgásnál teljesen más úton közlekedik a késnek a munkavégző éle.(az erőhatások is változtatják)
Tehát ,ha a holtjáték alatt veszel fel fogást ,azt a készülék ,kénye-kedve szerint veheti fel.
Alumíniumnál viszont inkább arra tippelnék ,hogy nem jó a késed (nem elég fényesnek ,meg élesnek lennie), vagy nincs jól beállítva.

keri

Nem gond, köszönöm mindenkinek!

Tehát kezdjük ott hogy kellene egy olyan eszterga ami nem ennyire rugalmas, és valóban a beállított értékre áll és így nem csak a fúrás után tudom meg mennyit állítottam?[#falbav]

Najó, így túl könnyű lenne :)

Mi lenne, ha kicsit hosszabbra hagynám a darabot, és picit túl méretes fúrással kezdeném és onnan szűkítem századonként, és amikor megfelelő azzal végigtolom az egészet.

Ez így működhet?

jani300

Századot szinte semmilyen esztergán nem fogsz tudni levenni . Azért kell nagyobb fogásokkal operálni mert mindig van a gépnek rugalmassága és eltolja a kést . A rugalmas alakváltozásnál nagyobbat kell fogni . Ha elosztod egyforma fogásokra a rugalmasság miatt feltehetően egyformán fog eltérni a tényleges fogás a beállított értéktől .

keri

Értem én, ezért gondoltam hogy az utolsó 0,1-et kezdem 0,12-vel és onnan veszem vissza a méretet 0,08-ig századonként, így elég nagy lesz a fogás, mégis tudok századok között válogatni, és amikor jó a méret akkor tolom végig az egészen a ~0,1mm fogással, majd a végén ezt a bevezető részt vagy meghagyom vagy leesztergálom.

jani300

Valahogy így . Laslie okított bennünket nem csak Te jártál így .

000000000

Senkit nem szeretnék elkeseríteni, de olyan eszterga még NINCSEN, amelyik 0.0001 pontosan dolgozik. De még olyan sem, amelyik 0.001. Álmodni persze, mindig lehet. A 0.01 század már jónak mondható. Ipari környezetben is.
Volt erről már vita itt párszor. A profik nem merik megmondani a frankót(féltik, hogy elvesztik a kuncsaftot) az amatőrök, meg találnak ki hülyeségeket.
Ha minden olyan rém egyszerű lenne, akkor bárki tudna esztergálni. Pedig, ez is egy szakma, amit sok évig kell tanulni, hogy tudja is az ember.
Aki úgy hirtelen felháborodásból megbarkácsol valamit, azért az nagyon messzire lesz az optimálistól. Még ha ipari gépen csinálná is.
Az sem kizárt, hogy az iparban nem az eszterga a legpontosabb forgácsoló gép.
Úgy is mondhatjuk, hogy ennél "pontatlanabb" nem nagyon van.
A gép célja, hogy rövid idő alatt, minél több forgácsot tudjon leválasztani.
Az amatőr a kisméretű esztergát szívesen nevezi "műszerész" esztergának. Attól, hogy kicsi, még közel sem biztos, hogy pontos is. A pontosság persze relatív fogalom.
A "hajszál pontos" sem az abszolút pontosat jelenti. Hogy érzékelhessük, egy hajszál vastagsága 0.02-0.03 körül van. Két-három mm hossznál, vagy átmérőnél az nem igazán vehető pontosnak.
200-3000 mm-nél már igen figyelemre méltó.
Aki nagyon akar "számháborúzni", az tegye.
Értem ez alatt, hogy nem igazán van tisztában a tűrésekkel.
Mint mindenhez, ehhez is kell népi alap, hogy érdemben hozzá tudjon szagolni az illető.

000000000

Amikor már csak egy-két századra vagy a kész mérettől, egy félbe fűrészelt farúdba befogott, arra rátekert P300-600 csiszolópapírral mikronokkal tudod az átmérőt beállítani, és a felületi minőséged is jobb lesz, mint esztergáláskor.

000000000

kell népi alap

Bocsi.
Kell némi alap

000000000

Tibor45 által említett módszer valóban a legjobb, amit esztergán lehet művelni csapágyillesztés ügyben.

Másik véglet, amikor az amatőr versenyző egy 300 hosszú tengelyt próbál ilyen módon kifényezni. Mondjuk, 0.05 századot szeretne elcsiszolgatni.
A sok mérés között biztosan fog olyat is találni, ami neki a legjobb.  [#rinya]

595852ar

"félbe fűrészelt farúdba befogott"

Tuttam én, hogy csak szivatsz itten a képleteiddel, közbe meg a farúd a legjobb megoldás. :D

zozo

A csiszolópapírral azért alu esetén óvatosan, mert néha nagyot tud harapni a finom papír is.

Szegelgetek, ez alatt mit értesz pontosan?
"A csapágyak igen szoros tűréssel készülnek. Nem sok értelme van a próbálgatásnak."

595852ar

Láthatod mosmár',hogy a népi alap a legjobb a Tibor megmondta a frankót, borult a matek, fizika, de még a csillagászat is. :D
Én így szokom:http://www.mommo.hu/media/Human_meghajtasu_eszterga" TARGET=_fnew>Alex illeszt. :D

Szedlay Pál

595852ar

Asszem, hogy érdemes figyelni a dolgaira!