Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Egy kis segítségét szeretnék kérni az uraktól: milyen eszterga lehet a képen látható?
Egy kis sufniban leltem rá, és kíváncsi vagyok. Rosszul lehetett fényképezni, nem volt sok hely, és körbe van pakolva, mivel évek óta nem volt használva. Jobbra még van legalább egy méter az ágyból. Olyan 1500as lehet. Gyártója KART, az látszik a föorsón lévö táblán, de ennyi. Kecskelábas, úgyhogy nem mai gyerek. Motorját valamikor lelopták az arra járó betörök - persze a sufniban lévö flexxel levágva :(

Elöre is köszönöm!
http://cnctar.hobbycnc.hu/memphis/IMG_0964.JPG" border=0>

svejk

A múltkor kerestem az adok-veszekben metszőket.
Laslie koma meglepett ma pár darabbal, de szerintetek jó szándékkal küldte ha az a zacskó fehér por is mellékelve volt a borítékban???

Ez tiszta nem nómális!! :)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/n%f3m%e1lis.jpg" border=0>

hostya

:)))
Ha a zacskóban az van, ami rá van írva, akkor csak meg akarta édesíteni az életedet... :)

svejk

Lösz ami lösz' kipróbáljuk a hétvégén. :)

4um5b65d

Most van baj....
Asszem összekevertem a zacskókat...[#lama]

A hétvégi süti óta lép-ni sem tudok. Svejk papának ígértem be az anthrax-os fehér port.
Így jár aki lép-fene baci-poros zacsiból süt... :)

x2ph5v66y

Sziasztok
Már régóta olvasom a fórumot de csak ritkán kérdezek inkább tanulok.Most egy kérdésem lenne.Tavaly az egyik ismerősömnek a láncfűrészében tönkre ment az olajszivattyú.Megette a műanyag fogaskereket a fém kerék.Sikerült legyártanom egy kereket bronzból mondván hogy az majd jobban bírja.Na most az is tönkre ment 1 év után.Most megpróbálkoznék ismételten de most műanyagból mert az eredeti 8 évig bírta.Véleményetek szerint milyen fajtájú anyagból kellene megcsinálnom?
Az eredeti az fekete színű volt.
Köszi előre is

Robika37

Szerintem ez egy erősen sematikus ábra , csak az eljárás megértetését szolgálja. A rajz alapján és arányaiban az erősítőszelep nem működőképes nagy lengésekkel és szóródással képes csak követni a sablont.
http://www.szerszamgepgyartas.hu/hun/factory/szim/szimfi.htm" TARGET=_fnew>Volt magyar gép is
lejjebb görgetve látható, régi cégemnél ennek tovább fejlesztett változata volt. Ha érdekes lehet előkotrom a hidraulikus kapcsolását..
Üdv: Robika

s2k5ycubj

Szia! http://www.quattroplast.hu/technologia" TARGET=_fnew>Itt biztosan megtalálod a megoldást. Javaslom kérj telefonos segítséget tőlük.

s2k5ycubj

Meg vagyok lepve,hogy rajtam kívül szinte senkit nem döbbentett le ez a videó,pedig kiváló oktató anyag,hogy mit tilos,életveszélyes csinálni egy esztergával!

Varga László

Észrevetted hogy van szakálla ? Ere is rendkívül jól tudott tudott vigyázni,megvannak a kezei,sőt az ujjai is .Szerintem ő is egy jó szaki.Van mögötte forgácsolásban eltöltött idő és elesztergált egy pár tonna vasat,meg marni is legalább ugyanennyit .Kellő tapasztalat mellet teszi ezt.A rongyot csiszoláshoz tette be mert a leváló csiszolószemcsék beépülnének az ágyba,reszelni meg néha muszáj .Ebből a kamera állásból veszélyesnek tűnik ,de egyvalamit ne felejtsünk el ne utánozzuk egy az egyben ezeket a szakikat  ,mert ebből lenne a baj!Lasliet se véletlen nem látod munka közben ,erről csak az a két ellenőr tudna mesélni aki egyszer meglepetésszerűen meglátogatta az egyik svejk hadnagy volt a másikat nem tudom ,de magas beosztásban volt mert a hadnagy volt a sofőrje. Meg lettek kenve így nem fognak beszélni.    

mxjj54gxi

Én is rendszeresen reszelek a forgó gépen.
De mondjuk nagyságrendekkel jobb helyzetben vagyok, nem kell a tokmány felett átnyúlnom, lévén balkezes, én a jobb kezemmel nyúlok át és az úgy a szán fölé kerül! :)))
Ránézésre egyébként én is elhűltem, úgy látszott, hogy mindjárt elkapja az ingét a tokmány...

4um5b65d

Tegnap esztergáltam egy 85-ös hengerelt c45-ös anyagot. 150 hosszon lógott ki a tokmányból. Az átmérőjét 83-ra kellett lekapni. Épp egy 45 fokos váltólapkás hajlított nagyoló volt bent a késtartóban az előző munkából. Lusta voltam lecserélni benne a lapkát egy alkalmasabb példányra és amíg ezen a 150mm hosszon végig ért 5-6-szor meg kellett állnom , mert állandóan feltekerte a forgácsot az anyagra és a tokmányra. Az egyik ilyen feltekerésnél olyan hirtelen történtek a dolgok, hogy a kicsapódó forgács a 40-45 centire levő kézfejemre jó nagyot rá..szott. Éreztem, hogy több ujjamat is érintette az összegubancolódott forgács.
Az egyik ujjamon egy vágással megúsztam. Utólag belegondolva, ha egy kicsit másképp jön a forgács akkor az egész kézfejet is beránthatta volna.  
Na ezt csak azért írom, mert jártam már úgy, hogy reszeltem az alkatrészt (nem úgy mint a fazon a videón) aztán a főorsóban az előző furat munkálatokból maradhatott bent valamennyi forgács, majd reszeléskor ez a forgács szépen kicsapott a tokmány pofák közül. Ha ugyanez történik akkor amikor a delikvens átnyúl a forgó tokmány felett akkor jó eséllyel elkapja a forgács a ruházatát. Aztán van boldogság ha az embernek nem kell az egyik karját tusolásnál megmosni.

vjanos

Sosem próbáltam még esztergán reszelni...
Mi az értelme? Szép lesz a felület, vagy kicsi fogást lehet vele venni?

4um5b65d

A reszelés általában sorja mentesítésre használatos.
Pl:  

Menetet vágsz hagyományos késsel akkor a menet csúcsa (teteje) sorjás maradhat.
A menet bekezdése és a kifutása is sorjás lehet.

Egy egyszerű 45 fokos élletörés is sorjásodhat.

Egy seeger beszúrást is illik finoman sorjázni.

stb....stb...

s7manbs8

Nem értem hogy nem találták még fel az automata sorjázó esztergát ami nem tépi le a kezedet, meg nem teker fel a gépre ...