Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

Igen, vékony optikai gyűrűknél vagyok mindig bajban.
Valamit ki fogok találni, hogy legyen ilyenem

4um5b65d

Na, én pont ezekre szoktam használni legtöbbször. Ilyen átalakító, olyan adapter. 1-es falú cuccokat gyönyörűen meg lehet vele fogni.
Igaz, akkor jó a dolog, ha sok patronod van, hogy ha át kell alakítani akkor legyen mihez nyúlni.

mxjj54gxi

Át is szoktad drehálni más alakúra? Vagy mit alakítasz rajta?

4um5b65d

Hát például meghosszabbítom a vállat.
Van hogy 3 lépcsőt is egybe esztergálok.
De szükség lehet akkor is, ha feles méretet kell csinálnod.

mxjj54gxi

mxjj54gxi

Milyen anyagból kéne egy ilyennek lennie?
gondolom a sima "vazs" nem elég hozzá?

4um5b65d

Rugóacél , edzve, köszörülve.
Sima vasból is megcsinálhatod, de nem lesz tartós.

mxjj54gxi

ettől a választól féltem :)

hostya

Azért nem kell ettől annyira félni...

Gondolom nem visszatérően kell optikai gyűrűket készítened százszámra...
Egyedi gyártáshoz a nemesített C45, vagy akár a sima C45 is jó.
Nem kell elkészíteni a patronon/tüskén az összes vállat, csak azt (vagy még + egy-kettőt) ami éppen szükséges.
A későbbiekben az igényhez lehet alakítani.
A rugóacélból edzve-köszörülve kivitelt biztosan sajnálnád átalakítani...

mxjj54gxi

Hm... Gondolom a semminél bármi jobb.
Viszont még alaphangon összehozni is egy ilyet elég meló, meert kell egy főorsóba való darab, mindenféle kúppal, meg legalább egy ilyen befogó, x darab vállal, de megintcsak legalább egy kúppal.
Szóval egyet megcsinálni is elég meló ahhoz, hogy érdemes legyen rendesen megcsinálni, tehát bilivasból tényleg nem fogok nekiállni.
Azért asszem az eddzést kihagynám.
Hát majd meglátjuk, mi lesz belőle

r2u4n063m

Boncoltam egy kicsit ma az E2N-en. A keresztszánt eleddig még nem tudtam szétszedni, ám ma sikerült ezt az akadályt is legyűrnöm.  
https://lh6.googleusercontent.com/-L5g8YasUBOM/UC6viFtD8YI/AAAAAAAADEw/zH5RrZbk6TI/s640/P1010007.JPG" border=0>
1. Eltávolítottam a késszánt és annak forgó részét, ami a fokban való elállítást szolgálja.  
2. A keresztszán anyájának rögzítő csavarját az előbb eltávolított egység alatt találtam, ez is kikerült.  
3. A keresztszán nóniusz mögött lévő két darab csavart kicsavarva a keresztszán anyájából az orsó kitekerhető, majd kihúzható az egész egységből.  
4. Az anya ekkor kiszedhető, felülről a csavar helyéről megnyomva, vagy a hosszvezetékek között benyúlva alulról. Itt is kell vissza rakni, vékony kezűek előnyben.  
5. A hernyócsavarokat kitekerve elégséges mértékig eltávolítható az ékléc, amire szükség is van, hogy a keresztszán mozgó részét kissé meg lehessen emelni, ugyanis az anyát egy kis csap is rögzíti, ez megütközteti a szánt mind előre, mind hátra fele csúsztatáskor, ha nincs felemelve a csúszó rész. Megemelve is csak előre irányba sikerült levennem.  
https://lh6.googleusercontent.com/-uv6LBdQP0lE/UC6viFG_ikI/AAAAAAAADEs/1nUuR4WkhNE/s512/P1010009.JPG" border=0>
Egész szép állapotban vannak a csúszó részek [#vigyor2]
https://lh4.googleusercontent.com/-MpbolKz2AIk/UC6viChNRSI/AAAAAAAADEo/-R-_ArxZoik/s640/P1010001.JPG" border=0>
Találtam egy ilyen szerszámot is a gép alkatrészei között, szegnyeregbe fogható, többcélú kés. Mi lehet ez pontosan?

000000000

...és az milyen lapka, hogy nem ég(ett) meg ?
(bocs, hogy ilyen későn, de mostanában nem volt idő benézni ide....)

Üdv:
sector55

svejk

Lásd: #22427  
CBN (köbös-bór-nitrid)  
Hűtőfolyadék nem kell, sok esetben káros is.
Az un. keményesztergálás lapkája a kerámia mellett.

000000000

s2k5ycubj

Sajnos most beteg vagyok,de egy pár nap múlva felteszek képeket az általam készített patronokról. Nem nehéz és bonyolult. Magát a patront M24x150-es 8.8-as csavarból csináltam és kaptam egy régi patronkészletet és annak az MK4-es hüvelyét használom hozzá. Sok adaptert csináltam állítható ütközővel,menetbefogó,stb.