Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

zozo

A legjobb népi módszer, amikor túlszaladsz egy századot és szépen visszanyomod rovátkolóval [#crazya]

595852ar

Köszi a linkeket!

595852ar

A farúd, népies nevén a bézbózütű a legjobb megoldás, de csak akkor , ha majrés az esztergályos, Ezredre dolgozik egyből saját anyagból. :D

jani300

Lehet azt pontozni is  :))

keri

[#eljen] Igen, ezt már régebben mondtad. Azóta is alkalmazom a felület végleges finomításához, mert nem tudok kellő felületet esztergálni, csak most ez nem volt elég.

000000000

Ja, hogy neked ilyened van otthon?
Befogod a négy, meg hatszög anyagot, azt "megkerekíted" és utána mehet móka "nanopontosan", csak még kalapáccsal igazítasz egy kicsit, hogy jobban fusson az anyag?
Erre, tényleg nem gondoltam. [#wave]

000000000

Szerintem a gyakorlatban elfogadható módszer.
Nem hiszem, hogy számottevő torzulást okozna a furatban.

Szedlay Pál

Te egy magányos unatkozó nyugdíjas vagy?

000000000

Ja!
Veled ellentétben, én meg már láttam forgácsológépeket.

jani300

És hogy néznek ki ?  :))

Szedlay Pál

Te látod, nekem meg van egy pár.
Viszont én nem is nézegetem, hanem dolgoztatok rajta.

7cim5mm0

Valóban 0,001 mm pontosságot nem kell próbálgatni hagyományos esztergán, nem arra való. Olyan esztergagép viszont igenis létezik amelyen IT4, IT5 pontossággal lehet dolgozni, a gép állapotától függően. Nem is újdonság, Magyarországon gyártották még a 60-as években, igaz finomeszterga, de eszterga. :)  
Természetesen 20°C-ra temperált helyiség, és megfelelő szerszámok nélkül ezek a paraméterek nem tarthatóak. Egyébként is téves elképzelés hogy 0,01 mm pontossággal a munkadarab tényleges méretét bárki is tudná mérni, mérőszobai körülmények nélkül.

595852ar

Persze, de oltom a Tibort de pszt ne szojjá neki! ;)

keri

Nem is az abszolút pontosság a lényeg, hanem a  
relatív.
Adott egy csapágy, ahhoz képest akarok pontos lenni, nem a francia méter etalonhoz. :)

Szedlay Pál

Később is gyártottak Csepelen külön rendelésre.